Verschil inboedelverzekering en buitenshuisverzekering

Een inboedelverzekering biedt ook een dekking voor je eigendommen, waaronder een laptop, smartphone en sieraden. Een inboedelverzekering verschilt echter in zijn voorwaarden van de buitenshuisverzekering. Als je een buitenshuisverzekering afsluit ben je namelijk uitbereider verzekerd dan wanneer je enkel een inboedelverzekering afsluit. Een inboedelverzekering dekt in vele gevallen namelijk niet alles.

Wat is een buitenshuisverzekering?

Met een buitenshuisverzekering ben je verzekerd bij diefstal en schade aan bijvoorbeeld je laptop. Je laptop is hiermee zowel binnen- als buitenshuis verzekerd en vaak is het tevens mogelijk om je laptop in het buitenland te verzekeren. Zo krijg je altijd een vergoeding wanneer er iets met jouw eigendommen gebeurt.

Wat is een inboedelverzekering?

Simpel verwoord is een inboedelverzekering een bescherming tegen beschadiging van de spullen die in je huis staan. Hierbij worden ook dingen meegerekend die aan je huis zijn vastgemaakt. Denk maar aan: zonneschermen, vloeren, stoelen, gordijnen, etc. Laptops, tablets en smartphones vallen hier ook onder. Het gaat hier echter enkel over onverwachte schade van buitenaf, zoals een brand of blikseminslag. Laat je jouw op telefoon op straat vallen of stoot je drinken over je laptop? Dan ben je hiervoor met een inboedelverzekering niet verzekerd. Meer info hierover kun je op de specifieke pagina over de inboedelverzekering lezen.

Grootste verschil

Zowel de buitenshuis- als de inboedelverzekeringen bieden een vergoeding voor schade aan of diefstal van je elektronische apparaten. Er is echter een belangrijk verschil tussen beide verzekeringen. De inboedelverzekering vergoedt alleen schade die binnenshuis ontstaat en de buitenshuisverzekering vergoedt zowel binnen- als buitenshuis ontstane schade. Let wel, niet elk type schade wordt bij beide verzekeringen vergoedt. Bekijk hiervoor de polisvoorwaarden van de verzekeraar.

Schade in huis

Wanneer iemand anders in jouw huis je eigendommen beschadigt, wordt er beroep gedaan op de aansprakelijkheidsverzekering van de betreffende persoon. Als je binnenshuis zelf schade aan je laptop toebrengt, kun je de nieuwwaarde terugvorderen via je buitenshuisverzekering en in sommige gevallen ook bij je inboedelverzekering. Dit geldt spijtig genoeg enkel als de dagwaarde van je laptop hoger is dan 40% van de nieuwwaarde. Als de dagwaarde lager is dan 40% van de nieuwwaarde, kan je enkel de dagwaarde terugvorderen.

Schade buitenshuis

Tegenwoordig is praktisch iedere student in het bezit van een laptop en smartphone. Door de integratie van laptops in de hogescholen en universiteiten, wordt het veel gemakkelijker om dingen te noteren tijdens de les. En je smartphone, tja… die heb je hoogstwaarschijnlijk dag en nacht in de buurt. Hierdoor kan er snel schade ontstaan of kan je laptop of smartphone gemakkelijk gestolen worden als je deze even onbeheerd laat. In deze gevallen zijn je waardevolle elektronische apparaten via een inboedelverzekering dus niet verzekerd.

All-risk verzekering

Een all-risk verzekering is nog net iets uitgebreider dan een inboedelverzekering. Zoals de naam zelf zegt is deze verzekerd tegen alle mogelijk risico’s. De dekking is dus nog een stuk hoger dan bij de inboedelverzekering. De prijs van een all-risk verzekering is dan ook (terecht) relatief hoog. Veel verzekeraars bieden dit aan. Een all-risk verzekering is dus geen buitenshuisverzekering, maar een uitgebreide inboedelverzekering met hoge dekking.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.