Studenten met corona

De focus bij corona ligt vooral op ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Echter, studenten en jongeren kunnen ook corona krijgen. De kans dat je hier ernstig ziek van wordt is klein, maar toch is het goed om alert te zijn. Vooral als je al een andere aandoening hebt, bijvoorbeeld astma. Wat is corona nu precies en wat kun je het beste doen wanneer je corona gerelateerde klachten ontwikkelt?

Coronavirus

Corona is een virusinfectie die wordt veroorzaakt door het COVID-19 virus. Wanneer je dit virus oploopt, hoef je geen klachten te ontwikkelen. Helaas krijgen sommige mensen wel ernstige klachten, dit gebeurt meestal wanneer het virus op de longen slaat. Hierdoor kunnen ademhalingsproblemen ontstaan met een laag zuurstofgehalte in het bloed tot gevolg. Wanneer het lichaam de virusinfectie niet zelf aankan, moeten patiënten soms in het ziekenhuis beademd worden om te zorgen dat ze toch genoeg zuurstof krijgen.

Symptomen

Over het algemeen komen bij corona de volgende symptomen voor:

  • verkoudsheidsklachten
  • hoesten
  • koorts
  • vermoeidheid
  • ademhalingsproblemen

Klachten die minder vaak voorkomen:

  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • diarree

Voorkomen

Het coronavirus begint vaak onschuldig, vaak lijken de symptomen op een verkoudheid of griepje. Helaas worden sommige mensen hierna echter flink ziek en ontwikkelt men een longontsteking en krijgt men ademhalingsproblemen. Veel patiënten die verder ziek worden, hebben hierna weken tot maanden nodig om te herstellen. Ze blijven vermoeid, zodanig dat het lastig wordt alledaagse activiteiten te ontplooien. Daarnaast geven veel (ex)patiënten aan angstig te zijn en hartkloppingen te blijven houden. Doordat het coronavirus zeer besmettelijk is en het van te voren niet duidelijk is wie er flink ziek van wordt en bij wie het bij milde klachten blijft, is voorkomen beter dan genezen.

Tips om het coronavirus te vermijden

Aangezien het coronavirus zeer besmettelijk is en je het al kan verspreiden voordat je zelf echt ziek wordt, raden het RIVM en de overheid het volgende aan:

  • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten
  • Houd minimaal 1,5 m afstand van anderen
  • Was je handen regelmatig en minimaal 20 sec.
  • Hoest en nies in je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg
  • Zit zo min mogelijk aan je gezicht

Professionele hulp

Ontwikkel je ondanks de voorzorgsmaatregelen toch corona gerelateerde klachten? Blijf dan thuis en ontvang geen bezoek. Neem telefonisch contact op met de GGD wanneer je je op corona wil laten testen. Je kunt dan binnen 48 uur terecht op een speciale locatie waar je je veilig kunt laten testen en uiterlijk 24 uur later heb je de uitslag. Krijg je het bericht dat je corona hebt? Blijf dan thuis tot je klachten voorbij zijn. Er wordt aangeraden om pas 24 uur later weer naar buiten te gaan, zo is de kans dat je anderen besmet minimaal.

Ontwikkel je ernstige klachten? Neem dan in eerste instantie telefonisch contact op met je huisarts. Vermeld altijd of je corona hebt of niet. Word je in het weekend ernstig ziek en wil je naar de spoedeisende hulp? Ook dan kun je beter eerst telefonisch contact opnemen, om de kans op het besmetten van anderen te minimaliseren. De meeste ziekenhuizen hebben nu een speciale corona afdeling, waar patiënten veilig heen kunnen en specialistische zorg ontvangen.

Kosten behandeling corona

Doordat corona een nieuwe ziekte is, zijn er nog veel zaken onduidelijk. Ook omtrent de vergoeding van de behandeling. Wij zetten het hier voor je op een rij:

Wat kost een coronatest?

Wil je je laten testen op corona? Dan wordt dit volledig vergoed door de overheid wanneer je dit bij de GGD laat doen. Je eigen risico wordt hierbij dus ook niet aangesproken.

Wat kost een corona consult?

Neem je voor corona contact op met je huisarts, dan worden de kosten volledig vergoed en wordt je eigen risico niet verbruikt. Krijg je medicijnen voorgeschreven dan ligt het eraan wat voor soort medicijnen dit zijn: dien je bijvoorbeeld paracetamol te gebruiken om koorts te onderdrukken, dan wordt dit naar alle waarschijnlijkheid niet vergoed. Neem bij twijfel contact op met je zorgverzekeraar.

Wordt een ziekenhuisopname en revalidatie door corona vergoed?

Kom je in het ziekenhuis te liggen door corona, dan wordt dit vergoed door je basiszorgverzekering. Wel is het zo dat je eigen risico hiervoor wordt aangesproken. Dit betekent dat je tussen de €385,- en €885,- zelf dient te betalen, indien je dit jaar nog geen andere zorgkosten hebt gemaakt. Dien je na je ziekenhuisopname te revalideren dan hangt het van de soort revalidatie af of dit door je basiszorgverzekering wordt vergoed. Heb je een aanvullende zorgverzekering? Dan heb je een grotere kans dat dit wordt vergoed, neem hiervoor altijd contact op met je zorgverzekeraar. Weet wel dat je eigen risico altijd wordt aangesproken, wanneer je revalidatietraject wordt vergoed.

Alternatieve geneeswijzen

In de reguliere gezondheidszorg is er nog geen medicijn gevonden voor corona. Sommige mensen wenden zich daarom tot de alternatieve geneeswijzen, dit zijn echter behandelingen die niet wetenschappelijk zijn bewezen. Vanuit de basiszorgverzekering worden deze geneesmiddelen niet vergoed, vanuit de aanvullende zorgverzekering worden alternatieve geneeswijzen soms vergoed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan acupunctuur.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.