Geschreven door Linda van Reen op 2 september 2020

Ondanks corona staat studentenleven niet stil

De introductieweken verliepen anders dan andere jaren. Studentenverenigingen mochten zelfs geen promotieactiviteiten organiseren. Er ontstond dan ook een grote vrees dat dit een rampzalig jaar zou worden voor verenigingen. Echter, niets lijkt minder waar. Nu de inschrijvingen bij de meeste verenigingen gesloten zijn, blijkt dat er meer dan ooit behoefte is om in contact te komen met andere studenten: bij sommige studentenverenigingen is het aantal aanmeldingen zelfs verdubbeld.

Maatregelen

Vlak voor de introductieweken van start gingen, werd bekend gemaakt dat deze zeer kleinschalig moesten plaatsvinden en zoveel mogelijk online. Studie- en studentenverenigingen mochten alleen fysieke activiteiten na toestemming van de betrokken onderwijsinstelling of regionale veiligheidsregio. Daarnaast moesten alle activiteiten om 22.00 uur zijn afgelopen, mocht er geen alcohol worden geschonken en moesten alle overige corona maatregelen worden gehandhaafd. Niet de ideale voorwaarden voor een studentenfeest, wat de introductieweken normaal zijn. Studentenverenigingen hadden dan ook gerekend op weinig interesse van de aankomend studenten.

Studentenverenigingen in trek

Nu de introductieweken achter de rug zijn is door de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) bekend gemaakt dat er zo’n 5000 studenten meer dan normaal zich hebben aangemeld bij een studentenvereniging. Dit is een forse stijging, want vorig jaar schreven nog zo’n 10.000 jongeren zich in bij een vereniging en nu zijn dit er ruim 15.000. De vertegenwoordiging van studentenverenigingen in Nederland is zelf ook verbaasd. Maar de aankomend studenten geven massaal aan op zoek te zijn naar studiegenoten nu de meeste colleges voorlopig digitaal worden gegeven. Hierdoor is het moeilijker om in contact te komen met anderen. Jongeren proberen nu sociale contacten op te doen door zich aan te melden bij een studentenvereniging.

Op kamers? Ben je net begonnen met je nieuwe studie en lid geworden bij een studentenvereniging? Dan is de kans groot dat je binnenkort op kamers gaat! Lees hier waar je allemaal aan moet denken en hoe je snel en goedkoop verhuist.

Ledenstop

Doordat zoveel jongeren zich hebben aangemeld bij studentenverenigingen, ontstaat er bij sommige verenigingen een probleem: zij kunnen zoveel nieuwe leden niet aan. Om deze reden is er bij meerdere studentenverenigingen een ledenstop afgekondigd. Andere gaan loten om te bepalen wie toegelaten wordt. Het feit dat er door de corona maatregelen dit jaar geen ontgroeningen mogen worden gehouden, zorgt er ook voor dat het dit jaar laagdrempeliger is om je aan te melden bij een vereniging. Het zorgt er daarnaast voor dat er niemand afvalt tijdens de eerste weken. Elke vereniging gaat hier anders mee om en kijkt hoe ze de huidige situatie het beste kunnen vormgeven.

Studentenleven

Nu het nieuwe studiejaar van start is gegaan, staan de nieuwe leden te trappelen om de rest van de vereniging te leren kennen. Ondanks dat er in sommige studentensteden onder jongeren corona uitbraken plaatsvonden, maken de studentenverenigingen zich geen zorgen. Er wordt net als in de horeca gewerkt met gezondheidschecks en de studenten krijgen een vaste zitplaats. Daarnaast dienen de jongeren van te voren te reserveren. Op deze manier kunnen de nieuwe studenten op een veilige manier kennismaken met de andere leden van hun studentenvereniging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *