Zorgverzekering Inboedelverzekering Studentenpakket Studentenleven Actueel
print

Geschreven door Koen op 21 februari 2020

Einde zorgtoeslag in zicht?

Einde zorgtoeslag in zicht?

Uit het Kamerdebat van dinsdag 21 januari over de toeslagenaffaire blijkt dat de laatste dagen van ons toeslagensysteem weleens geteld kunnen zijn. Als het aan Minister-president Mark Rutte ligt, wordt de zorgtoeslag (samen met de kinderopvang- en huurtoeslag) het komende jaar nog afgeschaft. Rutte vraagt tijdens het debat om onderzoek naar alternatieven waarmee het nieuwe kabinet in 2021 aan de slag kan. Wat maakt de uitkering van verschillende toeslagen eigenlijk problematisch?

Hoe zit het met de huidige uitkering van de zorgtoeslag? Lees hier meer over de zorgtoeslag en bereken op hoeveel zorgtoeslag jij recht hebt in 2020.

Waarom geen toeslagensysteem meer?

De uitkering van toeslagen valt sinds 2005 onder de verantwoordelijkheid van de Belastingdienst. Er waren destijds al geluiden te horen in de politiek die vraagtekens plaatsten bij het toebedelen van deze taak aan de Belastingdienst, nu deze organisatie vooral gericht is op geldinning. Alleen 7 miljoen mensen krijgen al zorgtoeslag, iets wat volgens Rutte eenvoudiger met de inkomens verrekend moet kunnen worden.

Het huidige toeslagensysteem is complex, inefficiënt en heeft voor de nodige uitvoeringsproblematiek gezorgd. Met name wat betreft voorschotten die gebaseerd zijn op schattingen, deze zijn namelijk lastig te voorspellen. Dit is pijnlijk duidelijk geworden bij de uitkering van kinderopvangtoeslag, waarbij vele Nederlandse gezinnen soms onterecht hoge geldbedragen moesten terugbetalen.

Welke alternatieven bestaan er?

Premier Rutte heeft de toekomstig D66-staatssecretaris, die verantwoordelijk zal worden voor de afdeling Toeslagen, de taak gegeven alternatieven in kaart te brengen. Eén van de mogelijke alternatieven komt vanuit wetenschappelijke hoek: Wynand van de Ven (Emeritus-hoogleraar Sociale Ziektekostenverzekering) en Erik Schut (hoogleraar Economie van de Gezondheidszorg). Beide wetenschappers pleiten voor het afschaffen van de zorgtoeslag en willen dat op de volgende manier doen:

 • De premie van de zorgverzekering sterk verlagen;
 • Iedere verzekerde vanaf 18 jaar dient een nominale premie te betalen aan de zorgverzekeraar van ongeveer €35,- per maand;
 • Een ander deel van €85,- per maand gaat naar de Belastingdienst;
 • Hier kan vervolgens een gedeelte van worden afgetrokken, hoeveel dat is hangt af van het inkomen van de verzekerde.

Dit voorstel is een tegenantwoord om de problematiek met toeslagen te verminderen. Pluspunten van dit voorstel zijn lagere lasten op administratief niveau, het afschaffen van de aanvraag van zorgtoeslag en minder wettelijke regelingen. Laatstgenoemde leidt tot minder controle, fraudegevallen en uiteindelijke terugvorderingen. Tot slot zal het voorstel ook leiden tot minder wanbetalers: het geld van de zorgtoeslag kon immers nog worden besteed aan andere zaken.

Bronnen: FD.nl en NOS.nl.

17 gedachten over “Einde zorgtoeslag in zicht?”

 1. Het moet gewoon zo blijven Rutte je maakt samen met de andere heel Nederland kapot met het bezuinigen en we willen het terug zo als het was ook dat Nederlanders voor gaan en geen andere soorten en dat daklozen geholpen worden

 2. Om het eenvoudig te maken is invoeren van een Basisinkomen per persoon voor werklozen ,bijstand genieten en gepensioneerden, dan vervalt alle toeslagen en er mag bij gewerkt worden tot een maximum bedrag .

