Studenten met dyslexie

Er zijn in Nederland een heel aantal mensen met dyslexie. Als student zit je bijna dagelijks met hun neus in de boeken en wanneer je dan moeite hebt met lezen en spellen, kan dit voor veel problemen en zelfs studievertraging zorgen. Er zijn daarom een aantal speciale onderwijsregelingen voor studenten met dyslexie. Maar zijn er eigenlijk ook vormen van dyslexiezorg die je als student kunt ontvangen en ben je hiervoor verzekerd? Je leest er in dit artikel meer over.

Wat is dyslexie?

Dyslexie is een Griekse term: `dys` betekent beperkt en `lexie` betekent taal. Het is dan ook een aandoening waarbij je te maken krijg met spellings- en/of leesproblemen. Dit houdt in de praktijk in dat mensen met dyslexie moeite hebben met het goed of snel toepassen van zaken op woordniveau, doordat ze letters of klanken door elkaar halen. Deze problemen zijn bij dyslexie niet het gevolg van een lagere intelligentie of een andere aandoening, wel is het aangeboren en grotendeels erfelijk.

Diagnose

Meestal wordt de diagnose van dyslexie al op jongere leeftijd gemaakt. Vaak valt het bij baby`s al op dat ze laat beginnen te praten en wordt vervolgens tijdens de basisschoolperiode duidelijk dat iemand niet mee kan komen op het gebied van taal. Het kan echter ook zo zijn dat je er pas op latere leeftijd achter komt dat je dyslectisch bent, omdat je dan in contact komt met essays, ingewikkelde boeken en andere talen.

Dyslexieverklaring aanvragen

Het is mogelijk om je als student nog te laten testen op dyslexie. Zo`n officiële dyslexieverklaring is meestal nodig om in aanmerking te komen voor een speciale onderwijsregeling. Het is verstandig om wanneer je denkt dyslexie te hebben contact op te nemen met je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een gekwalificeerde professional. Meestal mag een officiële dyslexieverklaring alleen afgegeven worden door iemand die:

  • Academisch geschoold is op het gebied van klinische psychologie of orthopedagogie
  • Geregistreerd staat in het register Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG)
  • Gespecialiseerd is op het gebied van leerproblemen

Dyslexiezorg

Er zijn geen manieren om van je dyslexie af te komen. Wel zijn er aantal behandelvormen die je leren om beter met de aandoening om te gaan, zoals:

  • Remedial training zijn trainingen die specifiek afgestemd zijn op leerprestaties en ingaan op schrijf- en leesvaardigheden
  • Bijeenkomsten en cursussen via kenniscentra (zoals de Lexima Academie en IWAL) over bijvoorbeeld de mogelijkheden van hulpmiddelen zoals ICT-programma`s of Studerend Lezen

Daarnaast zijn er verschillende softwaremogelijkheden op de markt, zoals voorlees-, dicteer- en spellingsoftware. Dit kan het maken van studieopdrachten vereenvoudigen.

Vergoeding medicijnen

Vanaf 2015 wordt dyslexiezorg geregeld door de Jeugdwet via gemeenten en alleen personen onder de 18 jaar komen hiervoor in aanmerking. Als volwassene krijg je vanuit de zorgverzekering dus geen vergoeding voor dyslexiezorg of een onderzoeksrapport. Wel is het in sommige gevallen mogelijk om zorgkosten die je maakt af te trekken van de belasting. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Belastingdienst.

Speciale onderwijsregelingen

Onderwijsinstellingen moeten via de Wet Gelijke Behandeling aan studenten waarbij officieel dyslexie geconstateerd is alternatieve studieregelingen bieden. Meestal vallen hieronder de volgende tegemoetkomingen:

  • Extra tijd voor tentamens
  • De toegang tot tentamens die vergroot uitgeprint zijn
  • Als student met dyslexie heb je recht op een jaar langer studiefinanciering (of een lening via Duo)

Voor meer informatie over welke regelingen voor jou van toepassing zijn tijdens je studie kun je het beste contact opnemen met een decaan van jouw onderwijsinstelling. Deze weet precies wat de mogelijkheden zijn.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.