Gemeente bepaalt zorgbudget

Het gaat vanaf 1 januari veranderen hoe de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) ingedeeld wordt. Gemeenten delen vanaf dan zelf in hoeveel geld er vrijkomt voor gespecialiseerde zorg. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de verschillen tussen gemeenten groot zijn. Wanneer je volgend jaar vanwege een handicap of chronische ziekte zorg nodig hebt ben je in sommige gemeenten een stuk slechter af dan in andere gemeenten.
 
Gemeenten kopen eigen zorg in
Voorheen werd de zorg voor mensen met een handicap of chronische aandoening landelijk geregeld via de AWBZ. Iedere Nederlander had dus recht op dezelfde zorg. Dit gaat vanaf 2015 dus veranderen. Gemeenten gaan hun eigen zorg inkopen en dit zorgt voor grote verschillen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat je met hersenletsel beter in het Gooi kunt wonen dan in Utrecht. In de gemeente Utrecht is de bezuiniging op deze specifieke zorg zo`n 35 procent. In het Gooi wordt er maar 13 procent op deze groep bezuinigd.
 
Een goede of slechte ontwikkeling?
Volgens de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) gaat deze manier van zorg inkopen waarschijnlijk voor problemen zorgen. Sommige gemeenten budgetteren volgens de organisatie te weinig geld voor de noodzakelijk zorg. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft echter juist een positieve blik. Zij denken dat de lokale en persoonlijke keuzes die gemeenten kunnen maken efficiënt zal uitwerken en goed zal zijn voor de behoeften van de burger. De exacte gevolgen van het plan zullen echter pas volgend jaar blijken.
 
Oneerlijke zorg
Vooral gespecialiseerde zorginstellingen met meerdere vestigingen merken de verschillen goed. Zo heeft de zorgorganisatie Boogh een aantal instellingen in Midden-Nederland die aan thuiswonende gehandicapten zorg leveren. Volgens de cliëntenraad van Boogh is het voor de cliënten van deze organisaties oneerlijk dat zij soms veel minder zorg ontvangen dan cliënten in een andere gemeente. Ook is verhuizen naar een gemeente met meer budget voor deze groep thuiswonende gehandicapten vaak te moeilijk.
 
 

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?