Meer studenten lid vereniging

De afgelopen jaren bleef het aantal leden van studentenverenigingen maar groeien. Ook dit jaar zijn er weer meer eerstejaars studenten lid geworden van een studentenvereniging. Ruim 9500 nieuwe studenten zijn dit jaar bij een vereniging lid geworden. Dat zijn er zo`n 1000 meer dan vorig jaar.
 
Toegevoegde waarde op de arbeidsmarkt
Volgens Anne Kamp van de Landelijke Kamer van Verenigingen is het bijzonder dat er de afgelopen jaren zo`n grote stijging was. Zij stelt dat meer studenten nu lid worden, omdat de arbeidsmarkt zo krap is geworden. Met enkel goede studiepunten kom je niet meer zo eenvoudig ver op de arbeidsmarkt. Via een studentenvereniging kun je een netwerk opbouwen en daarnaast je cv uitbreiden met een bestuurjaar of werk in een commissie.
 
Vooral zuiden populair
Niet overal Nederland was de stijging te zien. De studentensteden Utrecht en Maastricht zagen het aantal aanmeldingen dalen ten opzichte van vorig jaar. In Leiding was de stijging slechts 10 procent. De meeste aanmeldingen waren er bij verenigingen in Tilburg en Enschede. Er waren hier ruim 40 procent meer aanmeldingen dan vorig jaar.
 
Gevolgen leenstelsel
Er wordt verwacht dat het aantal aanmeldingen volgend jaar niet zo veel zal stijgen. De grote boosdoener hiervan is het leenstelsel dat volgend collegejaar wordt ingevoerd. De Landelijke Kamer van Verenigingen heeft onderzoek gedaan onder studenten die nu lid zijn en daarvan zegt ruim een op de vijf studenten dat zij niet lid zouden zijn geworden wanneer zij geen studiefinanciering maar een lening hadden gehad.
 
 

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?