Zorgverzekering Inboedelverzekering Actueel
print

Geschreven door Linda van Reen op 6 maart 2019

Huisartsen ontevreden over contracten verzekeraars

Nederlandse huisartsen zijn niet tevreden met het contract dat is afgesloten met zorgverzekeraars voor 2019. De contracten die zorgverzekeraars afsluiten met huisartsen bepalen in welke mate zorg vergoed kan worden in 2019. Het is al langer bekend dat huisartsen niet tevreden zijn met deze contracten, maar dit jaar valt de uitslag van een enquête nog meer tegen.

Slechte tevredenheidsscore

Uit het onderzoek, in opdracht van de Landelijke Huisartsen Vereniging en uitgevoerd door onderzoeksbureau Newcom, blijkt dat driekwart van de 700 ondervraagde huisartsen ontevreden is met het contract. Dezelfde enquête werd een jaar terug afgenomen, toen gaf ‘slechts’ tweederde van de huisartsen dit antwoord.

Huisartsen moeten, om te besparen op zorgkosten, zorgactiviteiten overnemen van het ziekenhuis. In de praktijk blijkt echter dat er in de zorgcontracten te weinig ruimte is om dit te verwezenlijken. Bij sommige zorgverzekeraars krijgen patiënten bepaalde zorg van huisartsen niet vergoed. De zorgverzekering die het slechtst uit de enquête komt is Zilveren Kruis. Slechts 6 procent van de ondervraagden geeft aan vertrouwen te hebben in deze zorgverzekeraar.

Een andere klacht van de huisartsen is dat zij geen tijd kunnen vinden om deze extra zorgactiviteiten over te nemen. Hierdoor wordt de relatie tussen huisarts en patiënt minder persoonlijk. De huisartsen zouden graag zien dat de overheid en zorgverzekeraars een oplossing bieden voor dit probleem.

Pagina’s