Vergoedingen brillen en contactlenzen

De aanschaf van een nieuwe bril of het regelmatig aanschaffen van lenzen kan behoorlijk duur zijn voor een student. Het is daarom interessant om te bekijken in hoeverre zij deze kosten vergoed kunnen krijgen via hun zorgverzekering. Kan je bijvoorbeeld een vergoeding ontvangen voor deze kosten via je basiszorgverzekering? Of is het nodig een aanvullende verzekering af te sluiten?

Brillen & Lenzen per zorgverzekeraar

Vergoedt de basisverzekering brillen en lenzen?

Nee, de basisverzekering vergoedt slechts in uitzonderlijke gevallen de kosten van brillen of lenzen. Als je bijvoorbeeld een bepaalde oogafwijking hebt door een medische aandoening, dan kan je de kosten van lenzen vergoed krijgen indien dit medisch noodzakelijk is. Het gaat dan over het algemeen om speciale lenzen of andere bijzondere hulpmiddelen, niet de standaard bril of lenzen die je bij je plaatselijke opticien aanschaft. Wil je een vergoeding ontvangen voor de aanschaf van je bril of lenzen, dan dien je een aanvullende verzekering af te sluiten.

Vergoedt elk aanvullend pakket brillen en lezen?

Nee, maar een groot deel van de aanvullende pakketten vergoedt brillen en lenzen wel.

Is het verstanding om een aanvullende verzekering voor brillen lenzen af te sluiten? Dat ligt eraan. Om echt voordeel te halen uit een aanvullend pakket, is het verstandig naast brillen en lenzen ook van andere vergoedingen gebruik te maken, zoals de vergoeding van fysiotherapie of anticonceptiemiddelen. Zou je alleen een aanvullend pakket afsluiten voor de vergoeding van brillen en lenzen, dan weegt de hoogte van de premie in de meeste gevallen niet op tegen de vergoeding die je krijgt.

Wat kosten brillen en lenzen?

De kosten van een complete bril kunnen erg wisselen. Deze zijn afhankelijk van het montuur en de glazen van de bril. Ook hoe duur lenzen zijn kan uiteen lopen. Zo kun je kiezen uit zachte, goedkopere of harde, duurdere lenzen. Verder heb je keuze uit dag- en maandlenzen.

Wat wordt er vergoed?

Aanvullende pakketten vergoeden:

  • Lenzen op sterkte
  • Brilglazen op sterkte
  • Het montuur van je bril, indien je deze in combinatie met de glazen aanschaft

Lenzenvloeistof valt niet onder de dekking. Een los montuur mag je ook niet declareren bij je verzekering, net zoals zonnebrillen zonder sterkte en accessoires.

Hoeveel wordt er vergoed?

Tot op welke hoogte je de kosten vergoed krijgt, verschilt behoorlijk per verzekeraar. Je ontvangt in de meeste gevallen een maximumbedrag over een bepaalde periode, bijvoorbeeld €150 per 2 jaar. Je betaalt overigens geen eigen risico over de onkosten van brillen en lenzen, deze kosten worden immers niet vergoed door je basispakket. Ook geldt er geen eigen wettelijke bijdrage. Check de precieze voorwaarden in de polisvoorwaarden en kijk op de website van de zorgverzekeraar. Het wordt aangeraden deze te lezen vóór het afsluiten van een aanvullend pakket, maar ook vóór aanschaf van je bril of lenzen.

Kortingsregelingen bij opticiens

Sommige zorgverzekeraars hebben een kortingsregeling bij bepaalde opticienketens. Het verschilt per zorgverzekeraar wat voor kortingsregeling er wordt aangeboden. Je kunt bijvoorbeeld tot een bepaald bedrag of percentage korting krijgen op je bril of montuur. Deze kortingsregeling geldt niet bovenop kortingen die de opticiens zelf aanbieden.

Krijg je opnieuw een vergoeding bij overstappen?

Ja, als je naar een andere zorgverzekeraar overstapt dan wordt je vergoeding als het ware gereset. Je kunt dan het gehele jaar nog eens gebruik maken van de gehele vergoeding die jouw nieuwe zorgverzekeraar biedt.Alleen wanneer je binnen je huidige zorgverzekeraar een hogere aanvullende verzekering afsluit, word je vergoeding niet gereset. Natuurlijk mag je wel gebruik maken van de hogere vergoeding die erbovenop is gekomen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.