Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
print

Geschreven door Koen op 27 februari 2020

Coronavirus: veelgestelde vragen en dekking verzekeringen

Coronavirus: hoe zit het met je verzekeringen?

De uitbraak van het Coronavirus is niet uit het nieuws weg te slaan. Inmiddels zijn er gevallen bekend in verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Italië en Duitsland. Het virus is voor het eerst eind 2019 in de stad Wuhan in China geconstateerd. Wat is het coronavirus en hoe besmettelijk is het? Kan ik gewoon op vakantie of probleemloos mijn reis annuleren? Hoe zit het met de dekking van mijn zorg- en reisverzekering aangaande het coronavirus? Op deze en andere veelgestelde vragen krijg je antwoord in dit artikel.

Reisadvies checken? Via de handige zoekmachine van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kan je voor jouw bestemming belangrijke info en risico’s in het reisadvies bekijken.

Wat is het coronavirus?

Het oorspronkelijke coronavirus, ook wel MERS (Middle East Respiratory Syndrome) genoemd, is een besmettelijke ziekte ontdekt in 2012. Hoewel klachten kunnen variëren zie je vaak dat mensen last hebben van:

 • Benauwdheid;
 • Verkoudheidsverschijnselen;
 • Koorts;
 • Hoestklachten;
 • In bepaalde gevallen diarreeklachten.

Op het moment dat je besmet bent geraakt, duurt het ongeveer 2 tot ongeveer 14 dagen voordat je de klachten zal ervaren. Besmetting vindt van persoon tot persoon via inademing plaats, met name via niezen en hoesten.

Nieuwe coronavirus

In China is eind vorig jaar een nieuw coronavirus ontdekt, het SARS-CoV-2. Deze variant heeft vergelijkbare symptomen, met name luchtweg- en koortsklachten. Ben je in Nederland verkouden geworden of heb je klachten aan je luchtwegen? Raak niet direct in paniek! Neem in de volgende gevallen contact op met je huisarts of plaatselijke GGD:

 • Je hebt koortsverschijnselen gepaard met klachten aan je luchtwegen, zoals hoesten;
 • Je bent recent (tot twee weken terug) op vakantie of voor werk in een risicogebied geweest, zoals Singapore, China, Iran, Taiwan, Zuid-Korea of Italië;
 • En/of je bent in contact geweest met een besmet persoon in de afgelopen twee weken.

Om zoveel mogelijk besmetting en verspreiding te voorkomen, zorg ervoor dat je met regelmaat je handen wast, papieren zakdoeken gebruikt en aan de binnenzijde van je elleboog niest of hoest.

Hoe gevaarlijk is het coronavirus? Het virus is vooral gevaarlijk voor ouderen en mensen met een (ernstig) verzwakt immuunsysteem, veel patiënten krijgen de bovengenoemde klachten in milde vorm en werken het virus binnen een week of twee uit het systeem.

Ik ga of ben al op vakantie in een risicogebied: wat kan ik doen?

Misschien had je al vakantieplannen gemaakt naar een gebied waar het coronavirus is opgedoken? Of misschien ben je al op vakantie in een dergelijk land of een bepaalde regio. Wat kan je doen in de verschillende situaties?

Ik heb een vakantie geboekt naar een risicogebied waar Corona voorkomt

Je vindt het geen fijn idee om naar een gebied af te reizen waar het coronavirus is opgedoken en blijft liever thuis. Ondanks dat er een negatief reisadvies kan gelden bieden niet alle reisverzekeraars een vergoeding voor de annuleringskosten van de reis. Of je annuleringsverzekering de gemaakte kosten vergoed, hangt af van de gekozen dekking en je reisverzekeraar. Bij de volgende reisverzekeraars kan je van de annuleringsverzekering gebruik maken:

 • AEGON: vergoeding van de kosten van annulering bij een allriskdekking. Ook is vereist dat je voor 27 januari 2020 hebt geboekt en Hong Kong of China als bestemming hebt gekozen. Vlucht terug gecanceld? Dan krijg je, na het bellen van de alarmcentrale van AEGON, zowel bij de allrisk- als basis doorlopende reisverzekering de annuleringskosten vergoed.
 • Allianz Global Assistance: geen vergoeding van de annuleringskosten bij de doorlopende- en kortlopende reisverzekering. Word je in China zelf ziek en moet je behandeld worden? Indien je de dekking voor medische zorg hebt afgesloten krijg je de kosten vergoed.
 • Centraal Beheer: In geval van oranje of rood reisadvies, krijg je via je annuleringsverzekering de kosten van annulering vergoed.

Ik ben al op vakantie of op weg naar een risicogebied

Houd de instructies en het nieuws van lokale autoriteiten goed in de gaten en blijf alert op je gezondheid, ook vlak na terugkomst. Op zoek naar up-to-date informatie en reisadviezen over je bestemming? Bekijk de website Nederlandwereldwijd.nl van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat heb ik aan mijn zorgverzekering in geval van besmetting?

Vanuit het basispakket van je zorgverzekering krijg je alle spoedeisende zorg vergoed tot maximaal het Nederlandse tarief voor de noodzakelijke behandeling. Is de behandeling in het buitenland duurder? In dat geval heb je een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking (let op Europa of Werelddekking afhankelijk van je bestemming) of een aanvullende reisverzekering met ‘geneeskundige kosten’ dekking.

Kan ik mijn reisverzekering of annuleringsverzekering opzeggen na het afbreken van mijn reis en geld terugkrijgen?

De annuleringsverzekering sluit je direct af bij je reisverzekering (kort- of doorlopend). Het is niet mogelijk deze verzekering tussentijds op te zeggen. De verzekering is namelijk al geldig direct na het afsluiten en een gedeelte van het risico heb je al gelopen wanneer je de reis wil annuleren.

Het is echter wel mogelijk je kortlopende reisverzekering op te zeggen. Heb je al premie betaald? Deze kan je dan terugkrijgen. Bij een doorlopende reisverzekering is dit weer anders, je sluit deze verzekering namelijk niet voor één specifieke reis af maar voor een heel jaar.

Bronnen: rivm.nl, ggdzw.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s