Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
print

Geschreven door Vincent Braks op 13 juni 2019

Overheid start onderzoek naar psychische problemen studenten

Studenten met psychische problemen

Er wordt een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar psychische problemen onder Nederlandse studenten in het HBO en WO. Het RIVM zal het onderzoek uitvoeren, in opdracht van het ministerie van Onderwijs. Een van de aanleidingen voor het onderzoek is de toename in studenten met een burn-out. Redenen voor stress onder studenten zijn bijvoorbeeld prestatiedruk, sociale media en vooral het leenstelsel. Hieronder behandelen we andere redenen en wat de overheid en hogescholen en universiteiten doen om het probleem in te perken.

Nulmeting ministerie van Onderwijs

Omdat er momenteel nog geen relevante onderzoeken naar dit probleem zijn gedaan, zet het ministerie van Onderwijs nu een grootschalige nulmeting op naar psychische problemen bij studerende jongeren. Deze meting zal een betrouwbaar beeld geven wat betreft de toename van mentale druk onder studenten. Het RIVM hoeft het onderzoek niet alleen af te nemen. Dit gebeurt in samenwerking met verschillende studentenbonden en experts. De uitkomsten van het onderzoek worden naar verwachting eind 2020 gepresenteerd.

Redenen voor psychische problemen onder studenten

Er zijn meerdere redenen te noemen waardoor studenten psychische problemen ontwikkelen tijdens de studie. Sinds de basisbeurs is afgeschaft en studenten geld moeten lenen of bijverdienen stijgt de stress onder studenten. Wanneer zij een tentamen niet halen zijn zij ook gelijk veel geld kwijt voor een extra jaar aan de Hogeschool of Universiteit.

Een bezoek aan de huisarts valt altijd onder de basisdekking van je zorgverzekering. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over zorgkosten of een eigen risico. Meer weten over vergoedingen voor specifieke behandelingen? Lees dan meer over de vergoeding voor studenten met een burn-out.

Veel studenten voelen dat de stress die extra activiteiten naast hun studie meebrengen wordt opgevoerd. Dit omdat het niet halen van een studiejaar nu extra financiële consequenties met zich meebrengt. Zo zijn er bedrijven waarbij dit soort activiteiten een must zijn voor sollicitanten. Naast deze activiteiten wordt er door toekomstige werkgevers ook vaak naar cijferlijsten gekeken. Dit zorgt ervoor dat studenten én extracurriculaire activiteiten doen én keihard moeten presteren tijdens de tentamens. Sinds de komst van het leenstelsel komt er voor veel studenten ook nog een bijbaan bij kijken om collegegeld, huur en studieboeken te kunnen betalen.

Wat doen universiteiten en hogescholen?

Instellingen in het hoger onderwijs erkennen het probleem en komen met ondersteuning en oplossingen voor de studenten. Een voorbeeld hiervan is de Universiteit van Utrecht. Deze universiteit organiseert een speciale welzijnsweek voor studenten waarbij oorzaken van stress onder studenten behandeld worden.

Wat kun je zelf doen?

Als je merkt dat je tegen een burn-out aan zit is het belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Er zijn verschillende mogelijkheden om hulp te ontvangen. Of de vergoeding voor psychische zorg binnen het basispakket van de zorgverzekeraar valt verschilt per behandeling. Kijk voor meer informatie over vergoedingen voor behandelingen op de pagina student met burn-out.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s