Stel je voor: je hebt lang gespaard voor die ene nieuwe iPhone. Eindelijk heb je genoeg geld bijeengesprokkeld om hem te betalen en koop je hem. Enkele weken later valt hij, komt er water in of raak je hem simpelweg kwijt. Wanneer je geen goede verzekering hebt is dit het scenario waar je zeker niet voor wil komen te staan. Daarom wil praktisch iedereen een goede verzekering voor zijn iPhone. Hierin staat kort uitgelegd wat belangrijk is om te weten over de iPhone verzekering.
Duurzaam
Een iPhone is een duur toestel dat de laatste jaren een enorme groei kent. De hoge prijs is gelijk aan de duurzaamheid en de kwaliteit van de mobiele telefoon. De meeste iPhones overleven op zijn minst twee tot drie jaar, als je er tenminste zorg voor draagt. Een ongeval zit echter in een klein hoekje en vooral het beeldscherm van de iPhone is kwetsbaar. Daarom kan het gebeuren dat je telefoon binnen deze twee jaar al schade oploopt.
Aankoop van een nieuwe iPhone
Als je een nieuwe iPhone aanschaft is er normaal gezien één jaar garantie inbegrepen. Daarnaast krijg je ook nog twee jaar technische bijstand. Deze kan hoger oplopen maar dat hangt af van de winkel waar je de iPhone koopt. De garantie betekent niet meteen dat je toestel gedekt is tegen alles wat je zelf kan veroorzaken, zoals krassen en barsten in scherm. Hij is wel gedekt tegen complicaties die komen door het toestel zelf. Het is verstandig om een iPhone buitenshuisverzekering af te sluiten.
iPhone verloren en niet verzekerd
Wanneer jij je iPhone kwijt bent moet je altijd eerst je telefoonmaatschappij bellen om je simkaart te laten blokkeren. Daarna kun je een nieuwe simkaart aanvragen bij je provider omdat het abonnement dat je hebt zal blijven doorlopen gedurende de afgesproken termijn. Je zal dan zelf een nieuw toestel moeten kopen om toch het abonnement te kunnen blijven gebruiken. Hetzelfde geldt voor de dekking van alle andere soorten smartphones of mobiele telefoons.
Niet zomaar de eerste de beste
Kijk altijd goed uit voor addertjes onder het gras voordat je een verzekering voor je iPhone afsluit. Zo zijn er enkele regels in het contract waar je zeker rekening mee moet houden:
- Wat is precies gedekt door de verzekering?
- Kan ik hem gemakkelijk opzeggen of is er erg lange opzegtermijn?
- Hoelang duurt het voor je toestel gerepareerd wordt als hij eenmaal kapot is?
- Zijn er bijkomende kosten voor specifieke ongevallen met je iPhone?
- Krijg je een vervangtoestel als je iPhone gerepareerd wordt. Zo ja, welke?
Prijs
Bovendien zijn er verschillende verzekeraars die elk verschillende verzekeringspakketten aanbieden. Kijk eerst naar de geschikte verzekering voor jouw situatie. Ga daarna zoeken in welke prijsklasse je het best de verzekering afsluit. Gemiddeld moet je toch op ongeveer 10 euro per maand rekenen voor een fatsoenlijke verzekering. Je hebt er goedkopere van bijvoorbeeld 7 euro, maar die verzekeren dan bijvoorbeeld niet tegen diefstal etc. Anderzijds heb je er ook duurdere tegen de 14 euro. Bij deze zijn dan weer veel uitzonderingen juist wel inbegrepen.
Tegenwoordig heeft bijna iedereen een dure en kwetsbare smartphone of iPhone en kan je bijna niet meer zonder. Meestal krijg je deze telefoon in combinatie met een abonnement. Wanneer je telefoon kapot gaat zit je vast aan dit abonnement, maar is het kopen van een losse smartphone erg duur. Het is daarom verstandig om een mobiele telefoonverzekering af te sluiten.
Verschillende soorten
Elke verzekering voor mobiele telefoons heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Ze dekken allemaal verschillende ongevallen en hebben andere voorwaarden. Je kan dus het beste eentje zoeken die precies in jouw situatie past. Sommige verzekeraars dekken tegen vallen en stoten terwijl andere verzekeraars juist weer dekken tegen diefstal of waterschade.
Prijs
Natuurlijk speelt de prijs ook een heel belangrijke rol bij het kiezen van je mobiele telefoon verzekering. Vaak is het zo dat hoe hoger de prijs is, hoe groter/breder de dekking is van de verzekering. Als je een dure gsm koopt, neem je er beter een dure verzekering bij. Als hij kapot gaat is het verlies natuurlijk veel groter dan bij een goedkopere gsm.
Hoe kiezen
Er zijn erg veel verzekeringen voor mobiele telefoons op de markt. Door de hevige concurrentie die ze ten opzichte van elkaar ondervinden kunnen hun prijzen enorm zakken. Bij de keuze die je maakt moet je natuurlijk rekening houden met veel factoren. Als je bijvoorbeeld naar het buitenland gaat voor een lange tijd kan je beter een verzekering pakken die schade en diefstal in het buitenland dekt. Bekijk eerst goed op welke manieren je mobiele telefoon gedekt is voordat je het contract tekent.
Uitsluitingen
Aan elke verzekering zijn voorwaarden gebonden. Neem deze ook altijd goed door voordat je het contract afsluit zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo zijn er een heel aantal situaties, waarvan je het meestal niet weet, waarvoor je gsm misschien niet verzekerd is. Enkele voorbeelden hiervan zijn: geen dekking voor kosten die worden veroorzaakt door een ongeval dat je zelf veroorzaakt hebt; als de premie niet op tijd betaald is wordt de schade niet terugbetaald of schade door dagelijks gebruik dat niet vergoed wordt.
Maximale vergoeding
De verzekeraar legt altijd een maximale vergoeding vast in zijn reglement. Deze is bijna in elk geval gelimiteerd en zal nooit de waarde van het toestel overschrijden. Vooral wanneer je een dure telefoon hebt is het belangrijk om dit goed te controleren, zo voorkom je dat je onderverzekerd bent.
Slijtage
Een logisch feit is dat slijtage niet inbegrepen is in de verzekering. Zo zijn er nog een aantal dingen zoals: schrammen, barsten en deuken. Om het kort te beschrijven: Alle oorzaken die komen door simpel dagelijks gebruik van het toestel. Het is vanzelfsprekend dat geen enkele verzekeraar dit aanbiedt aan zijn klanten. Schrammen en barsten door het per ongeluk laten vallen van het toestel worden vaak wel in de dekking opgenomen.
Niet gedekt
Verder heb je nog een heel aantal zaken die praktisch nooit in de dekking opgenomen worden. Zoals schade door verhuur van het toestel, schade berokkend door dieren en schade door nucleaire rampen. Ook deze kan je terugvinden in de polisvoorwaarden.
Vind je deze informatie nuttig?