 3. Ik hoop dat jullie met een goed akrenatief komen want ik kan dat geld van de toeslagen absoluut niet missen om de maand te kunnen eten…..

 4. zorg in Nederland is belachelijk .Komen zoveel tekort wordt er geroepen.nou laat de Nederlandse staat wel toe dat een Multi national benu apotheken hier alle apotheken overneemt miljarden winst maakt. en wij Nederlanders mogen betalen. laat de staat maar een nonprofit apotheek keten op zetten kunnen ze de winst die benu apotheken nu wegsluist uit Nederland gebruiken . hoeft de Nederlander niets meer bij te dragen. en dan is het ook nog zo bij benu als men medicijnen al jaren heeft zonder bij betalen moet je nu bij benu voor dat medicijn bij betalen of je moet in plaats van je eigen medicijn een goedkoper product nemen .of men moet betalen voor uitleg over je medicijnen .hoe gek zijn wij Nederlanders nu eigenlijk .benu maakt hier afspraken over met de zorg verzekeraars. .dus benu wordt er rijker van maar ook de zorg verzekeraars ja doe alles maar privatiseren. kunnen er nog meer ontslagen worden en nog meer betalen. maar holland casino dat kan wel . bedankt mr.Rutten

 5. In het kader van de laatste ontwikkelingen met de EU die zoveel miljarden van de Nederlanders wil, denk ik dat het een politiek bommetje is van onze PM,ons angstig maken met de toeslagen en dan later in het jaar met voorstellen komen dat er niets veranderd aan deze toeslagen maar dat de sanctie daar op is dat we de EU toch wel aan de hun benodigde miljarden moeten helpen,het is het een of het ander dan, het zal wel mijn achterdocht zijn naar Rutte toe en zijn trawanten.maar ik vertrouw die gasten voor geen meter meer.

 6. Volgens mij, wordt het tijd dat dit kabinet heel gauw oprolt.
  De rijken worden alleen maar rijker, en de armen krijgen het alleen maar slechter.

  Maar goed als mijnheer schijnheilige eeuwige grijns, zijn portemonay, maar goed gevuld blijft.

  Ik zit nog steeds op die beloofde €1000,00 van hem te wachten.

  Schijnheil, dat het is.

 7. Het is een dikke zoi in den haag,de mensen worden uitgemolken ,hebben nu al geen nagel om hun reet te krabben.de rijken worden rijker en de armen steeds minder ,ga lekker zo door opvreters, misschien eens in den haag naar voren brengen om plekken te zoeken waar ze krottenwijken kunnen plaatsen, misschien rond de stortplaatsen kunnen de armen elkaar afmaken voor een beetje verrotte eten,goed plan of niet .lijkt mij niet moeilijk voor die domme ganzen toch???

 8. Sorry maar het zou heel fijn zijn als alle ministers 1 jaar lang op een minimum inkomen zouden leven. En dan ook alle kosten betalen als de normale burger. Het bezuinigen moet ook eens bij de directeuren en managers beginnen, zij gaan met de gouden hand drukken en de vette bonussen vandoor. Niet vervelend bedoeld maar onze prinses bea geeft een paar weken geleden zo simpel aan alle kleinkinderen de som van 1 miljoen. Onze kinderen en kleinkinderen zijn niet op een gouden dienblad geboren, dus moet zij maar lenen en rente betalen willen zij wat bereiken in het leven ( studie schuld) ooohhh wat leven wij toch in een welvarend land, waar ouderen moeten genieten van hun laatste levens jaren worden zij de dupe. Maar wacht vergeet Jan de arbeider niet, de zoals arbeiders in de bouw, de zorg enz. Die moeten alles betalen. Dan hebben wij nog een prins die half a’dam bezit. Teveel om op te noemen. Oooohhh maar hier is altijd weer een verdedigend antwoord voor. Het hele kabinet moet opzouten!

