print

Geschreven door Linda van Reen op 9 juli 2020

Binnenkort op kamers? Vergeet je inboedelverzekering niet!

Ga je binnenkort starten met een studie en op kamers? Dan breekt er een spannende tijd aan. Je moet aan heleboel dingen denken en allerlei zaken regelen. Waarschijnlijk ga je ook nieuwe meubels kopen en je studentenkamer verven en inrichten. Veel studenten vergeten vervolgens een inboedelverzekering af te sluiten. Zonde, want een inbraak of ongeluk zit in een klein hoekje!

Waarom een inboedelverzekering

Ga je op kamers? Dan staan de meeste studenten niet stil bij het feit dat hun spullen samen snel duizenden euro’s waard zijn. Ga maar eens na: al je meubels, kleding, TV, laptop en andere elektronica samen hebben een flink bedrag gekost. Wanneer je een keer last hebt van lekkage, brand of een inbraak kan je al je spullen in één keer kwijt zijn. De meeste studenten beschikken niet over een grote financiële buffer om een nieuwe inboedel te kunnen aanschaffen. Om deze reden is het verstandig om een inboedelverzekering te hebben.

Wist je dat… in studentenhuizen relatief vaak wordt ingebroken? Veel mensen denken dat er in een studentenhuis niks te halen valt. Inbrekers denken daar anders over: er liggen namelijk in elke kamer laptops, telefoons en andere waardevolle elektronica. Daarnaast zijn studentenhuizen makkelijk begaanbaar, want deuren en ramen staan vaak open.

Wat is een inboedelverzekering

Een inboedelverzekering helpt je wanneer je getroffen wordt door criminaliteit of wanneer er schade aan je inboedel ontstaat door bijvoorbeeld lekkage, brand of een ontploffing. Je krijgt in dergelijke gevallen een bedrag uitgekeerd waarmee je weer nieuwe spullen kunt kopen of kan laten herstellen. Hoe hoog het bedrag is, hangt af van de waarde die je hebt laten verzekeren toen je de verzekering afsloot: de verzekerde som.

Verschillende soorten inboedelverzekering

Wanneer je een inboedelverzekering wil afsluiten, kom je er al snel achter dat de premies soms flink verschillen. Hoe kan dit? Dit komt ondermeer omdat de ene verzekeraar wel dure elektronica meeverzekert en andere verzekeraars willen dat je dit aanvullend verzekert naast de standaard inboedelverzekering. En zo zijn er meer verschillen: de ene verzekeraar vindt bijvoorbeeld de ramen en glazen in een kamer wel bij de inboedel horen en de andere verzekeraar niet. De dekkingen verschillen dus per verzekeraar.

Check voordat je een inboedelverzekering afsluit dus goed of de zaken die voor jou belangrijk zijn in de verzekering zitten. Het is tenslotte zonde als je jarenlang premie betaalt en vervolgens met schade of diefstal wordt geconfronteerd en er dan pas achter komt dat je dure computer niet automatisch meeverzekerd was.

Voordeeltjes pakken

Elke student let op de kleintjes. Wil je een inboedelverzekering afsluiten dan kun je op de volgende zaken letten om voordeliger uit te zijn. Check in de eerste plaats als je huurt of je huurbaas niet al een inboedelverzekering heeft afgesloten. Het zou jammer zijn als je dubbel verzekert bent! Moet je wel zelf een inboedelverzekering afsluiten? Dan kan het misschien interessant zijn om dit met huisgenoten te doen, soms levert dit korting op. Een andere manier om korting te krijgen is door bij een verzekeraar waar je al andere verzekeringen hebt lopen, ook je inboedel onder te brengen: soms levert dit pakketkorting op. In één keer je jaarlijkse premie betalen levert vaak ook financieel voordeel op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *