Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
print

Geschreven door Koen op 16 maart 2020

Coronavirus: tips & informatie voor studenten in Nederland

Op 12 en 15 maart heeft de Nederlandse overheid verschillende maatregelen bekend gemaakt om te voorkomen dat het coronavirus verder wordt verspreid. Wat kan je zelf doen om verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen en in welke situaties in het nog verstandig de deur uit te gaan? Hoe zit het met onderwijs en wat te doen als je huisgenoot, medestudent of familielid besmet blijkt te zijn? Op deze en andere vragen wordt in dit artikel aandacht besteed.

Belangrijk: Tot maandag 6 april zijn alle MBO-, HBO- en WO-instellingen gesloten en worden er geen onderwijsactiviteiten aangeboden. Het onderwijs zal zoveel mogelijk online plaatsvinden. De gebouwen van de HBO- en WO-instellingen kunnen indien noodzakelijk nog wel bezocht worden voor andere activiteiten, bijvoorbeeld het bezoeken van en ophalen van een boek in de bibliotheek.

Wat kan je doen om verspreiding van coronavirus te voorkomen?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft adviezen opgesteld voor onze regering om het coronavirus gezamenlijk het hoofd te bieden. Voor studenten zijn met name de volgende maatregelen van groot belang, allen van kracht tot 6 april:

  • Geen klachten? Zorg alsnog voor hygiëne: was grondig en regelmatig je handen, voorkom het schudden van handen, nies en hoest in je elleboog en gebruik alleen wegwerp papieren zakdoekjes;
  • Klachten? Verkoudheidsklachten, last van je keel, hoestklachten of koorts? Vermijd in deze gevallen alle vormen van sociaal contact en blijf op je studentenkamer of in je ouderlijk huis. Op het moment dat je klachten steeds erger worden is het pas nodig je huisarts te bellen, ga hier niet zomaar heen!;
  • Bezoek geen kwetsbare personen of ouderen boven de 70 jaar: het gaat om mensen met chronische hartaandoeningen, longafwijkingen of -functiestoornissen, hiv-infectie, diabetes mellitus, slechte weerstand tegen infectieziekten door een transplantatie, auto-immuunziekte, chemokuur, hematologische aandoeningen of aangeboren afweerstoornissen;
  • Vermijd grote groepen: van overheidswege worden alle evenementen (waaronder ook sport, theater, musea, concerten) van boven de 100 personen afgelast. Bewaar bovendien minimaal 1,5 meter afstand van andere mensen, ook als je bijvoorbeeld de nodige boodschappen gaat doen.

Blijven MBO’s, HBO’s en universiteiten open?

Alle MBO’s zijn vanaf 16 maart t/m 6 april gesloten. De MBO-docenten zullen afstandsonderwijs organiseren. MBO studenten krijgen hierbij prioriteit, samen met leerlingen die eindexamen moeten doen in het voortgezet onderwijs.

Alle hogescholen en universiteiten zijn gedurende de rest van de maand maart en begin april dicht (tot 6 april op dit moment) en hebben van de Nederlandse overheid het verzoek gekregen online onderwijs aan te gaan bieden. Ook alle tentamens die stonden ingepland en andere onderwijs gerelateerde activiteiten gaan niet door. Studenten zullen per hogeschool of universiteit worden geïnformeerd over de specifieke aanpak van afstandsonderwijs. De gebouwen blijven wel, indien mogelijk, open voor andere activiteiten. Dit meldt de Vereniging Hogescholen tezamen met de Vereniging van Universiteiten. Bekijk de hashtags #connectuniversitiesNL en #covidcampus voor voorbeelden van online onderwijs.

Kan ik blijven sporten?

Alle sportclubs, sportscholen en sauna’s zijn afgelopen zondag 15 maart om 18:00 gesloten. Je zal tot in ieder geval 6 april niet kunnen sporten. Wel kan je thuis of op eigen houtje binnen of buiten je conditie op pijl houden. Probeer ook hier sociale contacten te mijden, hoe gezellig samen sporten ook kan zijn.

