Aansprakelijkheidsverzekering

Als student is het goed om te weten wat een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) is. Je bent wettelijk niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar dit is wel aan te raden. Vaak veroorzaak je schade zonder opzet of kun je er zelfs helemaal niets aan doen.

Studenten aansprakelijkheidsverzekering Top 5

Vergelijk en sluit direct af! Al vanaf € 2,30 per maand! Ga direct naar de:

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten in voordeelpakket voor studenten

Jouw verzekeringen in één keer goed regelen op het moment dat je op kamers gaat of elders een studentenwoning betrekt? Een aantal verzekeraars bieden studentenpakketten aan die de belangrijkste verzekeringen bij het op kamers gaan bundelen, zoals een inboedel- aansprakelijkheids- of ongevallenverzekering. Minder regelwerk en een aantrekkelijke pakketprijs!

Definitie aansprakelijkheidsverzekering

‘Aansprakelijk zijn’ betekent dat jij wettelijk verantwoordelijk bent voor schade aan personen of zaken. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking tegen die schade waar jij verantwoordelijk en dus aansprakelijk voor bent. Dit hoeft niet te betekenen dat jij de schade direct zelf veroorzaakt hebt. Wanneer er in jouw huis een waterleiding kapot gaat en dit als gevolg lekkage en waterschade geeft bij de buren, dan ben jij verantwoordelijk voor deze schade. Er is dan sprake van risicoaansprakelijkheid. Ook schade veroorzaakt door huisdieren wordt door de meeste verzekeringen vergoed.

Verschil WA verzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt nog weleens verward met een WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering. Een WA verzekering is wél verplicht bij de wet. Deze verzekeringen dekken verschillende zaken. Meer informatie hieromtrent vind je bij verschil WA en aansprakelijkheidsverzekering.

Welke schade wordt vergoed?

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt over het algemeen alle schade die de verzekerde veroorzaakt. Je bent verzekerd voor schade aan:

  • Een persoon: lichamelijke of geestelijke schade
  • Materiële zaken: vermissing, schade of vernieling van spullen en de schade die dat met zich meebrengt.
  • Procedures zoals een rechtszaak en onderzoek uitgevoerd door deskundigen

De schade wordt gedekt tot een maximaal bedrag. Dit bedrag verschilt per verzekeraar en kan oplopen tot ongeveer 2.000.000 euro. Meer hierover kan je vinden op de pagina dekking aansprakelijkheidsverzekering.

Welke schade wordt niet vergoed?

Schade die met opzet wordt veroorzaakt, zuivere vermogensschade (enkel financiële schade) en schade aan gehuurde zaken worden gewoonlijk niet gedekt. Hiernaast wordt schade als gevolg van seksuele gedragingen, schade door of met een motorvoertuig en schade veroorzaakt tijdens het werk niet gedekt. Meer info hierover kun je vinden bij dekking. De schade die gedekt wordt verschilt per verzekeraar. Het is daarom verstandig om voordat je een verzekering kiest, verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit kan je doen door de polisvoorwaarden door te lezen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren en bedrijven. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren wordt afgekort tot AVP.

Waarom is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering belangrijk?

Wanneer jij geen aansprakelijkheidsverzekering hebt en je bent verantwoordelijk voor schade, dan moet jij de kosten voor de schade zelf vergoeden. Dit kan flink oplopen aangezien ook de gevolgen van schade op jou verhaald kunnen worden. Als student heb je het vaak niet ruim en met een relatief lage premie per maand kan je veel kosten besparen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook al ben je niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, het is zeker aan te raden!

Vind je deze informatie nuttig?