`Huisarts to go` op station

Onderweg op het station even een patatje halen, een tijdschrijft kopen en… naar de huisarts. In Den Haag kan het tegenwoordig. Op Den Haag Centraal Station is deze maand Care to Go geopend, een privékliniek waar je zonder afspraak terecht kunt en waar huisartsen simpele medische klachten beoordelen.
 
Prijs
Een consult bij de normale huisarts wordt in Nederland geheel vergoed via het basispakket van de zorgverzekering. Een bezoekje aan Care to Go is daarentegen niet gratis. De instelling valt onder de privéklinieken en rekent daarom een vaste prijs voor behandelingen. Een consult kost er 35 euro. Wanneer er extra handelingen worden uitgevoerd, zoals bloedprikken, dan kost dit nog wat meer. Er is voor 35 euro gekozen, omdat een bezoekje aan een andere huisarts je normaal 30 euro kost. De vijf euro extra gaat naar de huur van de dure locatie.
 
Klantgerichtheid
De initiatiefnemers van Care to Go denken dat mensen wel bereid zijn om te betalen voor de huisarts wanneer deze snel en eenvoudig aan hun wensen kan voldoen. Voor zaken zoals kappers worden altijd al tientallen euro`s per jaar uitgegeven. Care to Go biedt mensen de mogelijkheid om in hun eigen tijd en onderweg even gemakkelijk bij de dokter binnen te lopen. In landen zoals Engeland en Amerika werkt het concept al jaren. De organisatie benadrukt dat het enkel om eenvoudige medische klachten gaat, zoals een blaasontsteking of allergie, waar snel een oplossing voor is. Voor vage of moeilijke klachten wordt er ook vanuit de kliniek nog steeds doorverwezen naar de normale huisarts. Daarnaast krijgt de patiënt bij iedere behandeling bij Care to Go een brief mee met informatie over de behandeling voor zijn eigen huisarts.
 
Locatie
Care to Go bevindt zich vooralsnog alleen op Den Haag Centraal Station. Er is door de organisatoren voor deze plek gekozen, omdat het er dagelijks erg druk is. Er staan veel kantoren in de directe omgeving en dagelijks reizen er veel werknemers met drukke schema`s via het station. De kliniek is momenteel op werkdagen open tussen 07:30 en 18:00. Er zijn plannen om ook in de avonden en weekenden open te zijn.
 
Reacties vanuit de medische wereld
Er is al vanuit verschillende hoeken van de medische wereld gereageerd op de opening van de `huisarts to go`. Enkele reacties:
 
– De Landelijke Huisartsen Vereniging is geen grote voorstander van de nieuwe dienst, omdat het het belang van de persoonlijke aandacht van de huisarts ondermijnt.
– Zorgverzekeraar Achmea schat de kansen van het initiatief laag in, maar is wel voorstander van het bereikbaar worden van de huisarts buiten kantooruren.
– De patiëntenfederatie NPCF is enthousiast over Care to Go, omdat het de consument meer keuze en kansen geeft om naar de huisarts te gaan.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?