Zorgverzekering Inboedelverzekering Studentenpakket Studentenleven Actueel
print

Geschreven door Linda van Reen op 26 mei 2020

Aankomend student tijdens de corona crisis?

aankomend-student-corona-crisis

In verband met het coronavirus zijn de centrale eindexamens afgelast. Scholieren zijn nu beoordeeld op de resultaten van hun schoolexamens en aan de hand hiervan zijn ze geslaagd of gezakt. Bij de meeste scholieren kan gelukkig de vlag uit, zij kunnen zich gaan voorbereiden op hun studie. Alleen hoe doe je dat nu? Veel open dagen en andere kennismakingsmogelijkheden kunnen geen doorgang vinden door de maatregelen van de corona crisis. Wij zetten op een rijtje wat je wel kunt doen om je voor te bereiden op aankomend studiejaar.

Virtueel meelopen op de universiteit en hogeschool

Heb je een studie op het oog en wil je graag eens rondneuzen of dit echt de plek is voor jou? Neem dan contact op met deze onderwijsinstelling, ieder mbo, hogeschool of universiteit maakt op het moment andere keuzes en biedt andere kennismakingsmogelijkheden aan. Veel universiteiten en hogescholen bieden een virtuele tour aan en geven via videobellen de mogelijkheid om bijvoorbeeld met docenten kennis te maken. Natuurlijk is dit anders dan in het echt sfeer proeven, maar op deze manier kun je toch wat meer gevoel krijgen bij de opleiding die jij op het oog hebt.

Social media en apps

Vind je een virtuele tour niet genoeg en wil je graag interactie met studenten die de opleiding nu volgen of in de studentenstad van jouw keus wonen? Sommige universiteiten en hogescholen, maar vooral studie- en studentenverenigingen, bieden nu via social media de mogelijkheid contact te leggen zodat je ervaringsverhalen kunt krijgen van studenten zelf. Op deze manier kun je nog een beter beeld krijgen van de studie zelf, de sfeer op de opleiding, het aantal uren dat je overhoudt voor zelfstudie of voor bijvoorbeeld je bijbaan.

Vervolgopleiding kiezen: Nu veel opleidingen gesloten en grote bijeenkomsten verboden zijn, is het vinden van een vervolgstudie die bij je past niet eenvoudig. Kijk naar wat wel mogelijk is en probeer de digitale opties uit. Vraag eventueel of er toch mogelijkheden zijn om in persoon langs te komen en zoek contact met studenten die de opleiding al volgen. Zo kun je toch een goed beeld krijgen van de opleiding!

Kennismaken door middel van kleine bijeenkomsten

De digitale mogelijkheden om kennis te maken is voor sommige aankomende studenten niet voldoende. Om deze reden organiseren enkele onderwijsinstellingen toch kleine bijeenkomsten waarbij de corona maatregelen in acht worden genomen. Kleine groepen aankomende studenten kunnen op deze manier toch op locatie rondkijken en op deze manier ervaren of de beoogde opleiding bij hen past. Heb jij behoefte aan een dergelijke kennismaking? Neem dan contact op met het mbo, de hogeschool of universiteit die jij op het oog hebt en informeer naar de mogelijkheden.

Studentenkamer vinden tijdens de corona crisis

Verwacht wordt dat studenten die niet op kamers moeten, dit gaan uitstellen vanwege de corona crisis. Weet je welke studie je wil gaan volgen en moet je hiervoor wel op kamers? Dan kan je tegen een aantal problemen oplopen. Zo verloopt het hospiteren nu bijvoorbeeld anders dan normaal. Gelukkig zijn studenten inventief en is er een hospiteerapp ontwikkeld. (Aankomend) studenten die deze app downloaden kunnen via de app eenvoudig zien hoeveel geïnteresseerden er zijn voor een bepaald studentenhuis. Via de app wordt het hospiteren gereguleerd, waardoor er nooit teveel mensen in het huis aanwezig kunnen zijn.

Gevolgen voor de universiteiten en hogescholen

Verwacht wordt dat de effecten van de corona crisis op universiteiten en hogescholen enorm zullen zijn. Niet alleen nu, maar ook komend studiejaar. Veel universiteiten en hogescholen hebben namelijk een groot aantal buitenlandse studenten die voor een substantieel deel van de inkomsten zorgen. Naar alle verwachting zullen buitenlandse studenten volgend studiejaar (grotendeels) wegblijven, waardoor deze inkomsten worden misgelopen.

Studentenleven

Ook voor aankomende studenten zal het studentenleven er behoorlijk anders uit gaan zien. De drukke introductieweken of ontgroeningen kunnen namelijk geen doorgang vinden op de manier zoals ze al jaren plaatsvonden. Momenteel zijn opleidingen en studentenverenigingen druk op zoek naar mogelijkheden om deze kennismaking periodes op een alternatieve manier vorm te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s