Meld noodsituatie via nieuwe 112-app

Bevind jij of iemand in jouw omgeving zich in een noodsituatie? Dan kun je dit vanaf nu ook via een app op je smartphone melden. Er is een speciale app ontwikkeld die het oude, vertrouwde noodnummer 112 ondersteunt.

De nieuwe app

Was het voorheen alleen mogelijk om een noodgeval door te geven door te bellen naar 111, nu kan een melding geappt worden via een daarvoor ontwikkelde app. Deze app genaamd SOS ALARM is gratis en is ontwikkeld door de Landeljke SOS ALARM Hulpdienst. De app werkt met GPS en een applicatie data2voice.

SOS ALARM

Snellere en meer hulpverlening

Wanneer jij via de app een berichtje stuurt krijgt de meldkamer direct jouw locatie binnen en daarop wordt de situatie in behandeling genomen. Dit versnelde proces moet de aanrijtijden van hulpdiensten als ambulance, politie en brandweer verkorten en daarmee de wachttijden van slachtoffers verlagen.

Een geregistreerd netwerk van hulpverleners

Naast de officiële meldkamer worden er ook zowel vrijwillige als professionele hulpverleners die zich in de directe omgeving bevinden opgeroepen om zo snel mogelijk ter plekke te komen. Wanneer je een hulpverlener bent kun jij je aanmelden voor dit netwerk en je zult dan op persoonlijke titel gewaarschuwd worden bij een noodgeval bij jou in de buurt. Ruim 32.000 hulpverleners (zoals artsen en EHBO-ers) hebben zich al voor dit mobiele netwerk aangemeld en er wordt verwacht dat dit in de komende periode uitgebreid zal worden naar ruim 100.000 hulpverleners.

Download de app

Met de app wil de stichting een nationaal platform vormen waarbij iedereen verantwoordelijkheid neemt voor veiligheid. De overheid, burgers, meldkamers en bedrijven kunnen via het netwerk samenwerken om zo snel mogelijk hulp te bieden in geval van nood. De stichting roept dan ook op dat iedere Nederlander de app op zijn telefoon installeert, een kleine moeite die een groot verschil kan maken. De app SOS ALARM is al gratis beschikbaar voor iPhone en Android en de Windows Phone-versie komt er binnenkort aan.

Spoedeisende hulp in noodsituatie

Wanneer je in een noodsituatie terechtkomt en je hebt spoedeisende medische hulp nodig, dan wordt dit altijd standaard vergoed door de zorgverzekering. Het ambulancevervoer, de medische verzorging en de benodigde hulpmiddelen zitten voor alle Nederlanders in het basispakket. Je zorgverzekeraar vergoedt dit automatisch en hier hoef je niets voor te ondernemen.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?