Begrippenlijst buitenshuisverzekering

Vaak is het onduidelijk wat met sommige woorden bedoeld wordt in de verzekeringswereld. Om je wat wegwijs te maken in het verzekeringswezen hebben we enkele belangrijke begrippen op een rijtje gezet. Wanneer je deze doorneemt zal alles meteen een stuk duidelijker zijn.

Aanvangsdatum polis

De datum waarop de polis van start gaat.

Betalingsperiode

De periode waarin je de maandelijkse of jaarlijkse som voor je verzekering moet betalen.

Dekking

De dekking is de totale omvang van de bescherming die de verzekeringsmaatschappij aan jouw product verleent. Dit kan de dekking zijn van een laptopverzekering of een ander soort verzekering. Je laptop kan dus gedekt zijn tegen schade, diefstal, verlies, etc.

Eigen gebrek

Schade veroorzaakt door de gebruiker in kwestie. Hiermee wordt de schade bedoeld die niet is veroorzaakt door onvoorziene elementen.

Eigen risico

Wanneer je verzekerd bent is het eigen risico het deel van de som dat je zelf moet betalen wanneer er iets gebeurt met het toestel. Dit hebben verzekeraars ingevoerd zodat ze de schadelast een beetje kunnen beperken.

Geografische dekking

Met geografische dekking wordt het land of de regio bedoeld waar je verzekering van toepassing is. Vaak worden de regio`s Nederland, Europa en wereld onderscheiden.

Inboedel

Hiermee wordt alles bedoeld wat in je woning staat, maar er niet vast toe behoort. Dit kun je verzekeren onder een inboedelverzekering. Denk bijvoorbeeld aan: stoelen, kasten, tafels, enzovoorts.

Maximale vergoeding

Dit is de maximale som die je vergoed kunt krijgen door je verzekeraar wanneer er schade ontstaat aan het apparaat.

Nieuwwaarde

De nieuwwaarde is het bedrag dat men nodig heeft om een apparaat te vervangen met een gelijksoortig nieuw apparaat. Dit is niet hetzelfde als de verkoopwaarde.

Schadebehandelaar/schade-expert

Degene die verantwoordelijk is voor het opmeten van de schade en het doorgeven aan de verzekeraar.

Slijtage

Wanneer je laptop enkele jaren meedraait kan hij ouderdom kapot gaan zonder dat er specifiek iets verkeerd me is gebeurd. Dit noemt men slijtage.

Tablet

Een tablet is een soort van computer met touchscreen die je in de hand kan gebruiken. Het is eigenlijk een laptop in klein formaat of een pda in groot formaat.

Uitsluitingen

Met uitsluitingen bedoelt men de situaties waarin het toestel niet verzekerd is. Dit kan bijvoorbeeld zijn: wanneer je zelf schade aanbrengt aan je laptop, bij blikseminslag of bij brand.

Vervangingswaarde

De prijs die betaald moet worden voor de vervanging van een goed door een nieuw goed.

Verzekerde som

De som waarvoor je apparaat verzekerd is. Tot dit bedrag wordt de schade vergoedt en hierover wordt ook de schade berekend.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.