18-jarigen te duur verzekerd

Uit gegevens van UnitedConsumers blijkt dat veel 18-jarigen een zorgverzekering hebben die niet bij hun leefsituatie past. Dit komt doordat ruim 50.000 jongeren geen nieuwe zorgverzekering afsluiten wanneer zij 18 jaar worden. Door op die leeftijd een passende zorgverzekering aft e sluiten kan je honderden euro`s per jaar besparen.
 
Verzekerd via ouders
Jongeren zijn tot hun 18e gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van hun ouders. Het kiezen van een zorgverzekering is niet iets waar veel jongeren zich in interesseren, dus veel jongeren sluiten op hun 18e gewoon dezelfde zorgverzekering van de ouders voor zichzelf af. Het is echter verstandig om te bekijken wat jouw situatie is, omdat je als jongere vaak minder zorg gebruikt dan je ouders en een goedkopere zorgverzekering kunt afsluiten.
 
Redenen niet overstappen
Van de 18-jarigen blijft 54 procent het eerste jaar bij de ouders op de verzekeringspolis staan. Nog eens de helft van die groep verandert helemaal niets aan de polis en laat dus geld liggen. Van Selms van United Consumers denkt dat dit mogelijk ligt aan het feit dat ouders en jongeren niet weten dat je een zorgverzekering kan aanpassen wanneer het kind 18 wordt. Normaal mag er alleen overgestapt worden naar een andere zorgverzekering in December. Bij 18-jarigen geldt deze regel niet en mag er rond de verjaardag overgestap worden.
 
Zorgbehoeften van jongeren
Van de 18-jarigen heeft 75 procent een aanvullende zorgverzekering afgesloten. Dit percentage ligt lager dan het gemiddelde. Het is echter begrijpelijk dat dit lager ligt, omdat jongeren vaak gezond zijn en weinig geld hebben. Wel opvallend is dat 1 op de 6 van deze groep jongeren dezelfde aanvullende verzekering hebben als de ouders, terwijl de zorgbehoeften van jongeren en ouders sterk verschillen. Door geen aanvullend pakket te nemen of goed te kiezen kunnen jongeren tussen de € 84,- en € 684,- per jaar besparen. Naast oververzekeren is ook onderverzekeren volgens Van Selms een mogelijkheid. Tot je 18e krijg je veel zorg nog gratis, het is belangrijk om er rekening mee te houden dat dit dus verandert.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?