Hoe zit het met mijn (bij)baan? Kan ik gewoon blijven werken?

Ja, hoewel dat ligt aan de sector waarin je werkzaam bent. Alle horeca, dat wil zeggen alle drink- en eetgelegenheden zijn afgelopen zondag 15 maart vanaf 18:00 tot maandag 6 april gesloten. Ook coffeeshops zijn gesloten. Verder wordt iedereen in Nederland opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken. Kan dat niet? Dan wordt er van werkgevers gevraagd werktijden extra te spreiden.

Ben ik goed verzekerd als ik in Nederland of het buitenland ziek wordt?

Ben je een Nederlandse student (hier of in het buitenland) dan kan je geconfronteerd worden met iemand in je buurt die mogelijk besmet is met het coronavirus. Misschien ben je zelf in het buitenland geweest en twijfel je of je mogelijk besmet bent geraakt. Wat kan je in zo’n geval doen?

Ik ben op vakantie geweest in een risicogebied
Houd in het laatste geval je eigen gezondheid goed in de gaten. Krijg je last van koorts (temperaturen boven de 38 graden Celsius) of verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis uitzieken tot je 24 uur geen klachten meer hebt ervaren. Stijgt je koorts boven de 38 graden, heb je hoestklachten en adem je steeds moeilijker? Neem dan eerst telefonisch contact op met je huisarts.

Ik heb contact met een ziek familielid, vriend of huisgenoot
Is de ziekte van een gezinslid of huisgenoot medisch bevestigd? Dan ontvang je een brief van de GGD waarin vermeld staat dat je zelf ook minimaal 14 dagen thuis moet blijven. Is je huisgenoot of familielid teruggekomen uit een risicogebied en heeft hij of zij klachten? Dan hoef je niet direct thuis te blijven volgens het RIVM. Dat moet je wel op het moment dat je zelf verkoudheidsklachten gaat ervaren, gaat hoesten of koorts krijgt tot 38 graden. Zorg in die gevallen ervoor dat je goed uitziekt en houd afstand met anderen. Bij milde klachten is het niet de bedoeling de huisarts te bellen.

Ben ik goed verzekerd?
In Nederland ben je automatisch verzekerd via de basisverzekering van je zorgverzekering. Dien je in het buitenland te worden behandeld? Dan heb je een aanvullende zorgverzekering met medische dekking in het buitenland of een aanvullende reisverzekering met de module geneeskundige kosten nodig om het verschil in medisch tarief vergoed te krijgen.

Kan ik mijn ouders of opa en oma nog opzoeken?

Ja, met de nodige voorzichtigheid, let vooral op de risicogroep van ouderen boven de 70 jaar en ouders met andere gezondheidsklachten die als extra kwetsbaar worden aangemerkt. Vermijd in ieder geval elk bezoek op het moment dat je zelf gezondheidsklachten ervaart, waaronder een verkoudheid, koorts of hoestklachten.

Kan ik nog boodschappen doen, eten bestellen of de hond uitlaten?

Ja, bewaar bij deze activiteiten wel de afstand van 1,5 meter tussen andere mensen. En vraag aan iemand anders boodschappen te doen op het moment dat je zelf klachten ervaart. Bezorgdiensten blijven actief en afhalen is mogelijk (vermijd hierbij drukte en het dicht op elkaar staan). Ook ben je verplicht je consumptie mee terug te nemen naar huis, je kan het niet ter plaatse opeten.

Kan ik mensen helpen?

Er is een heel mooi initiatief van een aantal studenten uit Amsterdam en Delft op poten gezet. Op Gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl kan je indien je extra tijd over hebt hulpbehoevenden in deze tijden een helpende hand uitsteken. Ken je iemand die hulp nodig heeft? Wijs hem of haar dan op deze website!

Bronnen: RIVM, Vereniging Hogescholen, Vereniging Universiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s