Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
print

Geschreven door Linda van Reen op 22 april 2020

Coronavirus update

Gisteravond heeft minister president Mark Rutte een nieuwe persconferentie gehouden over de corona crisis. Velen hoopten dat de maatregelen versoepeld zouden worden, dit is echter maar mondjesmaat gebeurd. Voor de meeste studenten zal er niet veel veranderen komende weken. Wij zetten op een rijtje waar studenten de komende tijd rekening mee moeten houden.

Wanneer kan ik weer naar mijn opleiding?

Veel opleidingen proberen er voor te zorgen dat studenten zo min mogelijk studievertraging oplopen door de corona crisis. Onderwijs wordt op afstand gegeven en studenten doen online tentamen. Helaas is dit niet voor alle vakken en opleidingen mogelijk. Veel studenten vragen zich dan ook af: wanneer gaan de mbo’s, hbo’s en universiteiten weer open? Helaas is hier nu nog geen antwoord op te geven. De opleidingen blijven tot en met 19 mei sowieso gesloten. Tegen die tijd beoordeelt het kabinet opnieuw wat er nodig en mogelijk is vanaf 20 mei as.

Wanneer kan ik weer naar de kroeg of een feestje?

Alle eet- en drinkgelegenheden zijn in ieder geval tot en met 19 mei gesloten. Tot die tijd kun je dus sowieso niet naar de kroeg. Mochten de restaurants en kroegen hierna weer opengaan, dan zal dit naar verwachting alleen kunnen als iedereen 1,5 meter afstand houdt. Alle evenementen, waaronder festivals zijn tot 1 september afgelast. Voorlopig zit het er dus zeker niet in dat je weer met je vrienden een feestje kunt bouwen. Niet leuk, maar besef dat dit allemaal is om ervoor te zorgen dat we de zorg kunnen blijven gebruiken die we nodig hebben.

Verlenging maatregelen: Voor studenten worden vrijwel alle maatregelen verlengd tot en met 19 mei. Evenementen zijn afgelast tot 1 september.

Hoe zit het met mijn (bij)baan?

Heb je naast je studie een (bij)baan, dan zul je indien mogelijk tot nader orde thuis moeten werken. Echter, voor veel studenten is dit niet mogelijk. Je hebt bijvoorbeeld een baantje in de horeca of je werkt op evenementen. Wanneer je in loondienst bent, moet je werkgever je salaris doorbetalen. Wanneer je een nulurencontract hebt of oproepkracht bent, dan krijg je nu geen salaris. Dit kan tot financiële problemen leiden.

Ik heb door de corona crisis financiële problemen, wat nu?

Door de corona crisis komen veel mensen in financiële problemen. Kun je de eindjes niet meer aan elkaar knopen? Dan kun je kijken of je in aanmerking komt voor de bijstand. De overheid heeft de regels hiervoor versoepeld vanwege de corona crisis. Neem contact op met de gemeente waar je woont om na te vragen waar jij voor in aanmerking komt. Kun je door de crisis tijdelijk je huur niet betalen? Meld dit dan tijdig bij je verhuurder en probeer met hem of haar een regeling te treffen. Het kabinet heeft beloofd dat niemand tijdens de corona crisis uit zijn huis gezet zal worden, hier hoef je voorlopig dus niet bang voor te zijn. Heb je problemen met het betalen van je zorgverzekering? Kaart dit dan op tijd aan bij je zorgverzekeraar. Vooral in deze tijd wil je niet zonder zorgverzekering komen te zitten.

Wees tot slot creatief. Misschien ligt je bijbaantje in de horeca stil, maar zoeken ze iets verderop bij een aspergeteler wel mensen. Wees in deze tijd bereid om je horizon te verbreden en ander werk aan te nemen.

Wat verandert er voor mij?

Zoals je merkt, worden de meeste maatregelen waar studenten mee te maken hebben verlengd. Wat verandert er dan wel? Vanwege de coronamaatregelen heeft de overheid besloten dat je OV jaarkaart dit jaar drie maanden langer geldig is. Dit betekent dat wanneer je straks weer naar je opleiding mag, je drie maanden langer gratis kan reizen.

Daarnaast kun je nu weer naar de tandarts. Niet alleen voor spoedgevallen, maar ook voor reguliere mondzorg. Kappers, acupuncturisten en andere contact beroepen blijven vooralsnog wel gesloten. Er is voor gekozen om tandartsen voorrang te geven, omdat zij al gewend zijn aan het werken met beschermingsmaterialen. Wel kan het zijn dat er extra maatregelen worden getroffen bij de tandarts, zo kan gevraagd worden of je hand sanitizer wil gebruiken en moet je het van te voren telefonisch melden als je verkoudheidsklachten hebt. Neem contact op met je tandarts om te vragen wat daar de maatregelen zijn, voordat je op consult gaat.

maatregelen corona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s