Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
print

Geschreven door Vincent Braks op 10 januari 2020

Maximum inkomen voor studiefinanciering en studenten ov

Maximum inkomen studenten ov en studiefinanciering

Het is een harde realiteit voor studenten die regelmatig werken én veel moeten reizen voor hun studie: het maximum inkomen dat de DUO heeft vastgesteld voor studenten die nog aanspraak kunnen maken op studiefinanciering en het gratis studentenreisproduct. Zo kan het zomaar zijn dat je met een extra dag werken er eigenlijk op achteruit gaat, omdat je nu wél je reiskosten zelf moet betalen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over bijverdienen en studiefinanciering.

Val je in het nieuwe stelsel? In dit geval bestaat er geen maximumbedrag dat je jaarlijks mag verdienen.

Wat is het maximale inkomen voor studiefinanciering?

Afhankelijk van het stelsel waarin je valt verschilt het maximumbedrag dat je jaarlijks mag verdienen én recht hebt op studiefinanciering. Studenten die na 1 september 2015 zijn begonnen met een studie vallen in het nieuwe stelsel studiefinanciering. Voor deze studenten geldt het maximum inkomen niet.

Studenten die voor 1 september 2015 zijn begonnen mogen per jaar maximaal €15.003,05 netto verdienen. Als je echter nog in het oude stelsel valt moet je goed opletten dat je niet boven dit maximum bedrag gaat verdienen. In de maand dat je in totaal dat jaar bijna €15.003,05 netto verdient dien je zelf je studentenreisproduct en studiefinanciering stop te zetten.

Mbo-studenten opgelet! Naast hbo en wo-studenten uit het oude stelsel zijn ook mbo-studenten gebonden aan dit maximum, ook al vallen ze in het nieuwe stelsel. Als mbo’er moet je dus altijd je jaarlijkse netto inkomen in de gaten houden.

Wat wordt gezien als inkomen?

Helaas wordt niet alleen het inkomen dat je met een bijbaantje verdient door DUO gezien als bijverdiensten. Ook eventuele uitkeringen worden gezien als deel van je jaarlijkse inkomen.

Wat wordt er niet gezien als inkomen?

Niet iedere uitkering wordt gezien als inkomen. Zo vallen de volgende vormen van inkomsten voor de Belastingdienst wél onder inkomen, maar tellen ze niet mee voor je maximaal inkomen in de ogen van DUO:

  • Een uitkering op grond van de Toeslagenwet
  • Een uitkering op grond van de Participatiewet
  • Voor een uitkering op grond van de Algemene nabestaandenwet (Anw) wordt per maand maximaal €348,62 opgeteld bij het maximale inkomen
  • Inkomen dat je ontvangen hebt wanneer je geen recht had op studiefinanciering of studenten ov. Dit moet je uiteraard wel kunnen aantonen
  • Voor ondernemers: winst uit onderneming in het kalenderjaar wanneer je afstudeert.

Ondernemers opgelet! Zoals hierboven genoemd is, telt de winst die je draait in het kalenderjaar dat je afstudeert niet mee voor het maximumbedrag. Klik op onderstaande knop om dit artikel direct naar een ondernemende studiegenoot te sturen!

Te laat studenten ov stopgezet

Het is mogelijk dat je niet op de hoogte was van deze maximumgrens of te laat je studentenreisproduct of studiefinanciering hebt stopgezet. Wat gebeurt er dan? Het is fijn om te weten dat je nooit een boete zal krijgen. DUO laat je nooit meer terugbetalen dan wat je onterecht ontvangen hebt aan studiefinanciering en OV.

Ook is het mogelijk om studiefinanciering met terugwerkende kracht terug te zetten. Dit kan vóór 1 juli. Helaas betaal je wel onterecht verkregen studiefinanciering en ov-vergoedingen terug aan DUO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s