Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
print

Geschreven door Vincent Braks op 4 juli 2019

Antwoorden op tentamenvragen verhandeld onder studenten

Antwoorden tentamenvragen

Verschillende bronnen melden deze week dat studenten eenvoudig tentamenvragen en antwoorden, online kunnen aanschaffen. Universiteiten en sites zoals Stuvia proberen dit fenomeen nu aan te pakken. In dit artikel lees je meer over het kopen van tentamen antwoorden door studenten.

Waar worden de antwoorden verkocht?

Het mag duidelijk zijn dat de makers van de vragen en antwoorden, samen ook wel testbanks genoemd, deze niet direct voor de studenten beschikbaar stellen. De antwoorden worden door diverse grote Engelstalige uitgeverijen aan docenten doorgestuurd. Docenten kunnen deze vervolgens gebruiken als inspiratie voor tentamenvragen.

Er zijn echter studenten die de hand hebben weten te leggen op een docentenaccount. De tentamenvragen en -antwoorden worden verhandeld op websites zoals Stuvia. Deze sites zijn bedoeld om uittreksels te delen met medestudenten, maar studenten weten de antwoorden via deze sites ook te vinden. De prijzen voor deze testbanks variëren van €6,- tot enkele tientjes. Veel studenten geven aan gezamenlijk de aanschaf te doen, om zo de kosten te delen.

Wat wordt er tegen het probleem gedaan?

Docenten geven aan dat ze snel geneigd zijn om de antwoorden uit de testbank te gebruiken. De docenten ervaren een hoge werkdruk, waardoor ze geen tijd hebben om zelf vragen in elkaar te zetten. Daarnaast is een belangrijke reden dat wanneer de vragen uit de testbank gebruikt worden, er niet getwist kan worden over de antwoorden. De gegeven antwoorden komen van de makers van het boek, en zijn daarom altijd juist.

Niet alleen docenten ervaren een hoge werkdruk. Ook studenten hebben het steeds zwaarder. Oorzaken hiervoor zijn onder andere prestatiedruk, sociale media en het leenstelsel. Lees meer over psychische problemen onder Nederlandse studenten.

Universiteiten door heel Nederland geven aan dat het gebruik van vragen en antwoorden uit testbanks hoog op de agenda staat. Hoe ze van plan zijn om het probleem op te lossen is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van Stuvia heeft wel aangegeven de testbanks van de website te verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s