Zorgverzekering Inboedelverzekering Studentenpakket Studentenleven Actueel
print

Geschreven door Linda van Reen op 15 juni 2020

Flexstuderen de toekomst?

De meeste jongeren die hun studie combineren met een baan of zorgtaken ervaren veel stress. Dit komt onder meer doordat je halfjaarlijks of jaarlijks collegegeld dient te betalen. Wanneer je een vak overslaat omdat je andere verplichtingen hebt, kan dit zomaar zorgen voor een flinke kostenpost. Immers, heb je een paar vakken niet gedaan of niet gehaald dan moet je nu een halfjaar extra collegegeld betalen om die paar vakken alsnog te doen. Flexibel studeren zou in een dergelijk geval uitkomst kunnen bieden.

Betalen per studiepunt

Het voorstel om flexibel te studeren werd ingediend door de PvDA en de VVD. Flexibel studeren houdt in dat je betaalt per studiepunt in plaats van per collegejaar. Normaal betalen studenten zo’n €2000,- per jaar collegegeld, in de toekomst zou dit circa €40,- per studiepunt worden. De mogelijkheid om per studiepunt te studeren, zou voor veel vrijheid zorgen. Zo wordt het bijvoorbeeld eenvoudiger een eigen bedrijf naast je studie op te zetten. Maar ook voor studenten met een beperking zou flexstuderen een uitkomst zijn.

Kritiek

Het voorstel om voortaan flexibel studeren werd niet door alle partijen positief onthaald. Zo zijn de PVV, GroenLinks en SP tegen dit plan. Zij zijn bang dat studeren op deze manier te vrijblijvend wordt, waardoor de kwaliteit van het hoger onderwijs lastig kan worden gewaarborgd. Daarnaast vrezen critici dat het flexibel studeren zal uitmonden in een verkapte bezuiniging. Tot slot zijn de tegenstanders bang dat het flexibel studeren zal bijdragen aan een samenleving waar iedereen vooral met zichzelf bezig is en studeren een individuele activiteit gaat worden.

Eigen opleiding samenstellen? Flexstuderen is iets anders dan je eigen opleiding samenstellen. Flexstuderen ziet alleen op het in eigen tempo je diploma halen, zelf je vakkenpakket samenstellen wordt modulair onderwijs genoemd.

Pilot flexstuderen

Ondanks dat niet iedereen enthousiast is over het idee van flexibel studeren lopen er een aantal pilots binnen het hoger onderwijs. Zowel in Zwolle, Utrecht, Tilburg en Amsterdam bestaat momenteel al de mogelijkheid bij bepaalde studierichtingen om per studiepunt collegegeld te betalen. Veel andere onderwijsinstellingen zijn zeer enthousiast en maar liefst twaalf andere instellingen zijn van plan om het flexibel studeren ook op korte termijn in te voeren.

Toekomst

Doordat de eerste pilots enthousiast zijn ontvangen, wil inmiddels een ruime meerderheid van de Tweede Kamer dat flexibel studeren zo snel mogelijk wordt ingevoerd. Aan de minister is gevraagd om met een wetsvoorstel te komen, waardoor het flexstuderen zo snel mogelijk realiteit kan worden op elke hoger onderwijsinstelling. Naar alle verwachting zal het tot 2023 duren voordat dit realiteit is. Tot die tijd kunnen studenten flexibel studeren bij de onderwijsinstellingen waar een pilot loopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s