Studenten Aansprakelijkheidsverzekering

Een aanspakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent op het moment dat je schade toebrengt aan iemand anders of zijn/haar eigendommen.

Vergelijken & Afsluiten 2024

Vergelijk alle aansprakelijkheidsverzekeringen die voor studenten interessant kunnen zijn.
Binnen 2 minuten geregeld!

Studenten aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijk zijn?

‘Aansprakelijk zijn’ betekent dat jij wettelijk verantwoordelijk bent voor schade aan personen of zaken. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking tegen die schade waar jij verantwoordelijk en dus aansprakelijk voor bent. Dit hoeft niet te betekenen dat jij de schade direct zelf veroorzaakt hebt. Wanneer er in jouw huis een waterleiding kapot gaat en dit als gevolg lekkage en waterschade geeft bij de buren, dan ben jij verantwoordelijk voor deze schade. Er is dan sprake van risico-aansprakelijkheid. Ook schade veroorzaakt door huisdieren wordt door de meeste verzekeringen vergoed.

Verschil met een WA verzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt nog weleens verward met een WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering. Een WA verzekering is wél verplicht bij de wet. Deze verzekeringen dekken verschillende zaken. Meer informatie hieromtrent vind je bij verschil WA en aansprakelijkheidsverzekering.

Populairste aansprakelijkheidsverzekeringen

Voordeelpakket voor studenten

Jouw verzekeringen in één keer goed regelen op het moment dat je op kamers gaat of elders een studentenwoning betrekt? Een aantal verzekeraars biedt studentenpakketten aan die de belangrijkste verzekeringen bij het op kamers gaan bundelen, zoals een inboedel- aansprakelijkheids- of ongevallenverzekering. Minder regelwerk en een aantrekkelijke pakketprijs!


Alles in 1 Studentenpakket

Welke schade wordt vergoed?

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt over het algemeen alle schade die de verzekerde veroorzaakt. Je bent verzekerd voor schade aan:

  • Een persoon: lichamelijke of geestelijke schade
  • Materiële zaken: vermissing, schade of vernieling van spullen en de schade die dat met zich meebrengt.
  • Procedures zoals een rechtszaak en onderzoek uitgevoerd door deskundigen
De schade wordt gedekt tot een maximaal bedrag. Dit bedrag verschilt per verzekeraar en kan oplopen tot ongeveer 2.000.000 euro. Meer hierover kan je vinden op de pagina dekking aansprakelijkheidsverzekering.

Welke schade wordt niet vergoed?

Schade die met opzet wordt veroorzaakt, zuivere vermogensschade (enkel financiële schade) en schade aan gehuurde zaken worden gewoonlijk niet gedekt. Hiernaast wordt schade als gevolg van seksuele gedragingen, schade door of met een motorvoertuig en schade veroorzaakt tijdens het werk niet gedekt. Meer info hierover kun je vinden bij dekking. De schade die gedekt wordt verschilt per verzekeraar.

Het is daarom verstandig om voordat je een verzekering kiest, verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit kan je doen door de polisvoorwaarden door te lezen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren en bedrijven. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren wordt afgekort tot AVP.

Waarom is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering belangrijk?

Wanneer jij geen aansprakelijkheidsverzekering hebt en je bent verantwoordelijk voor schade, dan moet jij de kosten voor de schade zelf vergoeden. Dit kan flink oplopen aangezien ook de gevolgen van schade op jou verhaald kunnen worden. Als student heb je het vaak niet ruim en met een relatief lage premie per maand kan je veel kosten besparen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook al ben je niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, het is zeker aan te raden!

Alle aansprakelijkheidsverzekeraars

In Nederland zijn er veel verschillende aanbieders van aansprakelijkheidsverzekeringen. Door al die verschillende aanbieders kan het lastig zijn om te ontdekken welke aansprakelijkheidsverzekeraar het meest geschikt en voordeligt is. Wij zetten alle aansprakelijkheidsverzekeraars voor je op een rijtje, zodat jij makkelijker een keus kan maken!

Studenten aansprakelijkheidsverzekering FAQ

Wat is het verschil tussen een aansprakelijkheidsverzekering en inboedelverzekering?
Een inboedelverzekering is voor schade aan spullen in je huis, een aansprakelijkheidsverzekering ziet op schade die je veroorzaakt bij anderen. Een voorbeeld: je stoot per ongeluk een dure vaas om bij vrienden, dan wordt de schade gedekt door je aansprakelijkheidsverzekering. Stoot je thuis per ongeluk een dure vaas om dan wordt de schade vergoed door je inboedelverzekering.
Wanneer heb ik een aansprakelijkheidsverzekering nodig?
Een aansprakelijkheidsverzekering is handig voor iedereen, omdat een ongeluk in een klein hoekje zit. Hoe goed je ook oplet, je kunt niet voorkomen dat jij (of bijvoorbeeld je huisdier) ooit iemands spullen per ongeluk beschadigt. Het is dan fijn als je geen zorgen hoeft te hebben over de financiële consequenties, maar een beroep kunt doen op je aansprakelijkheidsverzekering.
Hoe werkt een aansprakelijkheidsverzekering?
Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die uitkeert wanneer je iemand of zijn spullen per ongeluk schade toebrengt. Een aansprakelijkheidsverzekering kent altijd een maximale vergoeding, maar die is vaak zo hoog (denk bijvoorbeeld aan 2,5 miljoen) dat de kans nihil is dat je ooit over dit maximum heengaat.
Ben ik verzekerd door de aansprakelijkheidsverzekering van mijn ouders?
Bij de meeste verzekeraars is dit mogelijk, maar vraag dit wel even na. Meestal kan je alleen tot een bepaalde leeftijd meeverzekerd zijn met je ouders op hun aansprakelijkheidsverzekering. De ene verzekeraar hanteert een leeftijdsgrens van 23 jaar, de ander biedt deze mogelijkheid tot je 30e levensjaar.
Is er ook een aansprakelijkheidsverzekering zonder eigen risico?
Bijna elke aansprakelijkheidsverzekering heeft een eigen risico. Echter, vaak is het mogelijk om deze terug te schroeven naar €0,- als je bereid bent iets meer premie te betalen. Vraag dit na bij je verzekeraar.
Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering?
Wanneer je een inboedelverzekering af gaat sluiten, is het belangrijk om goed te kijken wat de verzekering precies verzekert. Sommige verzekeraars sluiten bijvoorbeeld elektronica of laptops uit. Of stellen bepaalde eisen aan de brandveiligheid of de sloten op je huis om aanspraak te kunnen maken op de verzekering. Het is dus goed om de kleine lettertjes even te lezen, voordat je een inboedelverzekering afsluit.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

  • 126,000+ Gebruikers / Jaar vinden de weg naar Studentenverzekering.nl
  • 17+ Jaar zijn wij specialist in studentenverzekeringen.
  • 42 Verzekeraars vergelijken wij met onze eigen vergelijkers.
  • Vindt de beste aansprakelijkheidsverzekeringAansprakelijkheidsverzekering

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.verzekeraars.nl
  • www.woonverzekeringen.nl
  • www.wijzeringeldzaken.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:
Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.