Meer winst bij zorgverzekeraars

In 2012 hebben de zorgverzekeraar 1,4 miljard winst gemaakt. Dit is een groot verschil met de 600 miljoen winst die de zorgverzekeraars in 2011 maakten. Bijna alle winst werd gemaakt op de basisverzekering. Slechts honderd miljoen van de totale winst kwam vanuit de aanvullende verzekeringen.
De stijging van de winst komt onder andere doordat uitgaven aan de zorg meevielen, de kosten van specialistische zorg minder stegen dan eerst was gedacht en doordat er meer gebruik wordt gemaakt van goedkopere medicijnen. Volgens minister Schippers is de hoge winst het bewijs dat een systeem met concurrentie onder zorgverzekeraars werkt.
De patiëntenvereniging NPCF is blij met het scherpere inkoopbeleid van zorgverzekeraars, maar wil wel dat er meer transparantie komt. Mensen willen niet gewoon de goedkoopste zorg, maar voordelige zorg die ook kwaliteit bevat. Het moet duidelijker worden waar het geld van de consument aan uitgegeven wordt.
Verwacht wordt dat door de hoge winst de premies in 2014 zullen dalen. Een deel van de winst zal volgens de regels van de Nederlandsche Bank sowieso op de bank moeten blijven staan. Uitendelijk bepalen de zorgverzekeraars zelf of ze de premie verlagen.
Volgens minister Schippers zal ook hier de concurrentie zijn werk doen. Een zorgverzekeraar die de winst niet teruggeeft aan de consument zal klanten verliezen aan de verzekeraars die dat wel doen. Van de 500 miljoen winst in 2011 ging een vijfde terug naar de consument via een lagere premie.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?