Zorgverzekering Inboedelverzekering Studentenpakket Studentenleven Actueel
print

Geschreven door Linda van Reen op 8 juni 2020

Met de scooter de weg op? Zorg dat je goed verzekerd bent!

scooter-verzekering-student

Nu de meeste onderwijsinstellingen weer open zijn, moeten veel studenten weer reizen. Voor de corona crisis kozen studenten voornamelijk voor het openbaar vervoer om van hun huis naar de opleiding te komen. Nu kijken studenten naar alternatieven. De scooter is sindsdien in opmars. Het is een goed alternatief voor het openbaar vervoer en zorgt ervoor dat je niet met een mondkapje naar buiten hoeft. Alleen, waar moet je aan denken als je met de scooter op pad gaat? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Scooterrijbewijs

Wil je op pad met een scooter, dan heb je een rijbewijs nodig. Heb je al een rijbewijs om een auto of motor te besturen, dan mag je daarmee ook op een scooter rijden. Heb je niet zo’n rijbewijs op zak? Dan mag je niet zomaar een scooter besturen. Je dient dan eerst een zogenaamd bromfietsrijbewijs te halen. Het examen hiervoor kan je vanaf je zestiende verjaardag bij het Centraal Bureau Rijvaardigheden (CBR) doen en ook daar aanvragen.

Wat is een scooterverzekering? Wil je jouw scooter verzekeren tegen diefstal? Dan heb je een andere verzekering nodig dan wanneer je verzekerd wil zijn voor een aanrijding. De ene scooterverzekering is de andere dus niet. Er zijn diverse scooterverzekeringen in omloop, dus let goed op waarvoor je je verzekert.

Verzekeringen

Heb je het rijbewijs op zak en een mooie scooter gevonden? Zorg dan dat je deze scooter goed verzekerd voordat je op pad gaat. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje en helaas zijn scooters erg populair onder dieven. Elke scooter heeft een kenteken, waarmee de scooter aan een persoon gekoppeld is. Het kenteken is ondermeer nodig als je een scooter wil verzekeren. Er zijn verschillende soorten verzekeringen om risico’s af te dekken:

  • Verzekering met basisdekking: met deze verzekering ben je gedekt wanneer je schade bij iemand anders veroorzaakt. Je bent verplicht om deze wettelijke aansprakelijkheid (WA) te verzekeren. Doe je dit niet dan kun je een boete van een paar honderd euro ontvangen. De kosten kunnen nog verder oplopen, wanneer je een ongeluk krijgt en alle schade op je verhaald wordt terwijl je niet verzekerd bent.
  • Verzekering aanvullende dekking: wil je naast aansprakelijkheid nog meer verzekeren, dan dien je dit door middel van een aanvullende verzekering te doen.

Aanvullende scooterverzekering

Voor scooters zijn er verschillende aanvullende verzekeringen. Zeker wanneer je een nieuwe scooter hebt, is het verstandig om naar deze aanvullende verzekeringen te kijken. Een scooter is immers niet goedkoop. Je kunt een scooter aanvullend verzekeren tegen:

  • Schade: door te kiezen voor een aanvullende verzekering die schade dekt, loop je geen financieel risico wanneer je scooter een keer omvalt of deukjes oploopt na een zware hagelbui. Let wel op: sommige verzekeraars maken onderscheid tussen schade door onmacht en opzet. Een hagelbui valt onder onmacht, duwt iemand je scooter om dan valt dit onder opzet. Wil je zowel tegen opzet als onmacht verzekerd zijn? Lees dan goed de kleine regeltjes van de verzekeraar voordat je de aanvullende verzekering afsluit.
  • Diefstal: het is de nachtmerrie van elke scooterbezitter, je komt terug en je scooter is verdwenen. Wanneer je voor diefstal verzekerd bent, krijg je in een dergelijk geval een bedrag uitgekeerd om een nieuwe scooter te kunnen aanschaffen. Let wel op: sommige verzekeraars stellen eisen aan het slot op je scooter wil je de financiële compensatie kunnen ontvangen.

All risk scooterverzekering

Heb je een basisverzekering voor je scooter, maar wil je daarnaast ook een verzekering afsluiten tegen schade en diefstal? Dan is een zogenaamde all risk verzekering voor je scooter interessant. Hiermee verzeker je jouw scooter voor alle denkbare opties en bespaar je vaak ook nog geld in vergelijking met losse verzekeringen. Heb je de scooterverzekering gevonden die het best bij je past? Vergeet dan niet om ook nog een goede en leuke helm uit te zoeken, zodat je echt veilig op pad kan gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s