| Zorgverzekering | Inboedelverzekering | Actueel
print

Geschreven door Linda van Reen op 28 september 2018

Checklist studeren in het buitenland

Het nieuwe collegejaar is weer van start! Een gedeelte van de studenten start het nieuwe jaar niet in Nederland, maar gaat studeren in het buitenland. Een spannende stap, waarvoor je een hoop moet regelen. Huisvesting, een visum en misschien wel een zorgverzekering. Waar moet je precies aan denken als je over de grens gaat studeren? Wij zetten het voor je op een rij.

Verzekeringen

Het is erg belangrijk om uit te zoeken of je jouw Nederlandse zorgverzekering kan aanhouden of dat je in het buitenland een zorgverzekering moet afsluiten. Dit hangt af van het land waar je gaat studeren, de periode en of je gaat werken in het buitenland. Neem bij twijfel contact op met je huidige zorgverzekeraar.

Naast je zorgverzekering kan het verstandig zijn om ook een reisverzekering af te sluiten wanneer je in het buitenland gaat studeren. Afhankelijk van wat je precies gaat doen in het buitenland en welke spullen je allemaal meeneemt, kan het ook handig zijn om een ongevallenverzekering, aansprakelijkheidsverzekering of inboedelverzekering af te sluiten. 

Geldzaken

Studeren in het buitenland is vaak een stuk duurder dan in Nederland. Vaak moet je ook meer tijd aan colleges en je studie besteden. Werken naast je studie is hierdoor niet altijd realistisch, ook al is het geld vaak meer dan welkom. Voor wie goed voorbereid naar het buitenland wil afreizen is het de moeite waard om van tevoren uit te zoeken of je aanspraak kan maken op een beurs. Ook zijn er fondsen die geld beschikbaar stellen aan getalenteerde studenten. Doe hier navraag over op je universiteit voordat je naar het buitenland afreist. Vergeet daarnaast niet om voor vertrek je OV-jaarkaart stop te zetten. Hierdoor krijg je een vergoeding.   

Regelen

Naast je verzekeringen en geldzaken valt er nog meer te regelen voordat je naar het buitenland kunt vertrekken. Controleer of je naast je paspoort ook een visum nodig hebt. Vaak is dit het geval als je buiten Europa gaat studeren. Regel daarnaast dat je (tijdelijk) uitgeschreven bent bij de Nederlandse universiteit. Wanneer je voor langere tijd weggaat dien je je vaak ook uit te schrijven bij de gemeente.

Als je gaat studeren over de grens wil je fijne huisvesting. Begin daarom op tijd met het zoeken naar een kamer. Vaak kan de universiteit je hierbij helpen, dus vraag tijdig om hulp. Beslis ook tijdig of je jouw kamer in Nederland wil onderverhuren. Hiermee kan je nog wat geld verdienen als je in het buitenland studeert.

Overige tips

Waarschijnlijk ga je voor langere tijd van huis. Bedenk welke spullen je mee wilt nemen en of dit allemaal in je bagage past. Neem alleen kleding mee die hoort bij temperatuur van het land waar je gaat studeren. Neem daarnaast iets mee om te zorgen dat je je snel thuis voelt. En vergeet natuurlijk je laptop niet!   

Pagina’s