Zorgverzekering Inboedelverzekering Studentenpakket Studentenleven Actueel
print

Geschreven door Linda van Reen op 11 april 2019

Meer studenten met schulden

Nederlandse studenten en jongeren hebben het de afgelopen jaren moeilijker gekregen op financieel gebied. Een onderzoek van het Nibud wijst uit dat ruim 750.000 van de 18- tot 35-jarigen te maken heeft met schulden. Een voor de hand liggende reden hiervoor is het gemak waarmee geld geleend kan worden bij DUO. Maar, zijn er meer redenen waardoor studenten zich in de schulden steken? Wat zijn de gevolgen van schulden voor Nederlandse studenten? En misschien wel het belangrijkst, hoe kun je als student geld besparen?

Hoe komen studenten aan schulden?

Uit onderzoek blijkt dat er verschillende oorzaken zijn van de oplopende schulden onder studenten. Vaak is het juist de combinatie van verschillende factoren die doorslaggevend is. Hieronder lees je meer over de verschillende kostenposten en oorzaken die leiden tot schulden.

Normalisering van bijlenen

Sinds de afschaffing van de basisbeurs zijn studenten meer gaan lenen. Waar zij voorheen maandelijks studiefinanciering kregen, moeten zij nu vaak bijlenen om rond te kunnen komen. Het feit dat meer studenten geld lenen draagt bij aan de normalisering van lenen van DUO. “Maximaal lenen is maximaal leven” is een slagzin die de meeste studenten wel zullen kennen. Met een paar muisklikken schroeft een student de maandelijkse lening omhoog.

Abonnementen

Een andere reden die veel wordt genoemd is de consumptiemaatschappij. Ieder jaar een nieuwe telefoon, middagjes de stad in om kleding te kopen en elke paar maanden een citytrip, het is een aanslag op de budgetten van studenten. Naast deze kosten zijn er ook de abonnementen. Maandelijks lijken de kosten hiervan mee te vallen maar op jaarbasis schrikken veel studenten van de hoogte van kosten van deze abonnementen. Nederlanders hebben tussen de 5 en 15 abonnementen per persoon. Denk hierbij niet alleen aan Netflix en Spotify, de sportschool, maaltijdboxen, wegenwacht en mobiele telefoon mét internet abonnement. Al deze kosten moeten maandelijks betaald worden.

Achteraf betalen

Online shoppen en de mogelijkheid tot achteraf betalen zorgen er ook voor dat je je makkelijk in de schulden kunt werken. Een bepaald bedrag op je rekening hebben is immers niet meer nodig voordat je iets aanschaft. Zonder een betaling te doen, kun je allerlei producten in huis halen. De rekening volgt pas later, natuurlijk hartstikke fijn, maar je moet nu wel zelf goed in de gaten houden of je deze rekeningen in de toekomst kunt betalen zonder dat je in problemen komt.

Stapel enveloppen

Wanneer je door je maandelijkse budget heen bent en de rekeningen zich op blijven stapelen is de reactie van veel studenten om de enveloppen weg te stoppen en er niet naar te kijken. Angst voor de hoge bedragen die zij energiemaatschappijen, huurbazen, verzekeringsmaatschappijen en telefoonmaatschappijen schuldig zijn weerhoudt hen ervan om de enveloppen open te maken. Doordat dit soort brieven genegeerd worden, wordt het verschuldigde bedrag alleen maar groter. Schuldeisers rekenen extra kosten voor zaken die anders niet nodig waren geweest, zoals administratie, herinneringen en dagvaarding.

Geld besparen als student

Iedere euro kun je maar één keer uitgeven. Vandaar dat studenten uitermate goed geld kunnen besparen. Standaard tips als veel koken en de leftovers bewaren ken je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat je op andere zaken eenvoudig geld kunt besparen? Zo kun je met je partner veel geld besparen als je samen gaat wonen. Daarnaast kun je, zeker als student, veel geld besparen op je zorgverzekering. Studenten zijn vaak gezond en hebben dus niet veel zorg nodig. Zo kun je de meest afgesloten zorgverzekeringen vergelijken en een zorgverzekering afsluiten die bij jou past. Met een lage maandelijkse premie kun je zelfs verdienen op je zorgtoeslag. Benieuwd hoeveel zorgtoeslag je kunt aanvragen? Bereken je zorgtoeslag en krijg gelijk meer inzicht in je financiële situatie.

Pagina’s