Pas op voor oververzekeren reizen

Reizigers hebben vaak een te uitgebreide verzekering en zijn vaak dubbel verzekerd, zonder dat zij dit door hebben. Bovendien zijn er veel dure reisverzekeringen die dekkingen bieden die eigenlijk niemand nodig heeft. Per jaar wordt er dus vaak te veel betaald.

Drie soorten reisverzekeringen

Hiervoor is onderzoek gedaan door Independer, onder ruim 20.000 vergelijkingen van reisverzekeringen. Voor het onderzoek is gekeken naar drie soorten reisverzekeringen: verzekeringen met basisdekking (binnen Europa), verzekeringen met beperkte aanvulling (basisdekking, ongevallen, wintersport en medische kosten) en verzekeringen met uitgebreide aanvulling (werelddekking met aanvullende opties).

Gemiddelde premies

De gemiddelde prijzen van de verzekeringen liggen ver uit elkaar. Zo kost een basisverzekering volgens het onderzoek gemiddeld €61,34 per jaar en een reisverzekering met uitgebreide aanvulling kost gemiddeld €261,59. Maar omdat de uitgebreide verzekering vaak overbodig is, wordt jaarlijks al snel veel te veel betaald.

Besparen

Soms kunnen mensen tot wel €200 besparen door een andere doorlopende reisverzekering af te sluiten, een die beter past bij hun wensen en benodigdheden. Het advies is dan ook: bedenk goed wat je wel en niet wil verzekeren en vergelijk verzekeringen met elkaar. Omdat de prijzen van de verzekeringen sterk uiteen kunnen lopen, is het belangrijk dat je bij het afsluiten van een reisverzekering de tijd en moeite neemt om alle opties goed te bekijken en met elkaar te vergelijken.

Let op wat je verzekert

Veel mensen zijn verzekerd voor dekkingen die zij nooit nodig zullen hebben. Voorbeelden hiervan zijn de werelddekking terwijl je alleen binnen Europa reist, dekking voor gevaarlijke sporten terwijl je die nooit beoefent of dekking voor het verlies of diefstal van contant geld. Die laatste is overigens voor je vakantie naar Griekenland wel belangrijk. Door de crisis daar wordt juist aangeraden veel contant geld mee te nemen, aangezien de kans groot is dat de geldautomaten (snel) leeg zijn.

Een voorbeeld

Als voorbeeld geeft Independer een gezin met kinderen dat een basisdekking wil. Voor hen is de goedkoopste optie €40,96. De duurste optie is €185,48. Dat is meer dan vier keer zo veel. Bij de uitgebreide verzekering krijgen zij werelddekking, dekking voor gevaarlijke sporten en dekking voor onderwatersport. Deze dekkingen heeft het gezin niet nodig. Zij zullen dus onnodig teveel betalen.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?