De verzekerde som van een inboedelverzekering kun je zien als een overeenkomst tussen jou en je verzekeraar. Mocht je op kamers gaan wonen en nog geen (collectieve) inboedelverzekering hebben, dan is het verstandig om de verzekerde som goed van te voren voor jezelf vast te stellen.
De verzekerde som van je inboedelverzekering heeft een aantal functies, het gaat om de volgende drie:
Wat er precies wordt gedekt hangt af van de plek waar de inboedel staat:
Bij een hele grote schade wordt er gekeken of de som die is verzekerd overeenkomt met de waarde van alles wat verzekerd is. Meestal is de waarde gelijk, maar het totaal van de som kan ook lager of hoger uitvallen dan de echte waarde. Er is dan sprake van onder- of oververzekering. Als een object van je dubbel is verzekerd, noemen we dit dubbelverzekering. Een overdekking van 25% is standaard.
Een taxatie heeft een groot voordeel: er wordt namelijk een wettelijke garantie opgesteld welke de getaxeerde waarde uitkeert. Bovendien betaal je niet teveel premie, omdat je als verzekerde door een taxatie niet oververzekerd zult zijn. Mochten je bezittingen schade hebben geleden, dan hoef je de waarde van deze aankopen niet meer te bewijzen omdat ze getaxeerd zijn. Natuurlijk is het laten taxeren van je bezittingen niet gratis. Je betaalt er ongeveer 250 euro voor.
Als student krijg je bij veel verzekeringsmaatschappijen bij het afsluiten van een inboedelverzekering veel korting. Velen hebben een verzekering speciaal voor studenten/jongeren. Informeer eerst goed bij de huisbaas of deze al een gezamenlijke inboedelverzekering heeft afgesloten voor het hele huis. Zo kun je voorkomen dat je dubbel verzekerd bent.
Het gaat misschien maar om een aantal euro’s per maand, maar gedurende je gehele verblijf in een studentenhuis spreek je wel over ongeveer honderd euro. Dus weeg voor jezelf af: heb je genoeg spullen die waardevol zijn om een inboedelverzekering voor af te sluiten? Indien je in een studentenhuis vertoeft kun je altijd eens een kijkje nemen bij veiligheid studentenhuizen.
Vind je deze informatie nuttig?