De laatste jaren is het steeds moeilijker om een studentenhuis te vinden. De opties die beschikbaar zijn, zijn voor de meeste studenten onbetaalbaar. Een koopwoning kan dan een uitkomst zijn. Zo ben je niet afhankelijk van dure studentenhuizen en kun je daarnaast aanspraak maken op een aantal interessante regelingen. Als student krijg je niet gemakkelijk een hypotheek, vandaar dat veel ouders hun studerende kinderen helpen bij het kopen van een huis. Er zijn verschillende manieren waarop je ouders je kunnen helpen bij het kopen van een huis.
Financieel gezien is het niet alleen handig voor jou als je ouders een huis voor jou kopen. Momenteel ontvangen je ouders heel weinig rente van de bank voor hun spaargeld. De rente die zij jou kunnen vragen voor een eventuele lening is dus hoger dan de rente op hun spaargeld.
Voor je ouders is er een bijkomend voordeel, namelijk belastingvoordeel. Wanneer zij een huis kopen en dit aan jou verhuren, betalen zij belasting over dit tweede huis. Dit klinkt op het eerste gezicht niet heel voordelig. Echter is de belasting die betaald wordt over een tweede huis lager dan de belasting die over spaargeld betaald moet worden. Belastingtechnisch gezien is het dus ook voordeliger om een tweede huis te kopen.
Wanneer jij een huis huurt van je ouders is het mogelijk om huurtoeslag aan te vragen. Als alleenstaande heb je recht op maximaal €340,- huurtoeslag per maand. Op deze manier kan het nog aantrekkelijker worden om te huren van je ouders. Let wel op dat je niet meer dan €22,700,- verdient per jaar. Als je meer dan dit bedrag verdient moet je de huursubsidie met terugwerkende kracht terugbetalen. Dit kan snel oplopen tot een groot bedrag.
Als je het geluk hebt dat je ouders je kunnen helpen bij het vinden van een koophuis, is het handig om te kijken welke methode het beste bij jullie situatie past. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een huis te huren van je ouders, of geld te lenen van je ouders zodat jij zelf een huis kunt kopen. Hieronder lees je meer over de verschillende mogelijkheden en de voor- en nadelen per optie.
Een van de meest voorkomende opties is wanneer je ouders een huis kopen en jij dit huis vervolgens huurt. Op deze manier kun jij huurtoeslag aanvragen, waardoor het voor jou interessanter is. Voor je ouders is het minder voordelig, omdat ze niet zelf in dit huis wonen valt het tweede huis in box 3, waardoor ze de hypotheekrente niet mogen aftrekken. Daarnaast moeten ze ook vermogensrendementsheffing betalen.
Wanneer je zelf vermogen gespaard hebt of een vast contract hebt waardoor je gemakkelijk een hypotheek kunt aanvragen, is het mogelijk dat je zelf een huis koopt. In dit geval kun je een (gedeeltelijke) lening afsluiten bij je ouders, zodat je geen of minder hypotheekkosten hebt. Deze lening wordt familiebank genoemd. Fiscaal is deze regeling voor zowel jou als je ouders aantrekkelijk. Je ouders kunnen namelijk een hogere rente ontvangen over het uitgeleende geld dan wat zij op hun spaarrekening zouden krijgen. Zelf kun je de rente aftrekken van de belasting.
Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van ouders die garant stonden voor hun kinderen, zodat deze een hypotheek konden aanvragen. Tegenwoordig wordt dit echter bijna niet meer gebruikt. Veel banken zijn na de crisis strenger gaan kijken naar de voorwaarden voor het verstrekken van een hypotheek.
Als je zelf een huis koopt is het belangrijk om stil te staan bij verzekeringen. Je staat er misschien niet bij stil, maar huiseigenaren kunnen veel voordeel halen uit een inboedelverzekering of opstalverzekering. In sommige gevallen sluit de Vereniging van Eigenaren (VvE) een opstalverzekering af voor het gehele gebouw. Informeer dus bij de VvE over deze verzekering voordat je deze zelf afsluit. Daarnaast is het ook belangrijk om je goed in te lezen voordat je een verzekering afsluit, zodat je niet over- of onderverzekerd bent.
Het kan een goede oplossing zijn om een huis van je ouders te huren als je op zoek bent naar een betaalbare woonruimte. Maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je ervoor kiest om deze stap te zetten:
Vind je deze informatie nuttig?