Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
print

Geschreven door Vincent Braks op 30 januari 2020

Moet jij in 2021 een deel van je medicijnen zelf betalen?

bijbetalen voor medicijnen

De afgelopen jaren zijn er veel goedkope alternatieven op de markt gekomen voor huidige, dure medicijnen. De overheid heeft als ambitie de prijzen van beschikbare medicijnen gelijk te trekken met de goedkopere alternatieven. Minister Bruins voor Medische Zorg heeft onlangs een nieuwe maatregel aangekondigd, die ervoor moet zorgen dat farmaceuten de prijzen van deze duurdere geneesmiddelen verlagen. In dit artikel wordt het voorstel van Minister Bruins uitgelegd.

Nieuw stelsel voor vergoedingen

De huidige vergoedingen voor medicijnen zijn gebaseerd op de prijzen die deze medicijnen hadden in 1998. Omdat er de laatste jaren goedkopere alternatieven beschikbaar zijn geworden, is dit stelsel volgens Bruins niet meer up to date. De maatregel die de minister aangekondigd heeft, is het verlagen van de vergoedingen voor medicijnen. Dit betekent dat er voor zo’n 2700 beschikbare medicijnen bijbetaald moet worden. De medicijnen in kwestie zijn vooral tegen ziektes als diabetes, astma en hoge bloeddruk.

Gemiddeld komt dit volgens de NOS uit op €50,- per persoon per jaar. De groep die deze bijdrage uit eigen zak moet gaan betalen,bestaat uit vijf miljoen patiënten. Een groep die er minder goed vanaf komt in het nieuwe stelsel zal het maximale bedrag per jaar bij moeten betalen, zo’n €250,-. Dit bedrag zal door ruim 150.000 patiënten betaald moeten worden.

Eigen bijdrage versus eigen risico

Het bedrag dat patiënten straks moeten bijbetalen voor medicatie is anders dan het eigen risico. Dit eerste bedrag valt onder de eigen bijdrage. De hoogte van deze bijdrage is onder andere afhankelijk van het soort zorgverzekering dat is afgesloten, een basis- of aanvullende verzekering. Wat precies het verschil is tussen eigen bijdrage en eigen risico wordt uitgelegd op de pagina eigen bijdrage

Prijsverlaging afdwingen

Op deze manier worden fabrikanten van medicijnen aangemoedigd om de prijzen te verlagen. Als ze dit niet doen zal een patiënt eerder kiezen voor een goedkoper alternatief, zodat hij niet hoeft bij te betalen. Of dit in de praktijk daadwerkelijk zo gaat lopen, is uiteraard nog niet zeker.

Minister Bruins ziet de uitkomsten van deze maatregel in ieder geval positief in. Het verlagen van de vergoedingen moet volgens hem gaan zorgen voor een flinke besparing op de zorgkosten. Berekend is dat dit 140 miljoen euro per jaar gaat schelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s