Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
print

Geschreven door Vincent Braks op 19 december 2019

Welke zorgkeuzes maken studenten? – Nationale Zorg Enquête 2019

Nationale zorg enquete 2019 (2)

Onlangs is de Nationale Zorg Enquête weer gehouden onder studenten uit heel Nederland. De belangrijkste uitkomsten zijn eerder al gepubliceerd op deze website. Zo bleek dat ruim driekwart van de studenten kiest voor het laagste eigen risico. Een opvallende uitkomst, gezien het feit dat juist studenten statistisch gezien het meeste kunnen besparen door te kiezen voor een laag eigen risico. Slechts 15% gaf aan te willen overstappen van zorgverzekering voor het aankomende jaar.

Momenteel hebben potentiële overstappers nog een kleine twee weken om een keuze te maken. Hieronder staan de voorkeuren van Nederlandse studenten, zodat je jouw voorkeur kunt vergelijken met de rest van Nederland.

Wat is de hoogte van je eigen risico?

Onderstaande resultaten zijn gebaseerd op het onderzoek onder bijna 3000 studenten, uitgevoerd door Studentenverzekering.nl. Zoals hiervoor beschreven is, was een van de meest opvallende uitkomsten de keuze voor het eigen risico. Zo’n 76% van de studenten voor het laagst mogelijke eigen risico van €385,-. Nog geen 20% van de respondenten koos voor het maximale eigen risico van €885,-. Deze groep betaalt per maand zo’n €20,- minder voor de zorgpremie.

Studentenzorgverzekering enquete 1

Verbruik eigen risico

Ook werd de respondenten gevraagd of ze in 2019 hun eigen risico verbruikt hadden. Bijna de helft (43,8%) van de studenten gaf aan dat ze het eigen risico niet gebruikt hadden. Deze groep is dus voordeliger uit als ze het maximale eigen risico van €885,- hanteren. Slechts 17,8% had het eigen risico geheel verbruikt. De overige 38,5% had een gedeelte van het eigen risico opgemaakt.

De aanvullende zorgverzekering

Naast de verplichte basisverzekering kozen studenten in 2019 ook massaal voor een aanvullende studenten zorgverzekering. 63,3% van de respondenten gaf aan een additionele zorgverzekering af te hebben gesloten. Bijna de helft van de studenten die mee hebben gedaan aan het onderzoek was verzekerd voor tandartskosten. In onderstaand schema staan de populairste aanvullende verzekeringen onder studenten.

Studentenzorgverzekering enquete 3

Kosten zorgverzekering en zorgtoeslag

Een ander gedeelte van de enquête ging over de zorgtoeslag. Van de studenten die zorgtoeslag ontvingen (87,1%) kreeg 88,8% zelf de zorgtoeslag, van het overige deel kregen de ouders de zorgtoeslag maandelijks gestort.

Studentenzorgverzekering enquete 3

Uit de resultaten bleek ook duidelijk dat de zorgtoeslag een tegemoetkoming is van de overheid. Dit bedrag bleek voor 74,9% niet genoeg om de maandelijkse premie te betalen. Van het resterende gedeelte studenten kon 17,4% de premie betalen van de zorgtoeslag en hield 7,8% zelf geld over.

Benieuwd hoeveel op zorgtoeslag jij recht op hebt in 2020? Gebruik dan de zorgtoeslag bereken tool om te zien hoeveel zorgtoeslag je aan kan vragen.

Deze laatste groep kan maandelijks tot wel €20,75 verdienen door de verzekering met de laagste maandelijkse kosten uit te kiezen. In onderstaand voorbeeld staat deze situatie geïllustreerd. De vergelijker van Studentenverzekering.nl helpt studenten om de zorgverzekering uit te kiezen die het beste bij ze past.

Studentenzorgverzekering enquete 4

Tevredenheid zorgverzekeraar

Jaarlijks stapt maar een klein gedeelte van de Nederlanders over van zorgverzekering. Dit is terug te zien in de cijfers die studenten hun zorgverzekeraar gaven. De respondenten werd gevraagd om een cijfer van 1 tot 5 te geven, waar 1 de laagst mogelijke tevredenheid weergeeft en 5 de hoogst mogelijke. Onderstaande tabel weergeeft de antwoorden van de bijna 3000 respondenten.

studentenverzekering123

Op de vraag ‘Ben je van plan over te stappen van zorgverzekering?’ gaf slechts 15,8% een volmondige ‘ja’. 7% Hiervan gaf aan dit te doen via de vergelijker van Studentenverzekering.nl. De grootste twee percentages voor deze vraag waren de niet-overstappende studenten (40,2%) en de groep die de premie eerst af zou wachten voor een beslissing te maken (44,1%).

Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek was de groep studenten die al eerder was overgestapt van zorgverzekering. Ruim 40% gaf namelijk aan in het verleden al geswitched te zijn van verzekeraar. Deze groep begrijpt blijkbaar dat je zorgverzekering met jou als persoon mee groeit.

Nationale Zorg Enquête 2020

Het team van Studentenverzekering.nl bedankt de respondenten die in 2019 de vragenlijst ingevuld hebben. Wil je in 2020 participeren aan de Nationale Zorg Enquête? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwe enquête.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s