Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
print

Geschreven door Vincent Braks op 26 september 2019

Is een levensverzekering interessant voor studenten?

Levensverzekering studenten

Nederlanders zijn koplopers in het afsluiten van verzekeringen. Nergens ter wereld verzekert men zich zo veel als in ons land. Ook studenten worden gebombardeerd met opties, van inboedel– tot reisverzekeringen. Een minder populaire verzekering onder studenten is de levensverzekering. Is het terecht dat deze verzekering niet veel wordt afgesloten onder studenten, of kan er juist voordeel behaald worden met een levensverzekering? Studentenverzekering.nl zoekt het uit.

Wat is een levensverzekering precies?

Om te kunnen bepalen of een levensverzekering interessant is voor studenten is het handig om eerst duidelijk te hebben wat een levensverzekering precies is. In feite is een levensverzekering een overkoepelende naam voor alle verzekeringen die met leven en dood te maken hebben. Zo wordt zowel de uitvaartverzekering als de overlijdensrisicoverzekering onder de noemer levensverzekering geplaatst.

In essentie keren alle verzekeringen die onder de levensverzekering vallen een geldbedrag uit wanneer de verzekerde komt te overlijden. Voor wie of wat dit bedrag bedoeld is, is afhankelijk van de verzekering. De uitvaartverzekering betaalt bijvoorbeeld (deels) de kosten die voor de uitvaart gemaakt worden, terwijl de overlijdensrisicoverzekering je dierbaren een bedrag uitkeert.

Statistisch gezien is het risico op overlijden voor studenten kleiner dan voor oudere bevolkingsgroepen. Vanwege dit feit zullen veel studenten niet snel besluiten om een levensverzekering af te sluiten. Het feit dat de kans op overlijden klein is betekent aan de andere kant juist dat de verzekeraars minder risico lopen om een bedrag uit te moeten keren. De maandelijkse premie is voor studenten vele maanden lager dan voor andere, oudere groepen. Zo ben je vanaf €2,- per maand al verzekerd tegen de financiële risico’s die bij je overlijden komen kijken.

Levensverzekering voor ex-kankerpatiënten

De levensverzekering is de laatste tijd extra in het nieuws geweest, vanwege de weigering van ex-kankerpatiënten. In Nederland krijgen gemiddeld 13 mensen per uur kanker, jaarlijks komt dat neer op 116.000 mensen. De overlevingskans van deze nare ziekte verschilt sterk per vorm van kanker, maar gemiddeld geneest meer dan 60%. Doorgaan met leven is zeer belangrijk voor de mensen die kanker hebben overwonnen.

Echter, sommige activiteiten die voor niet-kanker-patiënten heel eenvoudig zijn, zijn voor degene die wél kanker hebben gehad onmogelijk. Een voorbeeld hiervan is het afsluiten van een levensverzekering. Uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties blijkt dat zes van de tien (ex-)kankerpatiënten geen overlijdensrisicoverzekering af kunnen sluiten.

Plannen van minister Hoekstra

Gelukkig is de Tweede Kamer op de hoogte van dit fenomeen. Minister van Financiën, Wopke Hoekstra, heeft een oproep gedaan om de wet te veranderen omtrent het weigeren van ex-kankerpatiënten voor een levensverzekering. Deze wijziging noemt hij het ‘recht om vergeten te worden’. Voordat Hoekstra de wet aanpast wil hij eerst in gesprek met verzekeraars, om te kijken of er een oplossing gevonden kan worden. Als het wel op een wetswijziging aankomt en dit voorstel wordt doorgevoerd is Nederland geen pionier, België en Frankrijk hebben al een zelfde wet.

Waar moet je op letten bij een levensverzekering?

Als je ouders een uitvaartverzekering hebben kan het zijn dat jij hier ook onder valt. Sommige polissen bieden namelijk ook dekking voor kinderen tot 21 of 23 jaar. Als je nadenkt om een levensverzekering af te sluiten is het dus goed te moeite om dit met je ouders te bespreken, zodat je niet dubbel verzekerd bent.

Ook kan het helpen om na te denken over de dierbaren die jouw uitvaart zouden moeten betalen. Als je zelf nog geen gezin hebt opgebouwd en je ouders voldoende spaargeld hebben kan een uitvaartverzekering misschien onnodig zijn. Hieronder lees je meer over de afwegingen die je als student kan maken bij het kiezen voor een levensverzekering.

Levensverzekering voor studenten

Uiteraard weet je niet wanneer je komt te overlijden. Daarom is het moeilijk te bepalen of je wel of geen levensverzekering nodig hebt als student. De volgende punten kunnen je helpen om een afweging te maken:

  • Hebben je nabestaanden genoeg spaargeld? Als dit niet het geval is kan het betalen van een uitvaart een financiële klap zijn die een levensverzekering kan voorkomen.
  • De premie is voor studenten relatief laag. Je kunt je voor een klein bedrag financieel beschermen tegen risico’s die een hele vervelende gebeurtenis nog zwaarder kunnen maken.
  • Hebben je ouders een levensverzekering? Vraag heb dan of je ook verzekerd bent via hun polis. Hiermee voorkom je dubbele dekking en dus dubbele kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s