 9. Best Rutte,
  Dit slaat dus echt nergens op. Voor mensen hier in Nederland die een opleiding doen en daarvoor veel tijd aan de opleiding en stages kwijt zijn om beter de samenleving in te gaan, word het alleen maar moeilijker. wij moeten soms ons eten kopen of kunnen net ons huur betalen zodat we onze opleiding kunnen afronden. Als dit afgeschaft wordt beteken dat ook dat de gemiddelde Nederlander niet meer voor een opleiding kiest maar dus sneller wilt gaan werken met een nivea 1 of 2 opleiding omdat je voor allerlei dingen moet betalen en zelfs 85 euro van de 110 gaat niet eens naar de zorg terwijl dat geld voor de zorg is. Je moet een zorgverzekering nemen maar het is eigenlijk een belastingsverzekering. Dit vind ik heel erg krom. Daarnaast zijn er mensen in Nederland die grotere gezinnen hebben en een weinig inkomen waarvoor dit allemaal nog lastiger word. Want je kan wel zeggen ja daar word naar gekeken per individu hoe groot zijn salaris is etc.. Maar daar word als dit door gaat nooit op een normale manier naartoe gekeken net als heel veel jeugdzorg instanties en de ouderenzorg. Ik snap dat we geld nodig hebben en dat we voor onze naasten moeten zorgen maar ik als je niet eens voor je eigen land en mensen kan zorgen hoe wil je dan voor je naasten en mensen zorgen in het buitenland? Denk daar maar eens goed over na. Tegenwoordig(niet alleen nu) draait alles om geld waardoor je ook ziet dat het hele klimaat en de wereld naar de klote gaat. Als je zo graag om andere mensen wilt geven begin dan aan mensen van het eigen volk. Als je kijkt naar hoeveel geld wij moeten inleveren bij de EU vergeleken bij de andere landen is dat belachelijk veel. Probeer daar een oplpossing vandaan te halen en te kijken hoe we een oplossing kunnen vinden voor de criminelen en de mensen die dit land inkomen vanwege vluchten en armoede. Natuurlijk moeten wij ze ontvangen maar omdat die mensen geen opleiding mogen doen en daardoor vaak ook geen werk krijgen gaan ze snel de criminaliteid in. Dat is logisch. Zorg ervoor dat daar dan een oplossing voor gemaakt word en of dat 1 van onze buurlanden mee helpen met deze mensen op te vangen zodat wij het niet alleen hoeven te doen. We zijn toch een EU. echt Rutte schaam je voor sommige gedachten gangen en het denken van het innen van al ons geld…

 10. De Tweede kamer kan berekenen wat zij willen wij noemen dit in de volksmond creatief boekhouding naar hun eigen toe berekenen, kortom als men toeslag ontvangt heb aan inkomsten te weinig om van te kunnen leven maar op deze manier kun je de mensen ook gaan verminderen heb je dan geen virus voor nodig.
  Ze moeten de zorgverzekeraars eens gaan raadplegen en goed checken niet iedereen kijkt zijn betalingen na die de zorg betaald aan de zorgverleners er worden dubbele rekeningen betaald of onterechte medicijnen betaald, of je krijgt medicatie die bij jou niet werken of je krijgt een allergische reactie op dit medicijn ze sturen alsnog dan de juiste en vervolgens worden er twee facturen betaald en de oude medicijnen worden volgens de richtlijnen vernietigd ook hier veel vraagtekens bij omdat de medicijnen duur worden verkocht lijkt het mij onlogisch dat deze ook zal worden vernietigd terwijl de medicijn ook hermetisch is afgesloten verpakt zijn.
  Het Nederlands volk gaat er op vooruit wordt er gezegd maar waar naar toe lijd deze weg dan die de Tweede Kamer hiermee bedoeld je krijgt er 2,8 procent erbij en vervolgens gaat alles 10 dubbel omhoog welke vooruitgang bedoelen zij dan??
  Waar ze goed over na moeten denken is uit de EU stappen dit kost ons het Nederlands volk het meest hierop kan worden bezuinigd duidelijk naar voren brengen eerst het Nederlands volk en dan pas andere denk ook maar eens dat de grenzen dicht zouden moeten Pim Fortuijn heeft toen al gezegd we zitten VOL en vol is vol, de moslims grijpen hier straks de volledige macht in Nederland onze tradities verdwijnen en hun tradities komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s