Via onze site worden jaarlijks veel aansprakelijkheidsverzekeringen afgesloten door studenten.
Maar welke studenten aansprakelijkheidsverzekering is het populairst? In onderstaand diagram vind je een overzicht:
Vergelijk en sluit direct af! Al vanaf € 2,30 per maand! Ga direct naar de:
Jouw verzekeringen in één keer goed regelen op het moment dat je op kamers gaat of elders een studentenwoning betrekt? Een aantal verzekeraars bieden studentenpakketten aan die de belangrijkste verzekeringen bij het op kamers gaan bundelen, zoals een inboedel- aansprakelijkheids- of ongevallenverzekering. Minder regelwerk en een aantrekkelijke pakketprijs!
‘Aansprakelijk zijn’ betekent dat jij wettelijk verantwoordelijk bent voor schade aan personen of zaken. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking tegen die schade waar jij verantwoordelijk en dus aansprakelijk voor bent. Dit hoeft niet te betekenen dat jij de schade direct zelf veroorzaakt hebt. Wanneer er in jouw huis een waterleiding kapot gaat en dit als gevolg lekkage en waterschade geeft bij de buren, dan ben jij verantwoordelijk voor deze schade. Er is dan sprake van risicoaansprakelijkheid. Ook schade veroorzaakt door huisdieren wordt door de meeste verzekeringen vergoed.
Een aansprakelijkheidsverzekering wordt nog weleens verward met een WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering. Een WA verzekering is wél verplicht bij de wet. Deze verzekeringen dekken verschillende zaken. Meer informatie hieromtrent vind je bij verschil WA en aansprakelijkheidsverzekering.
Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt over het algemeen alle schade die de verzekerde veroorzaakt. Je bent verzekerd voor schade aan:
De schade wordt gedekt tot een maximaal bedrag. Dit bedrag verschilt per verzekeraar en kan oplopen tot ongeveer 2.000.000 euro. Meer hierover kan je vinden op de pagina dekking aansprakelijkheidsverzekering.
Schade die met opzet wordt veroorzaakt, zuivere vermogensschade (enkel financiële schade) en schade aan gehuurde zaken worden gewoonlijk niet gedekt. Hiernaast wordt schade als gevolg van seksuele gedragingen, schade door of met een motorvoertuig en schade veroorzaakt tijdens het werk niet gedekt. Meer info hierover kun je vinden bij dekking. De schade die gedekt wordt verschilt per verzekeraar. Het is daarom verstandig om voordat je een verzekering kiest, verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit kan je doen door de polisvoorwaarden door te lezen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren en bedrijven. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren wordt afgekort tot AVP.
Wanneer jij geen aansprakelijkheidsverzekering hebt en je bent verantwoordelijk voor schade, dan moet jij de kosten voor de schade zelf vergoeden. Dit kan flink oplopen aangezien ook de gevolgen van schade op jou verhaald kunnen worden. Als student heb je het vaak niet ruim en met een relatief lage premie per maand kan je veel kosten besparen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook al ben je niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, het is zeker aan te raden!
Een inboedelverzekering is voor schade aan spullen in je huis, een aansprakelijkheidsverzekering ziet op schade die je veroorzaakt bij anderen. Een voorbeeld: je stoot per ongeluk een dure vaas om bij vrienden, dan wordt de schade gedekt door je aansprakelijkheidsverzekering. Stoot je thuis per ongeluk een dure vaas om dan wordt de schade vergoed door je inboedelverzekering.
Een aansprakelijkheidsverzekering is handig voor iedereen, omdat een ongeluk in een klein hoekje zit. Hoe goed je ook oplet, je kunt niet voorkomen dat jij (of bijvoorbeeld je huisdier) ooit iemands spullen per ongeluk beschadigt. Het is dan fijn als je geen zorgen hoeft te hebben over de financiële consequenties, maar een beroep kunt doen op je aansprakelijkheidsverzekering.
Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die uitkeert wanneer je iemand of zijn spullen per ongeluk schade toebrengt. Een aansprakelijkheidsverzekering kent altijd een maximale vergoeding, maar die is vaak zo hoog (denk bijvoorbeeld aan 2,5 miljoen) dat de kans nihil is dat je ooit over dit maximum heengaat.
Bij de meeste verzekeraars is dit mogelijk, maar vraag dit wel even na. Meestal kan je alleen tot een bepaalde leeftijd meeverzekerd zijn met je ouders op hun aansprakelijkheidsverzekering. De ene verzekeraar hanteert een leeftijdsgrens van 23 jaar, de ander biedt deze mogelijkheid tot je 30e levensjaar.
Bijna elke aansprakelijkheidsverzekering heeft een eigen risico. Echter, vaak is het mogelijk om deze terug te schroeven naar €0,- als je bereid bent iets meer premie te betalen. Vraag dit na bij je verzekeraar.
Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.
Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen.
Vind je deze informatie nuttig?