Geschreven door Linda van Reen op 7 augustus 2020

Introductieweek zoveel mogelijk online

Veel studenten waren bang dat de introductieweek zou worden afgelast door corona. Eerder deze week pleitte Lodewijk Asscher van de PvdA hiervoor, omdat de stijging van het aantal corona besmettingen momenteel vooral plaatsvindt onder jongeren. Gisteravond heeft premier Rutte tijdens de persconferentie bekend gemaakt dat de introductieweken gedeeltelijk door kunnen gaan. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen de introductieweek van de studie-, sport en studentenverenigingen.

Introductieweek 2020

Voor veel aankomend studenten is de introductieweek een spannende start van hun nieuwe studie. In grote groepen leren ze kennis maken met een nieuwe stad, hun faculteit en medestudenten. Vanwege de corona uitbraak was het snel duidelijk dat de introductieweek van 2020 niet in grote groepen zou kunnen plaatsvinden. Er werden nieuwe plannen gemaakt voor een introductieweek op kleinere schaal en met het in acht nemen van de geldende corona regels. Gisteravond heeft premier Rutte bekend gemaakt dat de introductieweken ook op deze manier geen doorgang kunnen vinden: onderwijsinstellingen moeten hun introductieactiviteiten zoveel mogelijk online organiseren. Bijeenkomsten zijn alleen mogelijk indien deze informatief van aard zijn en zullen dan in kleine groepjes moeten plaatsvinden.

Ben je op zoek naar een studentenkamer? Vooral als je in een nieuwe stad terecht komt, kan het lastig zijn om de juiste instanties en personen te vinden die je aan een kamer kunnen helpen. Kijk op onze pagina studentenkamer vinden voor tips om zo snel mogelijk een kamer te bemachtigen in je nieuwe studentenstad!

Studieverenigingen en sportverenigingen

Naast de onderwijsinstellingen, zijn ook verschillende verenigingen tijdens de introductieweek actief. Premier Rutte heeft bekend gemaakt dat studieverenigingen en studentensportverenigingen alleen fysieke activiteiten mogen organiseren voor zover deze nodig zijn voor de introductie van de studie of sport. Fysieke bijeenkomsten mogen alleen plaatsvinden in kleine groepen. Daarnaast geldt er een eindtijd van 22:00 uur en mag er geen alcohol worden geschonken.
Tot slot moet de leiding van de betrokken onderwijsinstelling en de voorzitter van de veiligheidsregio toestemming geven voor de geplande activiteiten.

Studentenverenigingen en hun kennismakingstijd

De nieuwe corona maatregelen hebben de grootste impact op studentenverenigingen. Tijdens de persconferentie werd duidelijk gemaakt dat er geen fysieke wervings- en introductieactiviteiten door studentenverenigingen zijn toegestaan. Hierdoor wordt het vrijwel onmogelijk voor studentenverenigingen om een introductieweek te organiseren of een kennismakingstijd. Hieronder vallen ook de ontgroeningen, het vormen van een jaarclub of het vinden van een dispuut. Dit is bij uitstek een social event en lijkt online of digitaal vrijwel onmogelijk. Het is nu aan de studentenverenigingen om te bekijken hoe ze dit willen gaan invullen.

Consequenties voor studenten

De maatregelen omtrent de introductieweken hebben een grote impact op het studentenleven. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) waarschuwde eerder al dat de corona maatregelen grote gevolgen hebben voor deze jonge generatie. LSVb-voorzitter Lyle Muns: “In coronatijden met veel online onderwijs is het juist extra belangrijk dat eerstejaars studenten hun weg door het hoger onderwijs weten te vinden. Door de intreeweken grotendeels of alleen maar online te doen komt de binding van deze studenten met hun hogeschool of universiteit in gevaar.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *