Extra studentenwoningen in Amsterdam

Goed nieuws voor de vele studenten die zich voor hun studie willen gaan vestigen in onze hoofdstad. In Amsterdam worden namelijk de komende twee jaar 1.373 nieuwe studentenwoningen opgeleverd. De over de stad verspreide woningen zijn voor Amsterdam zeker betaalbaar te noemen.

Drie locaties

De woningen worden opgeleverd vlakbij station Lelylaan (590 studio’s), op Zeeburgereiland (364 kamers) en aan de Jaqcues Veltmanstraat (419 woningen). De woningen aan de Jaqcues Veltmanstraat (van Duwo) worden pal naast de bus- en tramhalte Heemstedestraat gebouwd. Dit zijn zowel studio’s als tweekamerwoningen en gaan zo’n 320 tot 400 euro kosten.

Het complex bij Station Lelylaan zal ‘Little Manhattan’ gaan heten. Er zijn studio’s van 22 – 37 vierkante meter, voor zo’n € 316 tot € 381 (inclusief huurtoeslag + servicekosten). Dit is een project van Duwo met International Campus, een Duite investeringsmaatschappij. Overigens bouwen deze twee ook samen de studentenflat op Zeeburgereiland, ‘Smiley’. Deze woningen zullen maximaal € 348 gaan kosten en zijn 18 tot 29 vierkante meter groot.

Nog meer projecten

Ben jij van plan om op kamers te gaan in Amsterdam? Er zijn nog meer projecten gaande om te voorzien in de behoefte van betaalbare studentenwoningen in Amsterdam. Zo zijn ze druk bezig met het Trouwgebouw en de Parooltoren aan de Wibautstraat en ook aan de Amstel (Joan Muyskensweg), de Zuidas en in Noord wordt hard gewerkt aan de realisering van meer studentenwoningen.

Amsterdam duurste stad in Nederland

Hoewel de gemiddelde huurprijs in Amsterdam voor studentenwoningen de afgelopen twee jaar is afgenomen, is Amsterdam nog steeds de duurste stad van Nederland om in te wonen. In 2014 en 2013 was dit ook zo. Twee jaar geleden lag de gemiddelde huurprijs elf euro hoger.

Hoogste prijs per m2

Per vierkante meter is de huurprijs in Amsterdam volgens onderzoek van Nu.nl op dit moment om precies te zijn € 25,93. Hiervoor hebben ze gekeken naar ruim 12.000 studentenkamers op Kamernet.nl en Kamers.nl. Andere dure steden zijn bijvoorbeeld Utrecht (gemiddeld € 20,72 en Leiden (gemiddeld € 19,56). Een betere optie is Eindhoven, waar je het minst betaalt per vierkante meter. Daar ligt de gemiddelde huurprijs voor een kamer op € 12,61. Wat andere goedkope alternatieven: in Zoetermeer betaal je gemiddeld € 13,31 per vierkante meter en in Apeldoorn is dat € 14,91.

Binnen Europa is Nederland trouwens de nummer twee duurste stad voor studentenwoningen. Alleen in Engeland liggen de prijzen nog hoger, gemiddeld wel 39%.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?