Hoge zorgrekening uit Spanje en Portugal

Ga je deze zomer op vakantie naar Spanje of Portugal? Uit gegevens van de ANWB blijkt dat de ziekenhuizen in deze mediterrane landen zich niet altijd aan de Europese regels houden. Let dus goed op wanneer je in deze landen zorg ontvangt, je kan onterecht een hoge rekening krijgen.
Tientallen leden van de ANWB klaagden het afgelopen jaar over torenhoge rekeningen na een bezoek aan het ziekenhuis in het buitenland. Het ging hierbij vooral om ziekenhuizen in Spanje en Portugal. De Europese Zorgverzekeringskaart (de EHIC) zou door alle zorgverleners in de Europese Unie geaccepteerd moeten worden, maar wordt in deze landen ten onrechte geweigerd. De ANWB is samen met andere organisaties en het ministerie van VWS nu op zoek naar een oplossing.
Binnen de Europese Unie zijn afspraken gemaakt om medische zorg voor toeristen in alle landen betaalbaar te houden. Er zijn echter landen die zich hier niet aan houden. Vooral ziekenhuizen in Spanje en Portugal staan bekend om deze problemen. Nederlanders die tijdens hun vakantie in staatsziekenhuizen in deze landen belanden krijgen een hoge rekening thuisgestuurd en worden zelfs lastig gevallen door incassobureaus.
De rekening die toeristen na een ziekenhuisbehandeling toegestuurd krijgen is tot drie keer hoger dan de prijs die de lokale bevolking zou betalen. Dit is niet volgens de Europese regels, aangezien de EHIC garant zou moeten staan voor gelijke zorgbehandelingen in Europa. De zorgverleners lijken te profiteren van onwetendheid van toeristen tijdens medische spoedgevallen. De ANWB heeft het probleem nu aangekaart bij de Europese Commissie.
Met de Europese zorgverzekeringspas ben je verzekerd voor spoedeisende hulp in het buitenland. Dit recht is vastgelegd in Europese regelgeving. Daarnaast hoort de EHIC er garant voor te staan dat je dezelfde behandeling krijgt als de lokale bevolking. Wanneer je een Nederlandse zorgverzekering hebt vind je de EHIC op de achterkant van je verzekeringspas of kan je deze eenvoudig aanvragen bij je zorgverzekeraar.
De EHIC verzekert je dus alleen voor spoedeisende hulp. Andere medische zorg in het buitenland wordt dus niet vergoed. Ook repatriëringskosten, het terugreizen naar Nederland bij ziekte, valt niet onder de dekking. Wanneer je op reis gaat is het dus sowieso verstandig om een reisverzekering af te sluiten of dit aanvullend te laten verzekering op je zorgverzekering. Een kortlopende reisverzekering kan je tot een dag voor vertrek nog afsluiten.
Wanneer je op vakantie gaat naar Spanje of Portugal en voor deze situatie komt te staan, onthoud dan dat de buitenlandse ziekenhuizen je EHIC niet mogen weigeren bij spoedeisende hulp. Aangezien je in een lastige situatie is en het soms moeilijk communiceren is, neem dan in ieder geval in Nederland contact op met bijvoorbeeld de ANWB om het probleem te melden.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?