5 Tips bij het vergelijken van een zorgverzekering voor studenten in 2019

Het zal je wel niet ontgaan zijn, het is weer de tijd van het jaar om over te stappen van zorgverzekeraar. Reclames zijn te horen op de radio, te zien op de televisie en in bushokjes, ook even surfen op het net zorgt ervoor dat je overspoelt wordt met advertenties. Ieder jaar is het weer veel moeite om over te stappen van zorgverzekeraar, toch kan je er veel geld mee besparen.

Zeker voor studenten, die toch al niet zo veel te besteden hebben, kan het interessant zijn om over te stappen. Maar, waar moet je nou precies rekening mee houden bij het vergelijken van zorgverzekeringen voor 2019? En wat voor tips zijn er om zo veel mogelijk geld te kunnen besparen? Lees hieronder vijf tips om in 2019 geld te besparen op jouw zorgverzekering.

1. Verlaag je eigen risico om maandelijks geld te besparen

Het verplichte eigen risico voor zorg ligt dit jaar weer op €385,-. Dit is de laagst mogelijk eigen bijdrage die zorgbehoevenden zelf moeten betalen wanneer zij zorg krijgen. Je kunt er zelf voor kiezen om het bedrag te verhogen, tot maximaal €885,-. Hoe hoger je eigen risico, hoe meer je per maand zal besparen op de premiekosten. De precieze besparingen verschillen per verzekeringsmaatschappij, maximaal kun je jaarlijks zo’n 250,- tot €275,- besparen op je zorgverzekering.

Het verhogen van je eigen risico is niet voor iedereen verstandig. Als je een fitte student bent die niet veel zorg verwacht nodig te hebben in 2019 kan het slim zijn om je eigen risico te verhogen. Als wel verwacht dat je in 2019 veel zorgkosten gaat maken is het uiteraard beter om een verzekering met een zo laag mogelijk eigen risico af te sluiten. Je kunt nooit in de toekomst kijken, maar met anticiperen kun je best wat besparen!

2. Een aanvullende zorgverzekering?

We onderscheiden twee soorten zorgverzekeringen: het basispakket en de aanvullende zorgverzekering. De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt en beschikt alleen over de onderdelen die door de overheid vast zijn gesteld. Voor jou als student niet onbelangrijk: een verzekeraar mag jou niet weigeren voor het basispakket van de studentenzorgverzekering.

Een aanvullende zorgverzekering vergoedt zorg als fysiotherapie, anticonceptie, buitenlandse vaccinaties, brillen en lenzen, de tandarts en nog veel meer. Het verschilt per verzekeringsmaatschappij wat er precies in het aanvullende pakket zit. Het is verstandig om voor jezelf goed na te gaan wat je denkt nodig te hebben in 2019.

Heb je een aanvullende verzekering nodig of ga je alleen voor een basiszorgverzekering? Wanneer je voor de laatste optie gaat, betaal je maandelijks veel minder dan wanneer je ook voor een aanvullend pakket gaat. Ook tussen de premies van de basisverzekeringen zit verschil. De overheid heeft bepaald dat de basisverzekeringen van alle zorgverzekeraars dezelfde inhoud moeten hebben. Echter zit er toch veel verschil in de kosten van deze basispremie. Zo kan er wel €30,- verschil zitten tussen de prijzen van de maandelijkse premies van twee verschillende basispakketten. Zoek dus goed uit welke zorgverzekeraar het goedkoopste is door de maandelijkse premies te vergelijken.

3. Vraag zorgtoeslag aan of zeg deze op tijd op

Waarschijnlijk heb je als student recht op zorgtoeslag. De belangrijkste voorwaarden waaraan je moet voldoen wil je in aanmerking komen voor een zorgtoeslag zijn:
– Je moet 18 jaar of ouder zijn;
– Je moet een zorgverzekering hebben afgesloten;
– Je hebt de Nederlandse nationaliteit of bent in het bezit van een geldige verblijfsvergunning;
– Je verdient minder dan €28.720 per jaar;
– Je mag maximaal €113.415 op je spaarrekening hebben staan.

Je moet zorgtoeslag echter wel zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Ben je benieuwd hoeveel zorgtoeslag je aan kunt vragen? Gebruik dan onze tool om jouw zorgtoeslag voor 2019 te berekenen en bespaar aankomend jaar op jouw zorgverzekering!

4. Voorkom dubbele verzekeringen

Het kan zomaar zijn dat je dubbel bent verzekerd. Zo kun je met een doorlopende reisverzekering verzekerd zijn voor medische kosten in het buitenland. Echter dekt de basisverzekering medische kosten in het buitenland tot het Nederlandse tarief. Heb je een aanvullende zorgverzekering dan wordt meestal nog meer vergoed, mocht je over de grens medische hulp nodig hebben. Wat de aanvullende zorgverzekering precies vergoedt in het buitenland wisselt per verzekeraar en per aanvullend pakket. Om dit uit te zoeken ben je misschien wat tijd kwijt, maar het kan je wél helpen om tientallen euro’s te besparen per maand wanneer blijkt dat je dubbel verzekerd was!

5. Sluit (g)een collectieve verzekering af

Een collectieve zorgverzekering is een verzekering die door een grote groep mensen gezamenlijk wordt afgesloten. De zorgverzekeraar geeft een bepaalde korting op de maandelijkse premie omdat er een grote groep nieuwe klanten bijkomt. Deze korting is natuurlijk een handige manier om geld te besparen op je zorgkosten. Echter kan het zijn dat de collectieve verzekering niet aansluit bij jouw persoonlijke wensen. Dit pakket kan meer vergoeden dan je zelf nodig hebt, waardoor je uiteindelijk alsnog te veel betaalt voor je zorgverzekering.

Er zijn verzekeraars die collectieve kortingen bieden voor studenten. Deze kunnen beter aansluiten op jouw persoonlijke situatie. In dat geval is het vaak wel voordelig om je aan te sluiten bij een collectief.

In 2019 geld besparen op jouw zorgverzekering?

Slechts een klein deel van de Nederlandse bevolking stapt over van zorgverzekering. Zonde, want er kan veel geld bespaard worden. Benieuwd hoeveel jij kan besparen op je studenten zorgverzekering in 2019? Neem dan een kijkje op onze vergelijkpagina.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?