Geschreven door Linda van Reen op 15 september 2020

De zorgverzekering in 2021

Vandaag is tijdens Prinsjesdag de Miljoenennota gepresenteerd voor het komende jaar. Hierdoor is bekend hoeveel de zorgpremie naar alle waarschijnlijkheid zal stijgen, wat er verandert binnen het basispakket en wat er nog meer verandert binnen de zorg in 2021. Wij zetten de opvallendste zaken voor je op een rijtje.

Premiestijging zorgverzekering

Vanwege de huidige corona crisis waren veel mensen bang dat de zorgpremie voor 2021 een flink stuk hoger zou worden. Eerder werd al door zorgverzekeraars aangegeven dat dit niet het geval zou zijn. De overheid heeft nu berekend dat zorgverzekeraars de premie circa €5,- per maand moeten laten stijgen om de kosten te kunnen dekken. Het is nu aan de zorgverzekeraars om de nieuwe premies te gaan bepalen, maar zoals het er nu naar uitziet zullen de premies dus op jaarbasis €59,- stijgen.

Stijging zorgtoeslag

De overheid wil financieel kwetsbare mensen extra armslag geven in 2021. Om deze reden krijgen diegenen die in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming vanuit de overheid volgend jaar meer zorgtoeslag. De overheid heeft op Prinsjesdag bekend gemaakt dat de zorgtoeslag volgend jaar per maand met zo’n €4,- zal stijgen voor alleenstaanden en circa €9,- voor gezinnen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan de zorgtoeslag dus stijgen tot €108,- op jaarbasis.

Wanneer kan ik overstappen? De overheid heeft bekend gemaakt dat de zorgpremies naar alle waarschijnlijkheid op jaarbasis €59,- gaan stijgen. Het is nu aan de zorgverzekeraars om bekend te maken wat de nieuwe premies gaan worden voor 2021. Zodra dit bekend is, kun je gaan vergelijken en overstappen. Je kunt dit tot op de laatste dag van het jaar doen.

Eigen risico

Al eerder was afgesproken dat het eigen risico in 2021 niet zou wijzigen. Tijdens Prinsjesdag werd dit bevestigd: het verplichte eigen risico blijft ook in 2021 staan op €385,-. Net zoals voorgaande jaren kun je vrijwillig het eigen risico verhogen tot een maximum van €885,-. Door dit te doen verlaag je de maandelijkse premie.

Collectiviteitskorting

Jarenlang was de collectiviteitskorting 10%. Vorig jaar werd deze teruggebracht naar 5% en men was bang dat de collectiviteitskorting zou worden afgeschaft. Tijdens Prinsjesdag is bekend gemaakt dat de collectiviteitskorting in 2021 ook 5% blijft. Voorlopig kun je hier dus nog minimaal een jaar van profiteren.

Veranderingen basispakket

Het basispakket wordt in 2021 op enkele punten uitgebreid. Zo worden er verschillende nieuwe kanker medicijnen aan de zorgverzekering toegevoegd. Daarnaast komt er een ruimere dekking voor (ex)corona patiënten. Andere wijzigingen zijn dat het eigen risico niet meer wordt aangesproken wanneer een orgaandonor zich bij het ziekenhuis meldt. Het eigen risico zal in 2021 ook niet meer van toepassing zijn op slachtoffers van seksueel geweld.

Effect corona crisis

De corona crisis heeft vanzelfsprekend een grote impact op de zorg. Om zorgpersoneel te belonen voor hun inzet heeft het kabinet dit jaar zorgmedewerkers een bonus van €1000,- beloofd. Tijdens Prinsjesdag is bekend gemaakt dat de overheid in 2021 zorgmedewerkers nog een bonus wil toekennen, ditmaal van €500,- netto. Daarnaast zullen hun salarissen in 2021 met 3,24% stijgen. Mede hierdoor zullen de zorgkosten in 2021 met zo’n 2 miljard stijgen naar een bedrag van 80,6 miljard in totaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *