Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
print

Geschreven door Vincent Braks op 25 juli 2019

Is e-health de toekomst?

e-health in Nederland

E-health begint wereldwijd een steeds grotere rol te spelen in de zorgbranche. In Nederland maken we stapsgewijs kennis met de toepassingen van technologische innovativiteit in de zorg. Denk aan een app waarmee je inzicht krijgt in je zorggeschiedenis of zelf metingen kan doen en deze delen met de zorgverlener. In dit artikel lees je meer over ontwikkelingen op het gebied van e-health.

Diagnoses stellen met een app

Ook in de Verenigde Staten wordt e-health flink gebruikt. De zorgverzekeraar Anthem heeft een app ontwikkeld die gebruikers kan helpen bij het stellen van diagnoses en andere gezondheidsinformatie kan delen. De app, CareSpree, maakt het daarnaast mogelijk om een videogesprek met een arts te hebben.

De app moet naast het stellen van diagnoses ook een portaal zijn tussen de zorgbehoevende en zorgverleners. Zo moet het ook mogelijk worden om röntgenfoto’s en MRI-scans in te plannen in de app. Op deze manier ontzorgt e-health zorgverleners, zodat ze meer tijd hebben om deze daadwerkelijk aan patiënten te besteden. Een van de meest prestigieuze aspecten van de app is de chatfunctie, welke diagnoses kan stellen afhankelijk van de gegevens die gebruikers invoeren.

E-health in Nederland

Niet alleen in de Verenigde Staten wordt e-health ingezet, ook Nederland zet in op de technologie. E-health wordt in ons land gezien als een manier om het tekort aan arbeidskracht in de zorg op te lossen. En dit is hard nodig. Er wordt geschat dat in 2022 het tekort aan personeel in de zorg tussen de 100- en 125 duizend medewerkers bedraagt. De doelen die de Nederlandse overheid gesteld heeft voor e-health in 2019 zijn:

  • zelf toegang hebben tot medische gegevens, in 2019 moet ten minste 80% van de chronisch zieken toegang hebben tot eigen medische gegevens. Voor de overige Nederlanders is dit percentage lager, namelijk 40%.
  • zelf metingen uitvoeren, in 2019 moet 75% van de chronisch zieken en kwetsbare ouderen zelf metingen uitvoeren. Deze metingen delen zij vervolgens zelf met hun zorgverlener.
  • online contact met de zorgverleners, e-health moet het mogelijk maken om 24/7 in contact te zijn met zorgverleners.

Stimuleren van e-health in Nederland

De Nederlandse overheid ziet het belang van e-health ook in. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zet verschillende initiatieven op om e-health te stimuleren. Zo is er een speciaal team opgesteld dat langs zorginstellingen, ziekenhuizen, onderwijsbeurzen en bibliotheken gaat om digitale zorgoplossingen te bespreken. De informatie die hier gedeeld wordt, is terug te vinden in de brochure van de Rijksoverheid. Daarnaast zijn er subsidies vrijgegeven voor zorginnovatie en gezondheidsonderzoek door het ZonMw. Zo moeten ontwikkelingen op het gebied van e-health eenvoudiger uitgevoerd kunnen worden.

De innovaties gerelateerd aan digitale zorg zijn niet eenvoudig te voorspellen. Heb je zelf een beeld bij de toekomst van e-health? Welke ontwikkelingen verwacht je? Laat het Studentenverzekering.nl weten door een reactie achter te laten hieronder.

Eén gedachte over “Is e-health de toekomst?”

  1. Super als e-health een bijdrage kan leveren! Fijn als je zo zelf metingen etc. kan doen en niet elke keer naar het ziekenhuis hoeft. Over diagnoses laten stellen door een app heb ik wel mijn twijfels. Klinkt nu wel erg futuristisch en lijkt me ook dat je als patient dan wel een hoge verantwoordelijkheid hebt om alles goed in te vullen, een dokter ziet toch wat voor type persoon er voor hem zit en een app kan dat toch niet zien, lijkt me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s