Dé studentenverzekering specialist

Brandveiligheid: tips en preventie

‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’ en ‘de meeste ongelukken gebeuren binnenshuis’. We hebben het allemaal zo vaak gehoord, maar vaak gaat het ene oor in en het andere weer uit. Ook brandveiligheid krijgt vaak niet de aandacht die het verdient. Daarom willen we je erop attent maken dat brandveiligheid in elke woning en elk gebouw de hoogste prioriteit moet krijgen. Lees hieronder onze tips om brand te voorkomen en hoe je je het beste kan voorbereiden op een brand.

Vluchtplan

In het geval van brand is het allereerst belangrijk dat je weet welke kant je op moet als je de brand niet zelf kan blussen. Stel daarom een duidelijk vluchtplan op. Soms worden doorgangen geblokkeerd omdat deze zeer onveilig zijn in het geval van brand. En liften mag je niet gebruiken. Tijdens brand heb je geen tijd om te zoeken naar de uitgang, dus zorg er voor dat je precies weet waar je heen moet tijdens brand. Ook midden in de nacht. En zorg er ook voor dat de vluchtroute helemaal vrij is en je niet kan struikelen over in de weg staande objecten.

Huisgenoten

Zeker als je met anderen samenwoont is een vluchtplan belangrijk. Zit de deur op slot en zo ja, waar ligt dan de sleutel? Wie neemt de kat mee? En waar moet je buiten verzamelen? Zorg ervoor dat dit allemaal duidelijk is zodat er niets mis gaat, mocht er brand uitbreken. Vergeet ook niet om nieuwe huisgenootjes van het vluchtplan op de hoogte te stellen en neem het liefst elk jaar een keer door.

Rookmelder

Een van de belangrijkste dingen bij het voorkomen van brand is de rookmelder. Vanaf 1 juli 2022 is het vanuit de overheid verplicht om minimaal 1 rookmelder per etage te hebben. Vaak krijg je er bij het huren van een nieuwe woning één gratis, dus hem ophangen is een kleine moeite met een groot voordeel. Als er brand uitbreekt terwijl je ligt te slapen of even in een andere kamer bent, kan een brandmelder levens redden. Het geeft je in ieder geval meer tijd om jezelf en anderen in veiligheid te brengen. Vervang op tijd de batterijen en maak hem regelmatig schoon: zorg ervoor dat ‘ie altijd goed werkt.

Plaatsing rookmelders

Hang rookmelders nooit direct in de keuken, want je wil niet dat ze meteen afgaan als je pan ook maar een beetje te heet wordt. Hang ze liever in de ruimte direct naast de keuken, dus bijvoorbeeld in het halletje, naast de deuropening. Zorg ook altijd dat ze op de vluchtroute geplaatst worden. Vergeet daarbij ook de zolder niet.

Als je veel brandbare materialen op je slaapkamer hebt, hang dan vooral ook een brandmelder in of in het halletje voor de slaapkamer op. Omdat een rookmelder al bij een klein beetje rook gaat piepen, heb je genoeg tijd om grote schade te voorkomen en jezelf in veiligheid te brengen.

Brandbare kleding en materialen in huis

Zorg ervoor dat je zo min mogelijk brandbare materialen in huis hebt en zoveel mogelijk kleding aanschaft die niet makkelijk ontvlamt. Onthoud hierbij dat plantaardige vezels (bijvoorbeeld katoen) gemakkelijker in brand vliegen dan dierlijke vezels (zoals wol). En dat kunststofvezels (zoals polyester) minder makkelijk ontvlambaar zijn, maar als dit in contact komt met vuur, smelt dit. Dit zorgt voor druppels die brandwonden kunnen veroorzaken. Pas extra op met kleding of gordijnen van zowel plantaardige als synthetische vezels: deze ontvlammen sneller terwijl ze ook smelten en in je huid kunnen branden.

Brandbaarheidseisen kleding

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft eisen opgesteld waar kleding aan moet voldoen voordat deze in de winkels terecht komt. Onderdeel van deze eisen is een brandbaarheidstest. Deze eisen gelden overigens niet voor zwemkleding, kinderkleding kleiner dan maat 80, ondergoed en beenmode. Voor nachtkleding gelden er nog strengere eisen. Aangezien kleding nooit onbrandbaar is, adviseren ze dan ook om altijd voorzichtig te doen met open vuur en kleding.

Met kleding is het ook belangrijk om te weten dat strak zittende kleding minder snel vlamvat omdat er minder zuurstof bij kan komen dan wanneer kleding los om het lichaam heen kan bewegen. Ook ‘harige’ of ‘pluizige’ kleding vat gemakkelijker vlam dan dat van gladde materialen.

Kortsluiting en oververhitting

Heel vaak wordt brand veroorzaakt door kortsluiting. Dit kan bijvoorbeeld komen door ophopend stof in de droger, maar ook door oververhitting van apparatuur zoals een krultang of de verlichting, de televisie, computer of elektrische deken. Deze apparaten kunnen erg heet worden, zeker als je er iets bovenop legt. Dit kan warmte vasthouden doordat er geen goede ventilatie meer mogelijk is, wat gevaarlijk kan zijn. Zet trouwens ook nooit vazen of een glas water op de televisie of andere apparatuur.

Het is overigens het beste om deze apparaten gewoon helemaal uit te zetten, dan bespaar je trouwens ook meteen op je energiekosten. Haal ook altijd de stekkers uit het stopcontact als je apparaten niet gebruikt. Bij onweer of als je langere tijd niet thuis bent, moet je dit eigenlijk altijd doen.

Kaarsen

Het klinkt overbodig, maar toch moet het genoemd worden: wees voorzichtig met kaarsen en andere vuurbronnen. Zorg ervoor dat kaarsen in een stevige kandelaar staan, het liefst glas. In ieder geval nooit plastic, papier of iets anders brandbaars. Denk er bij bijvoorbeeld kerststukjes ook aan om de kaars op tijd te verwijderen zodat niet het hele stukje in brand vliegt als de kaars kleiner wordt. Houdt genoeg ruimte rondom de kaarsen vrij en plaats geen brandbare materialen in de buurt van de kaarsen.

Open haard

Als je in een woning woont met open haard, dan mag je deze nooit gebruiken als deze niet gereinigd is. Dit is zelfs verboden. De schoorsteen moet gereinigd worden door een schoorsteenveegbedrijf dat aangesloten is bij de ASPB (Algemene Schoorsteenveger Patroons Bond). Verder moet je een open haard aanmaken met aanmaakblokjes of houtjes, en nooit met spiritus of benzine. Zorg ook voor een vonkenscherm, aangezien er bij sommige houtsoorten stukjes houtskool kunnen wegspringen.

Roken

Verder is het belangrijk om nooit net gedoofde sigaretten in de prullenbak te gooien, omdat ze misschien nog kunnen gloeien, ook al zie je dit niet. Rook ook nooit in bed, dit is erg gevaarlijk. Als je ook maar een beetje wegdoezelt met een brandende sigaret, kan het al snel gevaarlijk worden. Een gloeiende sigaret kan een grote brand veroorzaken.

Tips bij brand

Je kunt er alles aan doen om een brand te voorkomen, maar soms kun je er niets aan doen dat het werkelijk gebeurt. Dan is het belangrijk dat je weet hoe je moet handelen. Kijk voor adviezen als er brand uitbreekt op onze pagina wat te doen bij brand.

Vind je deze informatie nuttig?