Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
print

Geschreven door Linda van Reen op 8 mei 2019

Drogist in plaats van apotheek?

Ga je naar de huisarts en krijg je medicijnen voorgeschreven, dan moest je die tot voor kort altijd bij de apotheek halen. Echter, binnenkort kan dit ook bij de drogist. Het gaat alleen om medicijnen voor kleine kwalen en het betreft een proef in Gelderland. Deze proef is een initiatief van zorgverzekeraar Zilveren Kruis en het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Op deze manier willen ze zowel de huisarts als de apotheek ontlasten. Er wordt namelijk geschat dat er op jaarbasis ongeveer 12 miljoen bezoeken aan de huisarts plaatsvinden doordat patiënten kleine kwalen ervaren die door lichte medicatie verkrijgbaar bij de drogist verholpen kunnen worden.

Proef

Sommige huisartsen zijn sceptisch over de proef. Een drogisterij heeft immers een commercieel belang, de arts en patiënt moeten de drogist wel kunnen vertrouwen. Het CBD stelt dat men hier niet bang voor hoeft te zijn, net als apothekers hebben drogisterijen een kwaliteitsnorm waar ze aan moeten voldoen. Bij twijfels dient het personeel de patiënt door te verwijzen naar de huisarts.
De proef wordt voorlopig alleen in bepaalde gebieden in Gelderland gehouden, hier zijn zowel de artsen als de drogisterijen goed geïnformeerd. Bovendien wordt er alleen naar de drogisterij doorverwezen bij kleine kwalen, zoals verkoudheid of een schaafwond.

Geschoold personeel

Het verschil tussen een apotheek en drogisterij zit ondermeer in de scholing van het personeel. In een apotheek heeft het personeel minimaal Mbo4 niveau en specialistische kennis over geneesmiddelen. In een drogisterij is er meestal maar een iemand werkzaam die over specialistische kennis omtrent geneesmiddelen beschikt. Als patiënt is het daarom verstandig om bij vragen over een geneesmiddel te vragen naar degene die hiervoor is opgeleid.

Zorgverzekering

Kom je met bepaalde klachten bij de huisarts, dan hoef je je over de kosten van het huisartsenbezoek geen zorgen te maken. De huisarts zit in de basiszorgverzekering en er geldt geen eigen risico. Verwijst de huisarts je door naar de apotheek dan worden deze kosten veelal ook vergoed, afhankelijk van het voorgeschreven geneesmiddel. Wel kan er een eigen bijdrage gelden.

Geneesmiddelen die bij de drogist worden verkocht worden doorgaans niet vergoed door de basiszorgverzekering. Echter, vaak komt dit omdat dit lichte geneesmiddelen zijn en deze worden ook niet vergoed als je ze bij de apotheek zou kopen. Sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoeden deze geneesmiddelen wel. Alleen zijn deze aanvullende zorgverzekeringen vaak duurder dan de kosten van het medicijn.

Geslaagde proef?

De proef omtrent medicijnen halen bij de drogist loopt voorlopig alleen in twee plaatsen in Gelderland. Tijdens deze proef wordt gekeken of het personeel in de drogisterijen kunnen inschatten of ze een gezond persoon met een kleine kwaal voor zich hebben of een patiënt die naar de huisarts (terug) dient te worden doorverwezen. De proefperiode duurt tot 2020 en hierna zal worden geëvalueerd of de proef een succes is of niet.

Pagina’s