GroenLinks steunt studenten

GroenLinks wil zich de komende tijd meer gaan inzetten om ervoor te zorgen dat meer studenten die op kamers wonen recht krijgen op huurtoeslag. De partij is het niet eens met het huidige beleid en vindt dat studenten benadeeld worden.
 
Huidige situatie
Op dit moment kom je als student alleen in aanmerking voor huurtoeslag wanneer je in een zelfstandige woning woont. Een zelfstandige woning moet een eigen toegangsdeur, keuken en toilet hebben. De meeste studenten wonen in een studentenhuis, waar al deze zaken met de andere bewoners gedeeld worden. Er zijn dus weinig studenten die in aanmerking komen voor huurtoeslag. GroenLinks is het niet eens met deze situatie, omdat de huurprijzen voor studentenkamers erg hoog liggen.
 
Kosten student
Een gemiddelde studentenkamer kost momenteel 340 euro. In Amsterdam ligt deze gemiddelde prijs zelf op 493 euro. Studenten ontvangen iedere maand slechts 270 euro studiefinanciering en moeten daarvan ook nog hun studiekosten betalen. Van deze studiefinanciering is na het betalen van de huur al niets meer over. Volgens GroenLinks is het dan ook vreemd dat huurtoeslag, dat er speciaal is om mensen die hulp nodig hebben met het betalen van hun woning, niet voor studenten geldt.
 
Financiering
Volgens GroenLinks hoeft het de overheid geen hoge extra kostenpost op te leveren wanneer studenten ook huurtoeslag krijgt. Uit onderzoek van Rigo in 2009 (in opdracht van de gemeente Amsterdam) bleek dat het uitbreiden van de huurtoeslag jaarlijks 1 tot 2 miljoen euro kost. De huidige bouw van studentenwoningen die wel in aanmerking komen voor huurtoeslag kost meer dan het bouwen van woningen met studentenkamers. Hier kan dus aan de andere kant weer voordeel behaald worden.
 
Wetsvoorstel
Groenlinks heeft in 2004 ook al een initiatiefwetvoorstel gedaan om studenten in aanmerking te laten komen voor huurtoeslag. Toen werd het voorstel net niet aangenomen. Sinds die tijd hebben andere politieke partijen GroenLinks al ondersteund in deze ideeën. GroenLinks denkt daarom dat het nu tijd is voor een nieuw wetsvoorstel.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?