Studenten autoverzekering

Het kopen van een auto en  de bijkomende kosten kunnen hoog zijn. Toch zijn er ook genoeg studenten met een auto. Vooral wanneer je ver van de Hogeschool of Universiteit woont kan dit een uitkomst zijn. Wanneer je een auto hebt is het belangrijk om je te verzekeren, want het wordt tegenwoordig steeds drukker op de weg waardoor er meer ongelukken gebeuren. Ook wanneer je zelf heel oplettend bent, kunnen er altijd andere weggebruikers zijn die jou niet op tijd opmerken.

Een autoverzekering (WA verzekering)

Een autoverzekering is eigenlijk een term voor meerdere verzekeringen in één: deze verzekert je tegen de schade die aan jouw auto wordt aangebracht door derden en voor de schade die jouw auto heeft veroorzaakt. Laat je vooraf goed informeren over de mogelijkheden die voor jouw van belang kunnen zijn. Het kan tegenwoordig al heel voordelig zijn om als student een autoverzekering af te sluiten.

Oorzaak schadeWA + cascoWA + beperkt casco        WA
Schade aan derdenGedektGedektGedekt
Brand, explosie en blikseminslagGedektGedektx
DiefstalGedektGedektx
RuitbreukGedektGedektx
Botsingen met dierenGedektGedektx
Storm en ander natuurgeweldGedektGedektx
Aanrijdingen, slippen en te water rakenGedektxx
Anders van buitenkomend onheilGedektxx

Premie autoverzekering

De premie is het bedrag dat je voor je autoverzekering betaalt. Hoe meer er is gedekt, hoe hoger de premie zal zijn. Mocht je alleen de basisverzekering voor je auto hebben afgesloten (de WA-verzekering) en je auto wordt gestolen, dan is dit niet gedekt. Dit betekent dat je de onvoorziene kosten hiervan helemaal zelf moet betalen. Je zult dus een lastige keuze moeten maken: betaal ik iets meer premie tegen alle risico’ of betaal ik zo weinig mogelijk in de hoop dat er nooit wat gebeurd.

Belastingen

Nog een kostenpost wanneer je in het bezit bent van een auto: de motorrijtuigenbelasting. Het maakt niets uit hoeveel je met je auto rijdt, je betaalt standaard deze belasting. De hoogte van deze belasting hangt af van een aantal factoren. Kijk hiervoor bij belastingen auto.

Verzekeringen

Naast de dekkingen voor je auto (aanvullende verzekeringen op de WA-verzekering) kun je nog een aantal aanvullende verzekeringen afsluiten. Een daarvan is de schadeverzekering voor inzittenden. Mocht je een ongeluk krijgen dan vergoedt deze verzekering de schade die aan de inzittenden en jezelf zijn toegebracht. Wie de schuldige is aan het ongeluk doet er niet toe. Verder speelt het feit of de mensen die bij jou in de auto zitten wel of niet zijn verzekerd ook geen rol.

Vind je deze informatie nuttig?