Verzekerde som inboedel

De verzekerde som van een inboedelverzekering is een overeenkomst tussen jou en je verzekeraar. Het is het bedrag waarvoor je je inboedel hebt verzekerd. Als je gaat verhuizen naar een studentenkamer en nog geen (collectieve) inboedelverzekering hebt, is het verstandig om de verzekerde som van tevoren goed voor jezelf vast te stellen.

Functies

De verzekerde som van je inboedelverzekering heeft een aantal functies, het gaat om de volgende drie:

  • De hoogte van het bedrag waarvoor de verzekerde zijn inboedel wil dekken
  • De maximale schade die vergoed zal worden
  • Het bedrag waar de premie over berekend wordt

De som

Wat er precies wordt gedekt hangt af van de plek waar de inboedel staat:

  • In de woning of bij de woning: De inboedel moet in de privéruimtes van de verzekerde staan.
  • Trappenhuizen: Dit gaat om trappenhuizen die geen onderdeel zijn van een eigen woning, maar wel behoren tot hetzelfde gebouw. In dit geval wordt de inboedel gedekt voor alle schadeoorzaken. Bij diefstal moet er sprake zijn van aantoonbare braaksporen.
  • Buitenkant van huis: De afdaken, tuin en balkon. Alles wordt gedekt behalve de schade die veroorzaakt is door vandalisme, diefstal, storm en neerslag. Tuinmeubilair en wasgoed zijn overigens wel verzekerd voor vandalisme en diefstal.
  • Andere gebouwen: Alles is volledig gedekt, maar bij diefstal moet sprake zijn van inbraak.
  • Andere plaatsen: Hierbij kun je denken aan de inboedel die je bijvoorbeeld in je auto hebt. Dit moet vanzelfsprekend wel een Nederlandse auto zijn. Hier is de aanvullende bepaling van toepassing: de inboedel van je auto moet goed zijn opgeborgen en de auto moet op slot zijn.

Onder- of oververzekering

Bij een hele grote schade wordt er gekeken of de som die is verzekerd overeenkomt met de waarde van alles wat verzekerd is. Meestal is de waarde gelijk, maar het totaal van de som kan ook lager of hoger uitvallen dan de echte waarde. Er is dan sprake van onder- of oververzekering. Als een object van je dubbel is verzekerd, noemen we dit dubbelverzekering. Een overdekking van 25% is standaard.

Taxatie

Een taxatie heeft een groot voordeel: er wordt namelijk een wettelijke garantie opgesteld welke de getaxeerde waarde uitkeert. Bovendien betaal je niet teveel premie, omdat je als verzekerde door een taxatie niet oververzekerd zult zijn. Mochten je bezittingen schade hebben geleden, dan hoef je de waarde van deze aankopen niet meer te bewijzen omdat ze getaxeerd zijn. Natuurlijk is het laten taxeren van je bezittingen niet gratis. Je betaalt er ongeveer 250 euro voor.

Studentenkorting

Als student krijg je bij veel verzekeringsmaatschappijen bij het afsluiten van een inboedelverzekering veel korting. Velen hebben een verzekering speciaal voor studenten/jongeren. Informeer eerst goed bij de huisbaas of deze al een gezamenlijke inboedelverzekering heeft afgesloten voor het hele huis. Zo kun je voorkomen dat je dubbel verzekerd bent.

Het gaat misschien maar om een aantal euro’s per maand, maar gedurende je gehele verblijf in een studentenhuis spreek je wel over ongeveer honderd euro. Dus weeg voor jezelf af: heb je genoeg spullen die waardevol zijn om een inboedelverzekering voor af te sluiten? Indien je in een studentenhuis vertoeft kun je altijd eens een kijkje nemen bij veiligheid studentenhuizen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.