Overstappen met betalingsachterstand

Het is weer volop overstapseizoen en vele studenten zijn op zoek naar een nieuwe, goedkope zorgverzekering. Heb je niet al je zorgpremies van 2014 betaald of heb je nog eigen risico openstaan? Dan gelden er voor jou andere regels. Je leest hier meer over de mogelijkheden rondom overstappen met een betalingsachterstand..

Overstappen niet altijd mogelijk
Alle Nederlanders mogen in de periode in november en december overstappen naar een andere zorgverzekering. Dit is vaak voordelig, omdat zorgverzekeraars ieder jaar hun voorwaarden en premie wijzigen. Er is echter een aantal uitzonderingen op de regel, het is namelijk nooit toegestaan om over te stappen wanneer:

  • Je achterloopt met het betalen van je zorgpremie
  • Je het gebruikte eigen risico nog niet hebt afbetaald
  • Je een betalingsregeling hebt met je zorgverzekeraar en deze nog doorloopt volgend jaar

Als je tot een van deze groepen behoord kun je er wel voor kiezen om de schulden nog snel dit jaar af te betalen.

Wat is een betalingsregeling?
Sommige studenten hebben moeite met het betalen van hun zorgpremie. Deze extra tientallen euro`s bovenop het collegegeld, kamerhuur en studieboeken zijn dan net te veel. In dat geval kun je met de zorgverzekeraar een betalingsregeling overeenkomen. Jullie maken dan samen afspraken over de termijn waarin je de zorgpremies betaalt.

Geregistreerd wanbetaler
Er zit wel een limiet aan het niet betalen van de zorgpremie. Loop je zes maanden achter met betalen? Dan geeft de zorgverzekeraar dit aan bij het Zorginstituut Nederland. Deze organisatie registreert je vervolgens als wanbetaler en neemt de premie over. Je bent dan verplicht om een hogere premie aan het Zorginstituut Nederland te betalen.

Voorkomen is beter dan genezen
Het is dus altijd de beste optie om te proberen om je zorgpremie op tijd te betalen. Zo voorkom je een betalingsachterstand met hoge rentes en een eventuele registratie als wanbetaler. Een ander voordeel is dat je altijd gebruik kunt maken van het overstapseizoen en dat kan je vele tientallen euro`s schelen op je maandelijkse premie.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?