Geschreven door Linda van Reen op 7 mei 2020

MBO’ers mogen weer naar onderwijsinstelling

Gister heeft premier Rutte allerlei versoepelingen aangekondigd wat betreft de huidige corona maatregelen. Helaas staan studenten op het HBO en WO achteraan als het gaat om versoepelingen. Het basisonderwijs en middelbaar onderwijs openen respectievelijk 11 mei en 1 juni weer de deuren. Studenten zullen nog wat meer geduld moeten hebben, onder hen kunnen MBO’ers als eerste weer aan de slag op hun onderwijsinstelling.

Praktijklessen worden weer hervat

Sinds de start van de corona crisis moesten alle studenten thuisonderwijs volgen. Vooral voor MBO’ers was dit niet eenvoudig. Aangezien zij vaak praktijkonderwijs volgen, was dit lastig te realiseren: leren lassen of een patisserie opleiding volgen gaat nu eenmaal niet op afstand, hoezeer praktijkdocenten ook hun best doen om uitleg te geven via videoverbindingen.

Nu is bekend gemaakt dat praktijklessen en MBO examens vanaf 15 juni weer hervat mogen worden. Vanaf dit moment kunnen docenten en MBO leerlingen weer aan de slag op locatie, waardoor er geen verdere onderwijsachterstand ontstaat. Het de bedoeling dat de anderhalve meter afstand tijdens de praktijklessen wordt gehanteerd en ook overige corona maatregelen in acht worden genomen om op een veilige manier onderwijs te kunnen geven.

HBO en WO nog geen datum

MBO’ers hebben nu dus duidelijkheid, wanneer zij weer naar hun onderwijsinstelling kunnen. Naar de mogelijkheden voor versoepeling van de maatregelen voor het hoger onderwijs wordt nog gezocht. Voor studenten aan het HBO en de universiteit is er nog geen datum wanneer zij weer naar hun faculteit kunnen. Wellicht zal dit 1 juli zijn, de datum dat er weer bijeenkomsten mogen plaatsvinden met groepen tot 100 personen. Deze datum is echter niet zeker. Gelukkig kunnen de meeste studenten prima thuisonderwijs volgen. Maar ook aan het HBO en de universiteit zijn er studies die praktijkonderwijs als onderdeel van het curriculum hebben. Denk bijvoorbeeld aan scheikundigen die proeven in een laboratorium moeten doen als onderdeel van hun studie. Voor dergelijke studies wordt door de verlenging van de maatregelen een flinke studieachterstand verwacht, waar vooralsnog geen tegemoetkoming tegenover staat.

Studievertraging door corona: Doordat er in het hoger onderwijs nog geen datum bekend is gemaakt wanneer studenten met praktijkonderwijs hun opleiding kunnen hervatten, loopt de studievertraging verder op. Nu bedraagt deze soms al twee maanden. Het kabinet wil vooralsnog geen compensatie geven aan deze studenten.

Verdere maatregelen

Studenten aan het hoger onderwijs kunnen voorlopig dus niet naar hun onderwijsinstelling. MBO studenten kunnen vanaf 15 juni weer aan de bak. Wanneer ze met het openbaar vervoer richting hun opleiding gaan, moeten ze vanaf 1 juni as. een mondkapje dragen. Mondkapjes zijn verplicht gesteld omdat in het openbaar vervoer de anderhalve meter afstand niet gewaarborgd kan worden. Studenten zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van het mondkapje en mogen alleen met het openbaar vervoer reizen wanneer dit noodzakelijk is.

Tot slot mag je niet naar buiten, wanneer je verkoudheidsklachten hebt of andere symptomen van corona. Kantines blijven naar alle waarschijnlijkheid tot 1 september gesloten, houd hier rekening mee als je weer naar je onderwijsinstelling kan. De terrassen gaan in principe vanaf 1 juni wel weer open.

maatregelen corona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *