Premie inboedelverzekering

student moet je vaak op je maandelijkse uitgaven letten en wil je ervoor zorgen dat je een voordelige inboedelverzekering afsluit. Maar hoe is de hoogte premie van de inboedelverzekering eigenlijk opgebouwd? Je leest in onderstaande artikelen precies welke factoren hierin een rol spelen en hoe je hier de vruchten van plukt.

Bespaartips

Een inboedelverzekering is erg nuttig, maar je wilt er als student natuurlijk niet te veel geld aan kwijt zijn. Gelukkig hoeft een inboedelverzekering ook helemaal niet veel te kosten. Er zijn een aantal manieren waarop je kunt besparen op de premie van de inboedelverzekering. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de pakketkorting die verzekeraars aanbieden, de maandpremies in één keer betalen of ervoor zorgen dat je niet oververzekerd bent.

Precies weten hoe je kunt besparen op de premie van de inboedelverzekering? Bekijk de bespaartips.

Eigen risico

De meeste inboedelverzekeringen hanteren een eigen risico. Een eigen risico houdt in dat je een gedeelte van de schade zelf af moet betalen voordat de verzekeraar iets uitkeert. Bij veel verzekeraars kun je zelf kiezen hoe hoog je wilt dat het eigen risico is. Hierbij geldt wel: hoe lager het eigen risico, des te meer premie van de inboedelverzekering je maandelijks betaalt. Soms geldt er bij inboedelverzekeringen een specifiek eigen risico dat bijvoorbeeld alleen op schade aan elektronische apparatuur geldt. Je vindt dit allemaal terug in de polisvoorwaarden van jouw inboedelverzekering.

Bekijk de pagina eigen risico voor meer informatie.

Gegevens premieberekening

Om goed te kunnen bepalen wat de risico’s van het verzekeren zijn en wat daarom jouw maandpremie wordt, stellen verzekeraars je een aantal vragen bij het afsluiten van de inboedelverzekering. Er worden onder andere gegevens verzameld over:

  • Jouw persoonlijke woonsituatie en gezinssamenstelling
  • Het soort woning waarin je woont en de locatie van de woning
  • De waarde van jouw inboedel
  • De aanwezigheid van bijzondere inboedel

Lees meer over de gegevens premieberekening die je moet invullen.

Huurtoeslag

Je hebt vast wel eens van huurtoeslag gehoord en vraagt je misschien af of jij daar ook voor in aanmerking komt. Huurtoeslag is een bijdrage die de overheid uitkeert aan lage inkomens om deze groep te helpen bij het betalen van de maandelijkse huur. Behalve een laag inkomen zijn er nog een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om voor huurtoeslag in aanmerking te komen. Zo mag het huis waarin je woont niet gedeeld zijn (dit betekent een privé voordeur) en mag de huur niet te hoog zijn. Je kunt huurtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

Lees meer over het aanvragen van huurtoeslag.

Inboedelwaardemeter

Je sluit een inboedelverzekering af voor een bepaalde waarde van je inboedel. Wanneer je schade oploopt krijg je maximaal dit bedrag uitgekeerd. Om erachter te komen hoeveel jouw inboedel waard is kun je gebruikmaken van de inboedelwaardemeter. De inboedelwaardemeter bestaat uit een aantal vragen over onder andere jouw woning en je inkomen en wordt jaarlijks samengesteld door het Verbond van Verzekeraars. Na het invullen van de inboedelwaardemeter ben je verzekerd tegen onderverzekering.

Lees alles over de inboedelwaardemeter.

Onderverzekerde inboedel

Wanneer de waarde van de inboedel niet goed is ingevuld kan dit nadelig uitpakken voor de verzekerde. Onderverzekerde inboedel kan er namelijk voor zorgen dat je geen volledige vergoeding ontvangt. Door oververzekerde inboedel betaal je daarentegen een te hoge premie. Met behulp van de inboedelwaardemeter kan de juiste inboedelwaarde vastgesteld worden.

Je kunt op deze pagina meer lezen over onderverzekerde inboedel.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) brengt allerlei voordelen met zich mee. Het kwaliteitskeurmerk voor woningen met voldoende inbraakbeveiliging kan naast het afschrikken van inbrekers ook voor korting zorgen op de inboedelverzekering. Je kunt het certificaat echter niet zomaar ontvangen. De woning dient aan enkele eisen te voldoen en gekeurd te worden door een expert.

Precies weten wat het Politiekeurmerk Veilig Wonen inhoudt? Bekijk dan deze pagina.

Verzekerde som

Wanneer je een inboedelverzekering afsluit zal de verzekeraar vragen wat de verzekerde som is die je wilt laten dekken. Kortgezegd is de verzekerde som het bedrag waarvoor je jouw inboedel laat dekken. Het is daarmee ook het maximale schadebedrag dat je door de verzekeraar uitgekeerd kunt krijgen. De verzekerde som is een belangrijk punt in de premieberekening. Wanneer je dit bedrag te hoog inschat zal je teveel premie van de inboedelverzekering betalen, maar wanneer je dit bedrag te laag inschat ben je onderverzekerd. Het is daarom belangrijk om dit zorgvuldig te bepalen.

Lees hier meer over de betekenis van de verzekerde som.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:
Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.