Basispakket 2014 vrijwel gelijk

Ieder jaar bepaalt de regering opnieuw wat het basispakket van de zorgverzekering dat jaar vergoedt. Dit is vooral afhankelijk van het budget dat beschikbaar is voor zorg. De afgelopen jaren is het basispakket steeds minder gaan vergoeden. Voor 2014 lijkt er echter weinig te veranderen.

Minder bezuinigingen
Het kabinet heeft besloten om dit jaar minder te bezuinigen op zorg. Eerst werd er nog gesproken over een bezuiniging van € 1,5 miljard. Inmiddels is deze vastgesteld op € 300 miljoen. Het kabinet heeft ook aangegeven dat er in 2014 nauwelijks gesneden zal worden in het basispakket. Er wordt zelfs iets toegevoegd. Vanaf 1 januari 2014 wordt alle psychologische zorg die je nodig hebt vergoed.

Wat bijna ieder jaar verandert is de hoogte van het eigen risico. Ook voor 2014 wordt een stijging van het eigen risico verwacht. Momenteel is dit eigen risico € 350,-. Het plan om het eigen risico inkomensafhankelijk te maken is geschrapt en gaat voorlopig niet door.

Veranderingen naturapolis en restitutiepolis
Een andere verandering voor 2014 is dat de regels rondom de naturapolis stricter gaan worden. Met een naturapolis ben je verplicht om naar een ziekenhuis te gaan waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft. In de voorgaande jaren kreeg je behandelingen in andere ziekenhuizen vaak ook nog deels vergoed. Vanaf 2014 moet je meer (of alles) zelf gaan betalen.

Bij de restitutiepolis blijft de keuzevrijheid behouden. Deze polis gaat vanaf 2014 wel een stuk duurder worden. Denk dus goed na over de soort polis die je kiest. Het eerdere plan om de restitutiepolis af te schaffen is van de baan.

Overstappen blijft voordelig
Ondanks dat het basispakket weinig zal veranderen blijft overstappen wel voordeliger. Verzekeraars zullen hun premies namelijk wel wijzigen. Uit onderzoek van Zorgwijzer.nl bleek dat van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar zo`n 17 procent van plan is om in 2014 over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. De belangrijkste reden hiervoor is om te besparen op de maandelijkse premie.

Naast het kiezen voor de beste premie is het vanaf 2014 ook extra belangrijk geworden om de verzekeraar met de juiste zorgcontracten te kiezen. Aangezien de naturapolis stricter is geworden ben je meer toegewezen op de specifieke zorgaanbieders waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?