Logeerpartij is geen vakantie

Als je tijdens je vakantie in Nederland bij familie verbijft, valt dit niet onder je reisverzekering. Je verzekeraar hoeft dan ook niet uit te keren als er iets gestolen wordt. Dat ervoer een vrouw toen zij bij haar zus verbleef en er uit haar auto verschillende spullen werden gestolen met een waarde van meer dan €2300. Er werden onder andere een telefoon, sieraden en kleding buitgemaakt.

Gedeeltelijke vergoeding

De vrouw had een gecombineerde verzekering die bestond uit een inboedel-, vakantie- en audiovisuele verzekering. Vanuit de inboedelverzekering werd het maximale bedrag voor diefstal vanuit een auto vergoed: €500. Omdat de verzekeraar haar graag tegemoet wilde komen en de telefoon mogelijk onder de audiovisuele verzekering zou kunnen vallen, keerde zij ook nog eens €600 aan haar uit.

Geen vakantiewoning

Maar de vrouw was van mening dat zij in een vakantieverblijf verbleef. Ook vond zij dat ze de schade wel vergoed had gekregen als zij in een hotel had verbleven. Daarom wilde zij het hele bedrag vergoed krijgen, maar de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid dacht hier anders over en haar bindende uitspraak was dat de verzekeraar niet volledig hoefde uit te keren. De conclusie was dat verblijven bij een familielid niet hetzelfde is als verblijven in een vakantiewoning. Haal dus altijd je spullen uit je auto. Overigens is dit ook sterk aan te raden als je gewoon thuis geparkeerd staat.

Reisverzekeringen dekken niet alles

Dat reisverzekeringen niet altijd zijn wat we denken, blijkt ook uit het volgende voorbeeld. Een echtpaar heeft een vakantiehuisje binnen Nederland, waar zij ieder jaar een half jaar lang verblijven. Het echtpaar had een doorlopende reisverzekering, dus waren goed verzekerd. Toen zij na deze zes maanden bij thuiskomst de laptop lieten vallen en deze kapot was, kregen zij niets vergoed van de verzekeraar.

Maximale reisduur bij doorlopende reisverzekeringen

Er was dan wel een doorlopende reisverzekering afgesloten, maar deze verzekering verviel bij reizen die aaneengesloten langer zijn dan twee maanden. Uiteindelijk bleek dat het echtpaar bijna wekelijks naar huis ging voor de was, of om de planten water te geven. Dit was ook een week voor thuiskomst het geval en daarom werd de schade alsnog vergoed.

Let goed op

Deze beperking komt vaak voor bij doorlopende reisverzekeringen. Hier moet je dan ook goed op letten als je voor langere tijd op reis gaat. Pas eventueel je verzekering aan of sluit een andere af bij een andere verzekeraar.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?