Meer studenten plannen budget

Een recordaantal van ruim 100.000 eerstejaarsstudenten heeft op dit moment al de website www.financieelstudieplan.nl bezocht. Van deze studenten maakten er zo`n 25.000 een persoonlijk financieel plan dat inzicht biedt in lening en in- en uitgaven. Deze website is opgezet door de Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) om financiële vragen van studenten te beantwoorden.
 
Studenten beter informeren
De directeur van WWJB, Thea Hazel-Stals, verklaart dat steeds meer studenten inzicht willen hebben in hun financiële situatie. Studeren wordt steeds duurder en het is belangrijk om de totale kosten goed op orde te hebben. Via het Financieel Studieplan kunnen studenten met een paar simpele stappen op een rijtje krijgen wat hun in- en uitgaven zijn en hoe hun studentenlening zich hiertoe verhoudt. Zo wordt meteen duidelijk wat de gevolgen op de langere termijn zijn. Daarnaast kunnen studenten de financiële situaties van andere studenten zijn.
 
Leenstelsel belangrijke oorzaak
Een belangrijke reden voor het toenemend aantal vragen van studenten over hun financiële situatie zijn de plannen omtrent het leenstelsel. Het wordt hierdoor duurder om te gaan studeren en zowel studenten als ouders hebben daardoor meer behoefte aan duidelijkheid over het uitgavenpatroon. Om ouders en studenten nog beter te kunnen helpen om de gevolgen van het leenstelsel in kaart te brengen is WWJB in gesprek met het Ministerie van OCW om hier zo duidelijk mogelijke informatie over te verzamelen.
 
Samenwerking voor project
Voor de inhoud van de het Financieel Studieplan is door WWJB nauw samengewerkt met de belangenorganisaties voor studenten ISO, LKVV, NJR, LSVb en Nibud. Daarnaast hebben het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) geholpen om dit project op poten te zetten met kennis en door financiering voor het project.
 
Besparen als student
Er zijn als student allerlei zaken waarop je kunt besparen, zoals reisjes, winkelen en uitgaan. Het is echter ook goed mogelijk om te besparen op je zorgverzekering. Vele zorgverzekeraars bieden via een studenten zorgverzekering kortingen op zowel basis- als aanvullende pakketten. Studenten maken namelijk over het algemeen weinig zorgkosten en regelen al hun zaken online. Voor verzekeraars erg goedkoop! Bekijk een overzicht van goedkope studenten zorgverzekeringen.
 
 

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?