Tips voor studenten op wintersport

Deze winter trekken er in totaal bijna een miljoen Nederlanders naar koudere delen van Europa. Onderzoek heeft uitgewezen dat wel 85% van deze groep met de auto naar wintersport gaat. Dit is te begrijpen: Europa is niet zo groot, je eigen auto biedt veel vrijheid en je hebt doorgaans veel wintersportkleding bij je.

Echter zijn Nederlanders volgens de cijfers niet voorbereid op de sneeuw in landen als Italië, Zwitserland en Oostenrijk. Zo nemen zij bijvoorbeeld geen sneeuwkettingen mee of rijden zij met zomerbanden, terwijl dit meestal verboden is in deze landen. Het onvoorbereide karakter van deze reizen zorgt voor een vergrote kans op ongevallen. Ook dit weekend zijn er veel files voorspeld. Maar wat kun jij doen om veiliger de weg op te gaan deze winter?

Schaf winterbanden aan

Het is natuurlijk een open deur, toch vergeten nog steeds mensen om winterbanden onder hun auto te monteren. In veel Alpenlanden is het verplicht om met winterbanden te rijden. In Oostenrijk ben je bijvoorbeeld verplicht om van 1 november tot 15 april met winterbanden te rijden. In Duitsland is dit alleen verplicht bij winterse omstandigheden. Iedere wintersporter hoopt op winterse omstandigheden, dus zorg voor goede winterbanden om ongelukken te voorkomen.

Nederlanders die zonder deze banden rijden geven als reden dat zij ‘toch niet gecontroleerd worden’. Het risico is echter groter dan slechts een fikse boete. Winterbanden geven auto’s meer controle en grip in winterse omstandigheden. Heb je dit niet, dan is de kans op ongelukken groter.

Denk na over sneeuwkettingen

In sommige gevallen zijn alleen winterbanden helaas niet voldoende. Denk aan een besneeuwde, steile bergweg in Oostenrijk waar je bergafwaarts moet. Voor dit soort momenten kun je ervoor kiezen om sneeuwkettingen om je wielen te binden. Ook deze kettingen zijn in landen als Frankrijk, Italië, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland verplicht in de auto. Oefen thuis in Nederland een aantal keer met het bevestigen van de kettingen zodat je tijdens de reis geen problemen ervaart.

Zorg dat je eenvoudig bij de veiligheidshesjes kan

Als je langs de weg ineens uit de auto moet vanwege pech, file of andere redenen, ben je verplicht om een veiligheidshesje te dragen. Zorg er dus voor dat deze binnen handbereik liggen. Wanneer je eerst tussen alle koffers en bagage moet zoeken is het al te laat.

Weet hoe je de gevarendriehoek gebruikt

Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar het zou kunnen voorkomen dat je tijdens je reis naar of van de Alpen pech krijgt. In dit geval moet je andere weggebruikers waarschuwen, zodat ze weten dat je auto op de weg staat. Dit doe je door een gevarendriehoek achter je auto te plaatsen. Let wel op, een gevarendriehoek op enkele meters voor je auto heeft geen effect. Plaats deze dus minstens 30 meter achter je auto. Voor de gevarendriehoek geldt hetzelfde als voor de veiligheidshesjes: zorg dat ze binnen handbereik liggen.

Goed verzekerd de weg op

De wintersport is een kostbare vakantie. Tijdens deze vakanties zit een ongeluk in een klein hoekje. Een reisverzekering met wintersportdekking zorgt ervoor dat je verzekerd bent tegen de financiële risico’s van deze ongevallen. Deze kosten kunnen hoog oplopen. Wist je bijvoorbeeld dat de Oostenrijkse politie €53,- per minuut rekent voor reddingsvluchten?

Een reisverzekering met wintersportdekking zorgt ervoor dat je met een goed gevoel op reis kunt gaan deze winter. Vergelijk hier de top 5 studenten reisverzekeringen en sluit er gelijk een af!

Verzekerd van de juiste informatie

Studentenverzekering.nl is de grootste informatieve website op het gebied van studentenverzekeringen. Om verzekeringen te kunnen en mogen vergelijken zijn wij onderdeel van de collectieve vergunning in bemiddelen van Awin BV AFM Nummer: 12042897